||| Tercari² |||

Friday, October 22, 2010

ISLAMIK FASHION... Katanyaaa! Katakaoo!!!


Salam,

Hari² Jumaat nih macam nak mencarut pun ada, tapi sabar. Pojie carut lite² jer kat sini. Nak carut pasal fashion berunsurkan Islamik (kononnya) yang diterajui oleh insan² yang mereka sendiri tidak tahu pasal Islam dan aurat. Lihat sajalah model² ini memperagakan busana muslimah (katanya!)...


Persoalan yang timbul di sini, manakah unsur Islamnya di situ? Baju labuh dan longgar? Bagaimana dengan lengan pendek dan kain lace yang bisa menampakkan kulit dan tubuh? Beginikah fesyen Islamik? Ohh wtf! Pojie seorang yang gemarkan fesyen. Malah Pojie rasa bangga apabila wanita² bertudung kini bijak berfesyen dan dalam masa yang sama menutup aurat. Malah Pojie sendiri mengimpikan seorang isteri yang pandai berfesyen dan menutup auratnya. Tetapi jika ini keadaannya, fesyen Islam celah mana nih? Inilah yang dikatakan Islam hanya pada nama. Risau apabila umat Islam itu sendiri mencemari panduan yang telah Allah tetapkan, sudah pasti ia akan menjadi bahan jenaka masyarakat bukan muslim terutamanya di barat sana. Pastinya mereka akan mengatakan, tiada bezanya fesyen Islam dengan bukan Islam. Sentap tak?!!


Mungkin sebagai garis panduan boleh la perhatikan gambarajah di bawah ini.. Besor² Pojie letak. Kalau nak berikan sedikit nafas moden dan komersil dalam berfesyen, pastikan perkara² ini tidak dilanggar. Kalau nak bertudung labuh dan berpurdah segala mungkin keterlaluan pada Pojie dan agak kolot (maaf), tetapi lain² perlulah dititik beratkan...


Apabila ciri² seumpama ini diambil kira dalam menatacara berpakaian seorang muslimah, pastinya pakaian sebegini tidak akan naik di atas runway yang berlandaskan Islam. Thanks to Jejaka Terhangat. Sekarang nih macam nak mencarut lagilah sebab menyampah dengan kempen berzina dan sekolah hamil yang diwujudkan sekarang ini. Bongok gila babi siot! Pesanan Pojie buat pemimpin² di luar sana, kembalilah kepada al-Quran dan sunnah nabi, dan kita akan temui penyelesaian yang melanda kini, insyAllah...


Info update:
22 Oktober 2010 - Islamik Fashion yang diwar² kan ini adalah mainan politik semata² dari insan² yang tidak bertanggungjawab dan gemar menyebarkan fitnah. Terima kasih kepada Wenkt dan Dikmie atas informasi itu :)


Love,
 

13 bicara yang baik hati...:

piKOk said... Reply To This Comment

Islamikla sangat fesyen2 camtuh..
haih..
dunia akhir zaman...

apezs shah said... Reply To This Comment

itulaa derang hanya nak mencantik pemakaian tapi tidak mencatikan ttg unsur keagamaan. perlu ke nak buat semua tu. adehs~

☺[ai][sUmi]☺Chan said... Reply To This Comment

nampak rambut nampak tiyak.. pakaian muslimah ke tu?? (rujuk pice 1)

cengkodok said... Reply To This Comment

Pooh,

I suke enty u yg ni..nmpk u muslimah sket
Per dolu i tanye kawan I designer yg letop² ni pasal muslimah fashion ni..Katenye designer buat baju tu bukan nye Muslimah nye konsep..bile sebut fashion ade unsur² muslimah je katenye..Kalo nk buat skirt paras pepet dengan pakai purdah pung kire Muslimah la ye..susah nk kate

Ahmad Fauzi Aryaan (A.F.A) said... Reply To This Comment

pelik la la ni..fesyen islamik kejadah dok tayang2 sume ni...pe la pelik dh tgk pesen la ni..

AdiE said... Reply To This Comment

pabile org yg cetek ilmu agamanye berbicare ttg agama maka itula yg terjadi..
tahniah pojie atas kata2 anda yg bernas...

http://danieldeadie.blogspot.com/

.:: Miu Miu ::. said... Reply To This Comment

apa nak jadilah. fesyen islam bukan macam tu.

IRAH HAJERAH AZMAN said... Reply To This Comment

kalau ngerenyam jugak nak buat, make it arabic fashion. bukan islamic fashion. tp lg better kalau x buat teros.

Zackery Zainal said... Reply To This Comment

Masing - masing terutama ahli ugama perlu peka n teliti antara cara pemakaian Islam dan cara pemakaian tradisi org2 arab....

etomyam said... Reply To This Comment

entahlah,
dah macam3 fesyen sekarang ni

J.M.R said... Reply To This Comment

patotnya kalo benda2 cmni,kn mintk nasihat dr pakar2 agama. kalo tak, org luar tgk pon, gelak2 je..

Pejuang Kesenian Extreme said... Reply To This Comment

Tak sangka pula pakaian yang diperagakan seperti ini..Ingat jubah2 yang disulam indah ke..macam tak ada beza pulak..

suraya hanis said... Reply To This Comment

tgkla pengasas die sape pulakkan..memalukan sungguh mjadi org atasan...dunia dah tak kiamat dah...org yg agama sendiri mghina agama sendiri..see