||| Tercari² |||

Thursday, December 30, 2010

Najib Razak F#ck Rosmah Mansor???

Hola,

Lama gila tak update entri. Maaf, mood merudum sangat lebih2 lagi hujung tahun. Apa² pun just a short entry from me, from my Twitter; @Pojiepooh. Let the picture tell the story ;p



Mula² cam terkejut jugalah kan PM yang kita segani boleh berkata sedemian rupa. Tetapi setelah disiasat, ini orang psiko punya profile. Followers pun tak ramai. Tweet dia pun haram jadah punya. Dan yang pasti PM kita punya the true Twitter is @NajibRazak yer. Jangan tertipu dengan yang lain².

P/S: Sentap setiap kali tweet selebriti termasuklah PM takdenya respons. Blogger bajet selebriti? Tak payah cakap itu lagi haram jadah bajet bagus. Ko mention la 1000 kali kalau ko bukan geng dia, dia buat dono jer.

Hanya satu,

Saturday, December 25, 2010

Blogger BIG GATHERING @ Berjaya Times Square

Salam kawan²,

Mesti ramai dah alert pasal nih kan? Especially sesiapa yang ada Twitter dan update perkembangan blogger² mantap seantero dunia. Dan katanya esok akan diadakan gathering untuk blogger² dengan penampilan istimewa MelzRomeo..


Meh join ramai² memeriahkan CosmoWorld di Berjaya Times Square esok dari pukul 10 pagi sampai lebam. Lepas tuh nak makan² dan main bowling dan karok lagi. Sampai lebam katanya. So, kat sana bolehlah anda bertemu dengan blogger² hebat macam Ery Farieha, Bean Murano, AusMelankolik, Eyriqazz, CikHel dan ramai lagilah. Jom kita berkenal²an.. Yela mana tau nak tengok Pojie nih betul ker idak comel macam Pooh, meh saksikan sendiri. Yang pasti nak kenal Pojie tak susah, Pooh sebagai penanda..

See you there!!!

Hanya satu,

Thursday, December 23, 2010

Pakatan Blogger? Hebat!!!

Salam kawan²,

Wah, agak slow juga aktiviti blogging Pojie nih lebih² lagi dah dekat² tahun baru. Tiba² dari awal last month aritu pakai gear 1 untuk memecut sampai la nih masih di gear 1, no wonder la slow macam kura².  Ahaks! Tak mengapalah. Kita masih ada kurang 2 minggu saja lagi untuk menyambut tahun baru kan, jadi Pojie akan cuba untuk melangsaikan hutang² entri Pojie kepada korang selama ini. Banyak woooo! I will try my best! Hiarrgghh!

Baiklah lupakan seketika pasal hutang segala tuh. Pojie cuma nak promote kawan² blogger Pojie nih berkenaan dengan sebuah "pakatan". Bukan Pakatan Keadilan Rakyat yer, no no no, tak kuasa nak masuk campur. Ia merupakan sebuah web komuniti tutorial Malaysia atau lebih dikenali sebagai Pakatan Blogger


So, terima kasihlah banyak² buat Melz dan Daakjaat yang telah memperkenalkan Pojie dengan pakatan blogger nih. Selain korang boleh mendapatkan tutorial yang hebat² di sini, korang juga bisa berkongsi tutorial yang korang tahu untuk dikongsi dengan teman² di luar sana. Bangga juga beb apabila 1 tutorial yang Pojie berkenaan dengan FB Fan Page pernah siarkan di sini. Cuma entri berkenaan dengan Embed Code tuh macam ditarik balik pula setelah dipublishkan baru² nih. Kenapa ek? Apa² pun, rajin²lah menjengah ke Pakatan Blogger nih, sebuah pakatan yang mantap!

P/S: By the way, admin² nak naik KL dia buat Big Gathering katanya, jom join :)

Hanya satu,


Thursday, December 16, 2010

Tutorial Mendapatkan Embed Code Video Facebook ke Blog

Salam kawan²,

Mungkin ada di antara kalian yang gemar berkongsi video yang menarik dari YouTube ke dalam blog macam Pojie. Caranya pun sangat senang kerana embed code boleh didapati di bahagian bawah video dan paste ke dalam entri anda bukan? Bagaimana pula andai ada video² menarik di Facebook dan ingin berkongsi di dalam blog? Pastinya anda hanya boleh meletakkan pautan/ link video tersebut di dalam entri anda. Sebab di Facebook tiada diberikan embed code untuk anda memasukkan ke dalam blog. Bestul tak?
Oleh itu, Pojie ingin berkongsi kepada anda tentang cara² yang mudah untuk anda mendapatkan embed code dari Facebook lalu di masukkan ke dalam blog anda seperti yang pernah Pojie buat di entri Keunikan 1 Malaysia yang lalu. Masa mula² Pojie mengalami sedikit masalah memandangkan Pojie tidak mendapat kerjasama dari seorang blogger yang mengetahui akan ilmu ini, maka Pojie gogle² terjumpa la dengan 1 link ni. Cara ini leceh sikit kerana memerlukan anda untuk mencari dan copy video id (nombor) dalam Facebook url selepas "v" dan paste ke dalam code yang disediakan dengan menggantikan "xxx". Faham tak? Tak faham refer Embed Facebook Videos in Webpages

Dan hari ini Pojie telah menemui cara yang paling senang iaitu dengan menggunakan FBVembed. Copy jer url video Facebook yang anda nak share tuh dan copy ke dalam ruang yang disediakan dan klik "Get code". Selain itu kalau rasa² nak ubah width dan height size pun boleh juga. Senang sangat! Terima kasih kepada BOM321 kerana telah berkongsi ilmu ini lalu Pojie menyampaikan kepada anda semua. Jadi, meh Pojie kasi cuba uji guna ilmu ini dengan menayangkan video buah hati pengarang jantung Pojie yang tengah syok makan tengahari. Hehehe...




Selamat mencuba!

P/S: Nak dapatkan embed code untuk segala macam benda ke dalam blog anda? Boleh la refer How to Embed Almost Anything in your Website

Hanya satu,




Wednesday, December 15, 2010

Pojie Pindah Rumah (lagi?)

Salam,

Buat sesiapa yang mengikuti perkembangan Pojie di Twitter pastinya alert dengan masalah yang sedang Pojie hadapinya sekarang. Konflik bersama teman serumah kini membawa kepada persengketaan dan perbalahan. Lupakan segala caci maki hamun Pojie sebab itu adalah tindakan diluar sabar Pojie. Dan kini, jalan penyelesaiannya, Pojie angkat kaki. Sememangnya Pojie jenis yang lari daripada masalah, kerana malas pening² kepala menghadapinya. Lebih² lagi jika masalah itu melibatkan orang lain, Pojie malas nak fikir. Tak perlulah tanya apa masalah Pojie kali ini, sebab Pojie bukan jenis yang suka nak membuka pekung di dada, lebih² lagi keburukan orang, biarlah Pojie pendam, esok lusa Pojie dah lupa, senang kan!

Sememangnya keputusan Pojie nak pindah rumah sejak beberapa bulan yang lalu lagi bermula apabila masalah pertama tercetus. Pojie hanya mendiamkan diri, kerana tak nak memperbesarkan perkara yang remeh temeh. Tapi sesungguhnya, Pojie mempercayai kata hati Pojie dari dulu lagi semenjak memasuki rumah baru pada tahun lepas, bahawa rumah ini "panas" untukku, dan kini ternyata kepanasan semakin membara. Rela beredar diri.


Terima kasih buat teman² yang membantu RT update Pojie di Twitter dan memberikan info² (walaupun tak sudah² memberitahu Mudah.com.my untuk mencari walaupun itu sudah ku ketahui) berguna juga turut menawarkan diri untuk membantu proses pemindahan nanti. Terima kasih banyak² Pojie ucapkan, jasa kalian amat² Pojie hargai. Alhamdulillah, 1 Disember yang lalu secara rasminya Pojie stay di rumah baru. Sangat penat ok. Bayangkan berpindah mengangkut barang² dari tingkat 4 naik ke tingkat 5. Bukan blok yang sama ok, tetapi blok yang berbeza di mukim yang sama. Dan paling mengharukan Pojie buat sorang². So jangan ditanya mana kawan² Pojie. Dengan rasa penat yang teramat sangat mengemas rumah dan memindahkan barang², tangan dan kaki macam nak tercabut, cam nak terputus nyawa. Allah saja yang tahu.


Apa² pun, doakan rumah kali ini "sejuk" untuk Pojie. Sesuai dan selesa sehinggalah rezeki Pojie untuk pulang ke Johor, bekerja di kampung halaman sendiri. Ataupun Pojie memiliki rumah sendiri, insyAllah. Jadi, Pojie cuba nak minta buah pendapat kalian untuk memberikan petua² memasuki rumah baru. So far Pojie ada beberapa di sini tetapi masing² agak bercanggah antara satu sama lain dan ada yang terlalu complicated, tak tau nak buat yang mana satu. Bagi sedikit petua boleh? So far yang Pojie dah ada macam di;

  1. ittutor
  2. mymatrixclub
  3. forum.cari
  4. bincang
  5. Mufti Selangor


Kawan² ada petua lain ker? Silalah kongsi. By the way kalau pojie ada buat housewarming party ada ker yang nak datang ek? Huhuh..

Hanya satu,

Perkara sunat dilakukan pada Hari Asyura

Salam kawan²,

Hari esok merupakan 10 Muharam 1432 Hijrah. Dan setiap hari ke 10 dalam bulan Muharam dipanggil Hari Asyura. Hari yang diraikan oleh umat Islam di seluruh dunia kerana umat Islam percaya pada hari tersebut merupakan hari yang mencatatkan banyak sejarah di dalam tamadun Islam. Pada hari tersebut, kita disunatkan melakukan kebaikan dan memperbanyakkan ibadat. 


Ada banyak perkara² yang boleh anda lakukan untuk mendapat keberkatan dan kebaikan pada Hari Asyura. Antara perkara² sunat yang boleh anda lakukan adalah:

1. Melapangkan masa dengan belanja anak isteri
Fadilat - Allah akan melapangkan hidup mereka pada tahun itu.

2. Memuliakan fakir miskin
Fadilat - Allah akan melapangkan kubur mereka nanti.

3. Menahan marah
Fadilat - Di akhirat kelak Allah s.w.t akan memasukkan mereka ke dalam golongan yang reda

4. Menunjukkan orang sesat
Fadilat - Allah akan memenuhkan cahaya iman dalam hati.

5. Menyapu / mengusap kepala anak yatim
Fadilat - Allah akan mengurniakan sepohon pokok di syurga bagi setiap rambut yang diusap.

6. Bersedekah
Fadilat - Allah akan menjauhkannya daripada neraka sekadar jauh seekor gagak terbang tidak berhenti-henti daripada kecil sehingga ia mati. Diberi pahala seperti bersedekah kepada semua fakir miskin di dunia ini.

7. Memelihara kehormatan diri
Fadilat - Allah akan mengurniakan hidupnya sentiasa diterangi cahaya keimanan.

8. Mandi sunat
Fadilat - Tidak sakit (sakit berat) pada tahun berkenaan. Lafaz niat : Sahaja aku mandi sunat Hari Asyura kerana Allah Taala.

9. Bercelak
Fadilat - Tidak akan sakit mata pada tahun itu.

10. Membaca Qulhuwallah hingga akhir seribu kali
Fadilat - Allah akan memandangnya dengan pandangan rahmat pada hari akhirat.

11. Sembahyang sunat empat rakaat
Fadilat - Allah akan mengampunkan dosanya walaupun berlarutan selama 50 tahun melakukannya. Lafaz niat: "Sahaja aku solat sunat Hari Asyura empat rakaat kerana Allah Taala." Pada rakaat pertama dan kedua selepas al-Fatihah dibaca Qulhuwallah 11 kali.

12. Menjamu orang berbuka puasa
Fadilat - Diberi pahala seperti memberi sekalian orang Islam berbuka puasa.

13. Puasa
Niat - Sahaja aku berpuasa esok hari sunat Hari Asyura kerana Allah Taala.
Fadilat - Diberi pahala 1,000 kali haji, 1,000 kali umrah dan 1,000 kali syahid dan diharamkannya daripada neraka.

P/S: Teringat bubur Asyura masa kecik² dulu. Siapa ada buat Pojie nak rasa sikit bleh???

Hanya satu,

Thursday, December 2, 2010

Tutorial Membuat Facebook Fan Page

Salam,

Ada sihat semua? Maaflah yer beberapa hari kebelakangan nih blog tidak ber-update. Masih busy dengan aktivit pindah rumah untuk kesekian kalinya. Nanti pojie story ok. Ni memandangkan connection tak berapa bagus, dengan keadaan Mozilla Pojie yang macam haram sehingga beberapa kali Pojie mengeluarkan perkataan cip** semalam lebih² lagi apabila segala sistem, fb, twitter dan blog tidak running dengan sempurna. Teman² semua, maafkan Pojie ok. Jadi, Pojie akan cuba membuat entri yang ringkas buat pembaca² sekalian.




So far, Pojie mendapat request dari beberapa teman blog terutamanya dari Adie dan Raph yang bertanyakan bagaimana Pojie membuat "Like Button" pada entri PoJiePooH @ Facebook yang lalu. Memandangkan ini pertama kali Pojie membuat tutorial, memandangkan Pojie bukanlah seorang yang berilmu sangat, mende yang simple nih pun ngecek dengan kawan² kat Twitter dan Redlinda juga yang sudi berkongsi, jadi Pojie akan cuba berkongsi buat anda yang masih lagi tercari² cara untuk membuat Facebook Fan Page dan Like Button di blog. Maaf ya andai presentation kurang memuaskan, memandangkan Pojie tak berapa reti nak bagi tutorial kat orang. Walau bagaimanapun, Pojie cuba untuk menyalurkan info dengan lebih efektif menggunakan video capture dan inilah hasilnya..


Selamat mencuba!

P/S I: Maaf connection tergendala semasa rakaman sedang dijalankan, nak edit² kualiti dia pula tak cantik, jadi Pojie biarkan ia secara raw.
P/S: II: Buat yang bertanya software apa yang Pojie gunakan Webcam Video Capture. Actually ada banyak lagi, kalian boleh google, tapi so far ini yang pojie jumpa :)

Hanya satu,


Saturday, November 27, 2010

Keunikan 1 Malaysia

Salam kawan²,

Actually dari dulu Pojie nak share story ini dengan kawan² semua. Kisah mengenai 1 Malaysia. Bukan sebarangan ok. Pojie mengambil keunikan ini dari sudut kesenian dan tarian. Korang mesti biasa melihat kaum Cina, India atau bangsa bukan Melayu menarikan tarian joget dan zapin bukan? Tetapi korang pernah tak melihat orang bukan India menarikan tarian bharatanatyam, iaitu sejenis tarian India? Mungkin bagi yang pernah mendengar nama Ramli Ibrahim, ya beliau merupakan satu-satunya anak Melayu yang menyelami tarian klasikal India ini, dan beliau berseorangan. Berlainan pula dengan kumpulan tarian India dari UPM iaitu Putra Kalakshetra yang dibarisi oleh pelbagai kaum di Malaysia, bukan sahaja India, Melayu dan Cina, kaum Bidayuh pun ada tau! Hebat bukan!

Kumpulan ini diasaskan oleh Ravi Shanker, salah seorang penari klasikal India termasyhur di Malaysia dan organisasi tarian India yang dimiliki UPM ini sudah bertapak lebih 2 dekad lamanya. Kumpulan ini sudah banyak membuat persembahan di merata tempat di Malaysia dan agak terkenal juga di kalangan penggiat kesenian India. Mungkin tidak banyak yang boleh Pojie perkatakan di sini memandangkan Pojie agak baru mengenali kumpulan ini. Itu pun setelah teman² Pojie di UPM seperti Ariel, Bean dan Zuleyy mula menceburkan diri mereka di bidang tarian India ini, suatu pengalaman baru buat mereka yang sebelum ini merupakan penari zapin, joget dan kontemporari. Malah kehadiran bangsa Cina juga cukup membuat Pojie kagum kerana pada pendapat Pojie, selama Pojie bersekolah dan belajar sama² bangsa Cina, mereka agak kurang aktif dalam bidang tarian dan kesenian, apatah lagi tarian klasikal India. Kumpulan ini amat unik dan istimewa.


Harapan Pojie agar kumpulan ini akan terus berkembang maju dan dikenali di seantero dunia sebagai salah satu duta kecil 1 Malaysia. InsyAllah, Pojie pun nak join juga kalau berkesempatan. Macam best tau lebih² lagi apabila akhir² ini mereka telah membuat persembahan di sebuah hotel di ibu kota, dan di saksikan oleh VIP² dengan 1 pertanyaan; "Mana 1 yang India?"

         

 
Tiada 1 pun! 
Wow!!! 

 Hanya satu,

Friday, November 26, 2010

PoJiePooH @ Facebook

Salam buat semua,

Erm, orang dah berkurun buat, beratus² readers yang like fanpage dia, aku baru la terhegeh² nak buat kann! Dan kalau korang perasan kat sidebar Pojie nih dah ada dah like box untuk fanpage PoJiePooH di FB. Kalau suka klik jela yer. Ajak kawan² klik sama. Sebab Pojie tak larat nak approve blogger² dan pembaca² baru dalam personal FB Pojie. Pojie approve pada yang rapat jer, yang kurang rapat maaflah ya. Tak larat nak handle n trace setiap seorang.


So far, nak ucapkan terima kasih banyak² buat Redlinda yang sudi mengajarku membuat like box ini. Terima kasih juga kepada beliau dan 4 orang insan yang lain yang menjadi 5 orang pertama like page Pojie; Sidaratul, Haslina, Bro, Red dan Pojiepooh (eh, sayalah tuh). Terima kasih yer. Akhir kata, sokongan anda terhadap industri ini amat² Pojie harapkan :)

Hanya satu,

Thursday, November 25, 2010

Movie Review; AKU TAK BODOH

Salam,

Oklah straight to the point, last 2 nights Pojie dijemput untuk menyaksikan preview filem baru berjudul Aku Tak Bodoh. Filem adaptasi dari sebuah filem Jack Neo "I Not Stupid Too" yang pernah popular suatu ketika dulu di Singapura, dan kali ini diberikan garapan baru di Malaysia dengan menampilkan pelakon² baru dan lama yang berbakat. Seperti Riezman Khuzaimi, Amy Mastura, Adibah Noor, Namron dan ramai lagilah.



Filem yang bergenre family comedy ini mengisahkan tentang bagaimana ibubapa tidak cuba untuk memahami masalah anak² yang sedang meningkat dewasa. Tanpa kawalan dan perhatian dari ibubapa, mereka mudah untuk rapuh dan merosakkan diri sendiri. Apabila seseuatu kebrukan yang berlaku, maka anak² juga yang akan dipersalahkan tanpa mereka memikirkan dari mana kesilapan itu berakar umbi. Untuk sinopsis filem ini boleh refer kat Budiey.

Pada Pojie, filem ini bagus sekali dengan garapan dan acuan Malaysia. Unsur² humor dan emosi di dalam filem ini agak seimbang dan sekata. Kiranya dalam gelak, membuatkan kita banyak berfikir untuk memperbaiki diri sendiri, terutamanya ibubapa dalam membentuk anak². Anak² perlu dilihat dan dinilai selayaknya, diberi peluang untuk bersuara tanpa diskrimisi. Orang tua sering memikirkan bahawa anak² muda tidak cukup ilmu atau bodoh, maka anak² ini akan cuba membukatikan bahawa mereka tidak bodoh. Apa² pun Pojie terhibur sangat² dengan cerita ini, dan tak mustahil pojie akan mengajak famili Pojie untuk menyaksikan filem ini bersama², memandangkan ia berat mengenai kisah kekeluargaan. So far Pojie beri 4 bintang untuk filem ini. Mana pergi lagi 1 bintang? Sebab kurang originaliti. Apa² pun jom layan kedua² trailer filem Aku Tak Bodoh dan I Not Stupid Too...


Fun kan! Ingat nak cari pula filem I Not Stupid Too la pulak. Apa² pun terima kasih banyak² kepada CikHel, kerana sudi menjemput Pojie dan Jojo meyaksikan filem yang best ini. Kalau ada jemputlah lagi yer. Yang paling best siap dapat makan² percuma lagi. Hahah, biasalah blogger jakun 1st time dijemput buat movie review. Kira Qarl dah biasa dah dia. Apa² pun bangga sempat bertemu dengan KakInaKL, RedLinda, AusMelankolik, AnakPerak, Sumijelly dan Khaizarien. Maaflah ya, Pojie nak juga join korang berbual² tapi since Pojie nih penyegan, Pojie hanya mampu senyum² jer. Segan berada di kalangan blogger² hebat. Lain kali kita jumpa lagi ok. Oh ya, citer nih pun ada berkaitan dengan blogger juga tau! Kalau rasa² nak tengok wajah² mereka beramah mesra dengan artis² yang hadir, boleh la terjah ke blog mereka ok... Apa² pun filem nih paling meninggalkan kesan buat Pojie lebih² lagi dengan maksud...

F.A.M.I.L.Y
Father And Mother I Love You

Hanya satu,

Monday, November 22, 2010

Entri MUNGKIR JANJI

Salam,

Baiklah, agak sedih hari ini sebab hari Isnin minggu ini is not a good start for me. Bangun pagi² ke tempat kerja dengan harapan tak nak tempuh jam, nak duduk depan cam dan siapkan vlog yang tertangguh. Tetapi, pagi² lagi ada yenna sudah kena maki hamun sebab park motor cabuk dia sebelah kereta Pojie kat driver side, nak masuk kena masuk dari passanger side. Kangkang punya kangkang, jeans yang baru beli terkoyak lagi. Damn it! Naik rumah balik tukar seluar. Drive sampai pintu ofis baru sedar kunci ofis dan kad akses ada dalam beg 1 lagi. Cool. Balik umah, datang balik ofis sudah jam. Amik masa sejam lebih kesemuanya dengan kerugian minyak lagi. Shit!

Masuk² ofis lampu dalam ofis sudah macam lampu disko, lantak. Malas amik port, suruh orang tukarkan je. Lepas tuh on PC, on cam segala, tetapi Youcam sudah tamat subscription pulak. Ok fine... Kesimpulannya, Pojie tak dapat nak buat vlog seperti yang telah Pojie janjikan sebelum ini. Dah consider mungkir janji la kan. Shit! Tak suka. Nak buat vlog yang seciput ala² pun tak dapat, dan seterusnya pun tak boleh juga la membebel depan cam selagi lom renew. Damn it! Okla, tak mahu hampakan korang yang susah² payah bertanya, kini Pojie menjawab dengan copy paste sajor kat sini...








Sorry guys!!!

Hanya satu,

Saturday, November 20, 2010

Saya BANGGA!!!

Salam kawan²,

Ohhh maaf ya buat sesiapa yang masih menantikan kemunculan vlog Pojie. Debor gak kan macam mana Pojie nak membebel kali nih. Hahaha. Maaflah yer, ada masalah teknikal kat sini. Pekat jer pose², hafal skrip tup² tak leh nak upload plak. Tapi takpe, tunggu jer Isnin nanti ok, korang tatap la puas². Meanwhile, korang tataplah vlog protege Pojie di sini, comel orangnya. Nama dia P3tani.

Dah tengok? Puas ati? Suka? Taste? Sila jumpa mak hayam dia ni, boleh? Kidding! So, Pojie just nak story kat korang Pojie berbangga selama lebih 2 tahun bergelar seorang blogger Malaysia dari Johor (walaupun menetap di Lembah Klang). Ok, cukuplah kan Pojie cakap Pojie bangga? Jadi untuk meluahkan kebanggaan Pojie itu, maka Pojie telah letakkan badge di kanan atas blog ini. Jika sebelum ini hanya memaparkan Jalur Gemilang, tetapi pojie telah menggantikannya dengan badge "Malaysia Blogger" dan "Johor Blogger", ihsan dari BigHandDesign. Terima kasih ya :)

Cun tak??!

Kalau rasa² nak yang lain dari yang lain, leh gak dapatkan Tag Bendera Negeri dan Parti kegemaran korang. Bloggernita yang comel², boleh gak cari kat Nyetok.com ini! Ada 1 tuh sebijik cam Jojobdina yang tengah gigih menjalankan contest. Sila terjah dengan segera kalau nak dapat tiket wayang free dari beliau. Sekian saja bebelan Pojie kali ini. Sekarang mahu bersiap² bergegas ke Shout Award. See ya!!!

Hanya satu,

Thursday, November 18, 2010

1st time HISAP!

Apa khabar semua.. Assalamualaikum!

Nih nak tanya ni korang pernah hisap tak? Pojie tak pernah hisap sebelum nih, tapi haritu kan ada sorang kawan Pojie yang comel soh Pojie hisap dia punya. Dia taklah paksa tapi Pojie yang rela. Sebab bila hisap rasa cam syok, member pun seronok jer. Layanlah. Lagipun bukan besar pun, kecik jer. 1st time hisap macam nak lagi. Sedap jer rasa! Tengok wajah² kesedapan korang agak² Pojie tengah syok hisap apa agak²nya???


Woiiitttt!!! Otak tuh kasi clear sikit jangan fikir Pojie hisap anggota badan kawan Pojie yang comel tuh, no no no! Hisap dia punya rokok pun tidak, no no no, membahayakan kesihatan ok. Tapi Pojie hisap dia punya SHISHA!!! Iaitu sejenis benda yang dihisap oleh kebanyakan orang di Timur Tengah...


Wahhhh, layan habis siot. Syok gak. Rasa ala² cam hisap rokok tapi lebih syok sebab berbau harum. Katanya ada perasa epal, straberry, dewberry dan macam² lagilah walaupun tak rasa apa² pun, just rasa sedap hisap asapnya dan menyemburkan semua ke udara dengan haruman dari asap itu. Ceh, bajet cool la! Yela, tak berani nak hisap rokok, nanti kena balun sama mak, so isap jela shisha. Lagipun kawan cakap shisha ni takde nikotin macam rokok² biasa.Iya ke? Make sense, tapi tak puas hati. Google punya google maka barulah Pojie tahu bahawa shisha 400 kali lebih bahaya daripada rokok. Fikir logik, kalau rokok ada tembakau, dan asap dari tembakau, tetapi shisha ini kita akan sedut asap terus dari arang yang dibakar dan boleh menyebabkan kanser. Walaupun shisha vs rokok dan shisha menunjukkan tahap merbahaya yang lebih tinggi, tetapi itu tidak bermaksud korang yang smoker² nih boleh hisap rokok lebih kerap, jangan... Peratusan merbahaya tuh tetap ada, lebih² lagi kepada perokok sekunder. SAY NO TO HISAP ROKOK & SHISHA. Pilihlah untuk hidup dan tidak kuat hisap!

Hahahaha!!!

Hanya satu,

Wednesday, November 17, 2010

1st time masuk Dewan Filharmonik Petronas (DFP)

Salam buat semua..

Mula² sekali pojie nak ucapkan Salam Aidiladha buat semua teman² pembaca sekalian. Selamat bercuti. Pojie tak dapat pulang ke Johor memandangkan hanya dibenarkan ercuti 1 hari jer, so malas la nak balik. Hope mak n abah mengerti. Jadi sesiapa yang ada buat sambutan, nak bagi daging tuh, jangan lupa ya, Pojie masih di Lembah Klang :)

Okla, kita teruskan dengan misi utama, iaitu berkongsi pengalaman pertama Pojie memasuki Dewan Filharmonik Petronas untuk menyaksikan persembahan The Magical Show dari Malaysian Philharmonic Orchestra di bawah bimbingan Carl Davis. Pojie bersama teman2 sepejabat mengambil peluang ini memandangkan kami punya projek pun dah 80% selesai. Kira treat untuk kami jugalah.


Di saat kami melangkah masuk, kami sudah mula terpegun dan terpesona dengan keindahan di dalam DFP nih. Yela ini merupakan pengalaman pertama kami. Korang mesti dah berkali2 kan. Jadi bila 1st time tu kira teruja jugalah. Selepas kami mengambil tiket di Box Office, kami di bawa ke Upper Circle di aras 3, di mana kami akan ditempatkan di Rebana Suite yang dikhaskan buat VIP di kalangan pemilik BMW seperti kami sahaja. Hebat bukan!


Bukan itu sahaja, tatkala kami dijemput masuk ke dalam Rebana Suite itu, kami dihidangkan dengan canapes (makanan yang kecil2) dan minuman. Wahhh, kami merasakan ibarat keluarga di raja kerana diberikan layanan sedemian rupa. Rasa sangat berpuas hati dengan layanan di dalam suite itu dengan harga RM218/suite sahaja. 1 suite untuk 6 orang, kira seorang tak sampai pun RM50 tau. Affordable apa. Siapa cakap show kat DFP  mahal? Berbaloi-baloi apa!




Selepas menggalas perut dengan hidangan yang telah disediakan, kamu cuma hanya perlu ke pintu 1 lagi untuk mengambil tempat di dalam dewan persembahan. Sesungguhnya tempat kami memang sangat istimewa, berada di kawasan golongan2 atasan dan kami dapat melihat persembahan orkestra yang diselangselikan dengan persembahan silap mata dengan jelas sekali. Persembahan yang mengambil masa lebih kurang sejam lebih sangat menghiburkan dengan alunan muzik dari filem2 terhebat Hollywood dan luar negara seperti Aladdin, Pirates of Carribena dan sebagainya. Cuma maaf, tiada gambar ketika persembahan kerana segala bentuk rakaman adalah dilarang. Apa yang boleh dikatakan di sini, kami sangat berpuas hati dengan keseluruhan layanan dan persembahan. Insyallah ada rezeki mesti nak menyaksikan lagi persembahan2 di DFP nih. Sila layari laman web Dewan Filharmonik Petronas dan Malaysian Philharmonic Orchestra untuk mengetahui maklumat lanjut.


WE LOVE IT!

P/S: Pojie masih lagi berhutang vlog sama korang semua. Nanti yer, berikan Pojie sedikit masa untuk upload video ke dalam Youtube kerana durasi yang agak panjang, hampir setengah jam. Insyallah, tak by end of this week, Pojie akan cuba post on Monday next week ok :)

Hanya satu,

Tuesday, November 16, 2010

IF I HAD RAPUNZEL’S HAIR

Salam buat semua...

Mungkin agak kelewatan untuk Pojie share tentang impian Pojie berkenaan dengan rambut,tetapi masih berharap agar ia masih tetap dinilai untuk tontonan filem yang comel ini, ihsan dari Nuffnang..

Korang tau tak apa yang Pojie selalu impikan andai Pojie Pojie memili rambut yang panjang? Ohh, bukan setakat panjan paras bahu atau pun pinggul tetapi sepanjang 70 kaki macam Rapunzel. Wow, pastinya sukar untuk menjaga kan? Tetapi seandainya  Pojie memiliki rambut Rapunzel itu, pastinya Pojie dapat...

1) Membuat baju;
Seperti yang pernah dilakukan oleh Iona Cioanca dan Lady Gaga, pastinya peminat² fesyen tanah air akan berpusu² untuk mendapatkan koleksi pakaian dari rambut yang lembut berwana keemasan ini. Pastinya Pojie akan membuat koleksi baju panas dan gown. Apabila digayakan ke mana sahaja, pasti ia akan bersinar dan menambat hati setiap mata yang memandang. Tetapi tidak semudah itu kerana ianya akan menjadi koleksi peribadi sehingga mati. Kalau nak beli, lelongan akan dibuka dan duitnya akan disalurkan ke dana² kebajikan. Bagus bukan! Dengan rambut sehebat itu, bukan sahaja dapat berfesyen, malahan juga beramal.


2) Membuat buaian;
Kalau dah rambut panjang sangat, maka bolehlah menyangkutkan rambut itu pada pokok dan membuat buaian dan bsantai², lebih² lagi ketika bercuti di tepi pantai. Wah, nyaman sekali. Boleh la juga nyanyi feeling² Bawang Putih yang untuk mendapatkan putera raja...



Pohon beringin, daunnya rendang,
Akar menjalar jejak ke bumi...

3) Membuat bantal tidur dan selimut;
Oleh sebab rambut yang terlalu panjang pastinya akan menyebabkan ia akan bertaburan ketika tidur. Apa salahnya mempergunakan rambut itu untuk dibuat "bun" dan dijadikan bantal tidur. Ada lebih lagi kan? Buatlah selimut, tutup badan ketika kesejukan di malam hari. Jimat bukan? Selesa pun selesa...



4) Menakut² kan musuh dan penjahat juga senjata;
Ohhh, ini part yang paling best bila memiliki rambut yang panjang mengurai. Apabila merasakan diri terancam, cubalah buat rambut tuh ke depan semua, menutupi keseluruhan wajah dan tubuh sambil mengilai. Pastinya penjahat² itu tak cukup tanah untuk berlari. Selain itu, rambut yang basah boleh dilibas libasan kepada musuh dan pastinya kulit badan akan berasa pedih seperti dilibas rotan. Haha, smart kan!



5) Menjadi tali;
Rambut yang sepanjang 70 kaki bukan saja boleh dijadikan tali untuk turun daripada menara, tetapi juga boleh menarik kapal, memanjat gunung dan mengikat harta benda daripada hilang. Kalau rambut yang dianyam sebagai tali temali pastinya kukuh. Amacam? Cun tak???



So far itu antara kelebihan yang Pojie perolehi if I had Rapunzel's hair. Tetapi itu hanyalah impian dan kahayalan semata². Sesungguhnya Pojie adalah seorang yang tidak suka membela rambut panjang. Hajat nak buat Korean style pun masih belum berkesempatan. Mana tidaknya, apabila rambut tuh mula panjang sikit melepas telinga, mulut dan kolar, maka bertambah rimaslah Pojie. Rimas dengan keadaan yang serabut, nak jaga pun payah, nak buat kerja pun rasa terganggu. Maka, potong kepada yang lebih pendek adalah penyelesaiannya...


See, walaupun rambut sebelum ini tidaklah sepanjang mana, tapi Pojie sudah mulai rimas. Maka macam biasa akan ke salon kegemaran dan meminta stylist Pojie untuk menatarias rambut Pojie kepada yang lebih pendek dan kemas. So far this is my best hairstyle n ever. Lebih simple dan mudah diuruskan dan dalam masa yang sama membuatkan wajah Pojie lebih runcing dan kurus. Yang pastinya, rambut seperti ini sudah memadai bagi Pojie rasa sangat selesa dan yang pasti Pojie kelihatan lebih comel, muda dan remaja walaupun usia hampir menjengah 30an.


Ok tak?!!

Hanya satu,