||| Tercari² |||

Thursday, December 16, 2010

Tutorial Mendapatkan Embed Code Video Facebook ke Blog

Salam kawan²,

Mungkin ada di antara kalian yang gemar berkongsi video yang menarik dari YouTube ke dalam blog macam Pojie. Caranya pun sangat senang kerana embed code boleh didapati di bahagian bawah video dan paste ke dalam entri anda bukan? Bagaimana pula andai ada video² menarik di Facebook dan ingin berkongsi di dalam blog? Pastinya anda hanya boleh meletakkan pautan/ link video tersebut di dalam entri anda. Sebab di Facebook tiada diberikan embed code untuk anda memasukkan ke dalam blog. Bestul tak?
Oleh itu, Pojie ingin berkongsi kepada anda tentang cara² yang mudah untuk anda mendapatkan embed code dari Facebook lalu di masukkan ke dalam blog anda seperti yang pernah Pojie buat di entri Keunikan 1 Malaysia yang lalu. Masa mula² Pojie mengalami sedikit masalah memandangkan Pojie tidak mendapat kerjasama dari seorang blogger yang mengetahui akan ilmu ini, maka Pojie gogle² terjumpa la dengan 1 link ni. Cara ini leceh sikit kerana memerlukan anda untuk mencari dan copy video id (nombor) dalam Facebook url selepas "v" dan paste ke dalam code yang disediakan dengan menggantikan "xxx". Faham tak? Tak faham refer Embed Facebook Videos in Webpages

Dan hari ini Pojie telah menemui cara yang paling senang iaitu dengan menggunakan FBVembed. Copy jer url video Facebook yang anda nak share tuh dan copy ke dalam ruang yang disediakan dan klik "Get code". Selain itu kalau rasa² nak ubah width dan height size pun boleh juga. Senang sangat! Terima kasih kepada BOM321 kerana telah berkongsi ilmu ini lalu Pojie menyampaikan kepada anda semua. Jadi, meh Pojie kasi cuba uji guna ilmu ini dengan menayangkan video buah hati pengarang jantung Pojie yang tengah syok makan tengahari. Hehehe...




Selamat mencuba!

P/S: Nak dapatkan embed code untuk segala macam benda ke dalam blog anda? Boleh la refer How to Embed Almost Anything in your Website

Hanya satu,




12 bicara yang baik hati...:

atty's said... Reply To This Comment

wokeh .ada masa nanti leh terai
kdg mmg nak buat , tp tak reti
ni pojie dah ajakan .nanti leh terai

J.M.R said... Reply To This Comment

cumel menatang dlm video tu..hehhee

fazzlies said... Reply To This Comment

hehe~ thanks coz sudi menjengah ke blog....! kita memang sabar, tp tgk2 si pemilik blog sotong yang tak berapa nak sabar kenn...

salam kenal kembali~

hehehe~!

DanieL AdiE said... Reply To This Comment

ok2..nnti adie try..

thanx pojie..

another good job from u..

Latest Entry:
http://danieldeadie.blogspot.com/2010/12/special-delivery-by-afiq.html

Eazy Izzuddin said... Reply To This Comment

prada chumelll
;)

Layans~
Terlalu Istimewa

phreak-id said... Reply To This Comment

Hoho. Ini lagi senang. Tak payah nak drag + copy nombor-nombor kt url tu..
thx for sharing..

Terbaru >> 1) Bila Aku Keseorangan [Horror] 2) Bila Sejuk dan? 3) My name is phreak-id

░♥si lampu neon♥░ said... Reply To This Comment

TQ !!!

Matjoe said... Reply To This Comment

belum try lagi .apapun tq pojie for sharing

..hizamirahim.. said... Reply To This Comment

wah.
bagus2.
nak try nanti.
tp nak masukkan video apa ?
XB

kak ina kl (1) said... Reply To This Comment

nak buat like tu pun tak pandai lagilah..payah gak nak faham bahasa it ni..nanti suruh ajer anak perak ataupun redlinda tolong bantu.

semuga rakan di rumah baru tak bawa masalah kepada kamu. baik beli ajer sebab bayar sewa dan buat bayaran bank lebih kurang ajer

Matjoe said... Reply To This Comment

pojie, lama dh x update blog. alang nk tahun baru, buat la entry azam tahun 2011. leh joint my contest ni:
CONTEST AZAM 2011

kalau ada kelapangan tu join lah

cik helena said... Reply To This Comment

great!tenkiu pojie!

ok comel gila!