||| Tercari² |||

Saturday, October 29, 2011

Tahniah #OctTwtFest!!! [VLOG]

Salam Pojiepeeps,

Bagaimana cuti sambutan Deepavali haritu? Ada yang buat open house? Tak invite Pojie pun tau. Kita dah la mengidam makan laddu dan maruku yang sedap². Huhu. Oklah buat korang yang dah datang ke #OctTwtFest minggu lalu bagaimana? Best tak? Bagi yang tak sempat hadir, nak tau best ker tidak, betapa terujanya Pojie di sana, boleh layan vlog yang telah Pojie sediakan, dan silalah komen.


Apa² pun tahniah diucapkan buat orang² kuat #OctTwtFest dan juga korang semua yang telah berjaya memecahkan rekod dunia seramai 2,288 orang [KLIK]. Wah, memang nombor sangat "ong" tuh! Bukan itu sahaja malahan juga dapat unlock epic swarm badge seperti yang telah diharapkan sebelum ini.


Sehingga kini, Pojie terasa kemeriahannya, rasa sangat best dan terhibur semasa berada di sana. Berjumpa dengan kawan² baru dan lama. Kawan² yang selama ini muncul di timeline dan mention, kali ini dapat bersua muka, berlaga pipi dan perut. Huh, bukan selalu tau! Antara teman² retis yang dapat bertentang mata, bertentang lensa camera adalah...


Mengikut arah jam: @neyrashazeyra @AidaSue @zullicious @NurAizuddin @AmalEspraza @Ariffmasrom @EmanTheHalia @AslannAs @tetaufiq @jellyboone 


Mengikut arah jam: @tetaufiq @nemomimosh @taufiqhelios @Afnie_Lan @nemomimosh @hazeecsulaiman @azfarul @FazleyYaakob @ImranAjmain 


Bersama retis (aka penari Siti Nurhaliza); @NazimNasri 

And last but not least; my kembar Hafiz Chopp (dia takde Twitter ek?)

Actually ramai lagi, tersangat ramai yang Pojie terjumpa di sana dan tak sempat nak snappy² memandangkan orang yang terlalu ramai macam ulat taik. Ada juga teman² Twitter yang datang tetapi tidak dapat ditemui kerana tak cam muka. Mungkin lepas ini pihak pengurusan boleh memikirkan sesuatu cara dan langkah untuk semua tweeples saling mengenali dari jauh. Maybe adakan tag nama dan dilekatkan di baju masing² instead of riben kan. Kalau tidak, nampaknya terpaksalah lepas ini Pojie akan buat button atau nametag dengan nama sendiri. Tak pun topi ker kan, sebatu orang dah nampak. Kaoo mampooo??! Apa² pun terima kasih yang tidak terhingga kepada teman² lama dan baru yang sudi bertegur sapa dan borak² dengan Pojie haritu. Dan terima kasih juga buat #tunangkite merangkap cameraman bidan terjun untuk vlog Pojie pada hari tersebut.

Thank you sayang...

Jadi korang jangan lupa layan vlog Pojie atas tuh dan komen. LRT pun kalah dengan kelajuan Pojie. Haha. Semoga kita bertemu lagi tahun hadapan, insyaAllah. Alah, tak perlu tunggu twtup tahun depan jer kan, kalau rasa² ada kawan² yang nak ajak jumpa lepak sama², mention jer @Pojiepooh, insyaAllah permintaan korang akan ditunaikan andai ada kelapangan masa dan keadaan yang mengizinkan. Nak jumpa di #TwtupKaseh 3.0 pada 13 November nanti pun boleh. Sehingga bertemu lagi lain kali...

See ya!!!
Hanya satu,

Friday, October 28, 2011

Premiere Screening; Don’t Be Afraid Of The Dark

Hi Pojiepeeps,


Dah 2 minggu berturut² Pojie pergi ke GSC Midvalley menonton filem hantu seram nih. Kalau last week Pojie tengok paranormal Activity 3, tetapi pada hari Selasa baru² ini Pojie telah pergi menonton Don't Afraid Of The Dark, atas ihsan @namqulida yang mendapat tiket melalui ChurpChurp. Kira Pojie replace tempat dia malam tuh. Cerita yang Pojie kira mengecutkan juga buat Pojie yang takut dengan kegelapan ini. Cerita remake dari cerita asal pada tahun 1973, diarahkan oleh Troy Nixey berdasarkan skrip oleh Matthew Robbins and Guillermo del Toro. 

The story centers on Sally a young girl (Bailee Madison) who is set 
to live with her father (Guy Pearce) and his girlfriend (Katie Holmes) 
in an old mansion they are renovating. She unwittingly unleashes malevolent creatures that try to destroy her entire family." [KLIK]


Kesian tau budak nih duduk kat rumah ayah dia yang besar dan spookie. Ayah dia yang terlalu busy dengan urusan kerja dengan ibunya yang tidak mengendahkanya membuatkan dia rasa terpinggir. Dia mendengar suara² dari basement yang membuatkan dia eager untuk mengetahui lebih lanjut. Memandangkan suara² itu menginginkan dia untuk menjadi kawan, membuatkan dia telah melepakan "makhluk" yang sebenarnya berbahaya buat mereka sekeluarga.


Lama kelamaan budak perempuan tuh realize makhluk itu adalah ancaman untuknya lalu meminta pertolongan keluarganya tetapi tidak diendahkan. Makhluk yang takut kepada cahaya itu mula menganggu keluarga tersebut semata² ingin mendapatkan budak perempuan itu. Apa terjadi seterusnya? Saksikannya sendiri di pawagam berhampiran anda. So far dah keluar since 26 Oktober lalu...


Scary tak??!

Hanya satu,


Thursday, October 27, 2011

Selamat Pergi Sayang... RIP

Salam Pojiepeeps,

Mungkin dalam kegembiraan ada kedukaan. Setiap yang bernyawa pastinya akan mati. Begitu juga dengan manusia, apatah lagi binatang. Biarpun seteguh mana sayang, bila tiba masanya, yang bernafas pastikan terhenti. Itu juga yang terjadi kepada LV, teman kepada Prada. Anak² kecilku yang manja, yang nakal dan degil, yang sering menceriakan hariku seperti yang pernah ku coretkan di sini dan sini. Kini LV telah pun pergi. Ketiadaannya hanya disedari tengah malam semalam, tatkala pulang ke rumah...


Melihatkan si kecil LV terbaring kaku, keras dan kejung membuatkan hati aku hiba. Sayu hatiku tatkala tidak sempat memberikan makanan kegemaran dia yang ingin ku berikan hari ini. Tak sampai impian aku mahu membawanya berjalan2 di pejabatku, seperti dulu. Semua tidak kesampaian. Hari ini, kelak ku semadikan di sebuah perkuburan kecil tanpa bertanda, agar sayangku pergi dengan aman. Maafkan papa yang tak bisa menjagamu dengan sebaik mungkin. Mesti ada terlebih atau terkurang sehingga kau pergi meninggalkan papa bersama Prada. Dan semoga Prada tidak kesunyian lagi tanpa temannya di sisi...



Goodbye LV.
Rest in peace...

Hanya satu,


Tuesday, October 25, 2011

Wajarkah Menjemput EX Di Majlis Perkahwinan Kita?

Hello kawan²,

Urm, semakin hari semakin berdebar² rasanya di hati ini. Bermacam² perasaan. Sekejap gembira, sekejap emo, sekejap sayang, sekejap menyampah. Kadang² geram, kekadang pitam. Bermacam² dugaan, baru dugaan dalaman, lom masuk dugaan luaran lagi. Hui, pening kepala woo. Apa² pun kita nak ucapkan tahniah yang tidak terhingga kepada pasangan pengantin baru Chearmster dan Hanalovenest yang baru saja melangsungkan perkahwinan baru² ini. Rasa²nya mereka nikah dahulu kot, majlis kemudian. Baguskan macam tuh dahulukan yang wajib dulu. #untunglaa dah ada roomate baru leh peluk² time tido, leh manja² time tengok TV kat umah, leh masak sesama kat dapur. Aku juga yang masih berkira² hari... Urm, oklah semoga mereka berbahagia. Lepas nih Pojie dan #tunangkite menyusul pula. So kali ini Pojie ingin berkongsi topik yang agak panas buat teman² pembaca semua;

Wajarkah menjemput bekas pasangan di majlis perkahwinan kita?


Jeng jeng jeng!!!

Yela mungkin ada yang berpendapat, "Yang lepas tuh lepaslah". Yup, betul tuh. tapi tak semua yang lepas tuh boleh lepas begitu sahaja. Kadangkala ada yang tersimpul setelah terputus, yang tersimpul masih di situ, so macam mana? Tak semua orang memiliki pandangan yang sama. Tak semua perhubungan itu berakhir dengan happy ending. Kadang² luka tetap berbekas sampai bila². Beruntunglah buat anda yang masih berkawan dengan bekas pasangan tanpa menyimpan apa² perasaan. Tahniah! Pastinya akan menjemput beliau di hari berbahagia anda kan. Tetapi buat bekas pasangan yang dijemput pula berhati². Setiap undangan itu bukan semuanya ikhlas ok. Tertarik dengan artikel di bawah ini. Mungkin anda boleh klik di gambar untuk tatapan lebih jelas.

Pancaindera; 2 Oktober 2011

See... Kadang² orang yang menjemput itu sekadar berbahasa. Kata orang taklah nampak sangat bermusuh, tapi sebenarnya sekadar ajak² ayam. Cemana tuh? Silap² tak pengantin (dan pasangan) turn off atas pelamin, atau ex itu yang sentap nanti. Better not la yer. Kirim jela wakil berserta hadiah. Kirimkan sekali doa agar mereka berbahagia. Tak payah gedik² nak datang siap menepung tawar bagai. Pengantin pun kalau rasa ragu², kene fikir dua tiga kali juga kalau nak menjemput bekas pasangan tuh, selain mengingati benda² penting untuk jemputan majlis perkahwinan nanti, hati kita dan pasangan perlu dijaga juga. Tapi setidak²nya, jemputlah keluarga atau kenalan rapat bekas kita tuh, biarlah ada bahasa kata orang tuh. Tapi kan, kalau dah sampai keluar hashtag #DialogBilaJumpaEx, agak² ada harapan tak untuk ex tuh mendapat kad jemputan kalau lagu nih?


Harapannnn!!!

Hanya satu,

Monday, October 24, 2011

Hulurkan Tangan, Ringankan Beban Bersama TLC

Salam kawan²,

Setiap hari setiap ketika kita sering diuji dengan pelbagai dugaan dari yang Esa. Kadang² ada yang manis, ada yang pahit. Tak semua orang merasai kemanisan hidup sebagaimana yang kita merasainya sekarang. Ada yang tiada ibu bapa, kehilangan ahli keluarga, hidup dalam kedaifan dan kekurangan fizikal sini dan sana. Oleh itu kita yang diberikan kehidupan yang lebih sempurna, yang lebih bernasib baik, sewajarnya menghulurkan bantuan kepada mereka yang tidak bernasib baik. Beruntunglah ada TLC, yang berperanan menyalurkan bantuan kepada yang memerlukan.


Berita baik untuk anda yang mempunya earning yang banyak di dalam akaun Nuffnang juga ChurpChurp, anda boleh menyumbangkan sedikit daripada rezeki yang anda perolehi itu kepada insan² yang memerlukan. Apalah sangat menyumbangkan RM10, RM5 atau RM1 kepada mereka. Tak luak banyak mana pun dari keuntungan yang anda perolehi kan! Caranya mudah sahaja, anda boleh memilih untuk menyumbang dari akaun Nuffnang [KLIK] atau ChurpChurp [KLIK]. Mudah saja kan. Selain itu juga anda juga berpeluang membawa pulang Churpie si burung yang cute ini dengan hanya RM25 sahaja. Dan kesemua sumbangan² dan pembelian anda akan disalurkan terus kepada tabung Rumah Aman.


Jadi kepada anda, inilah masa untuk anda menambah pahala dengan meringankan sedikit bebanan insan² yang kurang berkemampuan, yang memerlukan bantuan kita. Dengan bantuan kita yang tidak seberapa, besar nilainya buat mereka untuk memberikan mereka sinar untuk meneruskan kehidupan mereka insyaAllah. Agar kelak kita diberikan kesenangan, rezeki yang tidak putus² dari Allah, atas keprihatinan dan sumbangan kita itu. Dan bagi yang masih ingat lagi akan #TwtupKaseh, kali ini ia meneruskan misi dan kali ini mereka akan mengadakannya di Rumah Orang Tua Al-Ikhlas pada 5 November 2011 nanti [KLIK]. Untuk mendapatkan update lebih lanjut, anda boleh la like FB Program Amal TwtupKaseh by Twitterjaya dan follow Twitter @TwtupKaseh

Yang berat sama dipikul,
Yang ringan sama dijinjing...

Update 28 Oktober 2011: 
Tarikh #TwtupKaseh 3.0, lawatan ke rumah warga emas ditunda kepada 13 November 2011 [KLIK].


Hanya satu,

Saturday, October 22, 2011

The Secret Life Of Nora; My talky review

Hi Pojiepeeps,

Kembali lagi Pojie di hari Sabtu yang penuh ceria, penuh bahagia. Urm, bahagia la jugak walaupun kena kerja hari ini. Eh, jangan risau #OctTwtFest hari ini tetap Pojie hadiri. Bila lagi nak berjumpa bersua muka dengan tweeples² ternama di Twitterjaya kan kan. Jom! Sementara tuh berita baik buat teman² yang masih lagi belum menyaksikan pementasan The Secret Life Of Nora, sebagaimana yang telah Pojie ceritakan sebelum ini di sini, sini, sini dan sini! Pementasan dilanjutkan pada 20, 21 dan 22 Oktober. Kira hari ini adalah hari terakhir pementasan. Bukan itu sahaja, pengguna Maxis juga boleh mendapatkan diskaun 50% tau! Tak perlu Pojie menulis panjang², jom dengar Pojie membebel di dalam video temubual eksklusif ini pula di minit 0:22 - 1:15.


See, "sangat² mengujakan" sungguh aku berkata²!
Hahahaha!!!

Hanya satu,

Friday, October 21, 2011

#OctTwtFest Here I Come!!!

Salam Pojiepeeps,

Mungkin tidak terlewat lagi untuk Pojie mewarwarkan kepada teman² di luar sana, yang mempunyai Twitter, terutamanya yang telah follow @Pojiepooh untuk datang dan memeriahkan #OctTwtFest ini [KLIK]. Kalau sesiapa yang tak tahu nak buat apa Sabtu ini, anda digesa untuk datang ke Digi HQ, Shah Alam untuk #OctTwtFest ini.


Mesti korang tertanya² apa mende nih kan? Ia merupakan gathering pengguna² Twitter (tweeples) sebagaimana gathering² blogger dan lain² tuh. Korang dapat bersua muka dengan teman² yang selama ini korang borak² di Twitter, dapat merapatkan hubungan dan membina network social yang lebih meluas. Malah bukan setakat gathering saja² tapi juga merupakan sebuah pesta ala² jom heboh di mana pelbagai aktiviti dan booth² akan dibuka ketika berlangsungnya program ini. Artis² juga akan hadir dan membuat persembahan tau! Jadi, ambil peluang ini untuk beramah mesra dengan mereka :)


Antara misi yang akan cuba dicapai semasa #OctTwtFest ini adalah:
  1. Untuk mengumpulkan sekurang²nya 1,500 tweeples.
  2. Untuk memecahkan rekod dunia, Guinness Book of Record (yang dipegang oleh seramai 1,935 tweeples di Detroit).
  3. Untuk unlock Epic Swarm Badge (melebihi 1000 check-in di sebuah tempat).


Jadi Pojie serta komiti #OctTwtFest berbesar hati menjemput korang semua untuk menjadi sebahagian daripada sejarah ini. Mari ramai² kita ke sana. Bawa semua kawan² yang ada twitter ke sana. Bawa mak abah, atuk nenek, sedara mara semua ke sana. Suruh mereka buat akaun twitter dan boleh buat RSVP [KLIK]. Setakat ini seramai 2406 telah pun membuat reservation. Kalau nak menempah/ membeli baju rasmi pun boleh di Zicco, yang juga akan menjual pada hari tersebut.


Insyallah Pojie akan berada di sana sehingga lewat petang. Jadi untuk Pojiepeeps yang ingin bertemu Pojie, silalah datang ke sana ok (#bajetretis). Pada awalnya Pojie akan cuba untuk membuat beberapa cenderahati buat teman² yang menyapa Pojie esok, tetapi tidak berkesempatan. Tahun depan mungkin. Haha. Maaf sangat yer. Jadi sekali lagi Pojie menyeru teman² sekalian, marilah ke #OctTwtFest untuk merasakan kehangatannya. 

OctTwtFest akan diadakan di:

DiGi Telecommunications Sdn Bhd, 
Lot 10, Jalan Delima 1/1
Subang Hi-Tech Industrial Park
40000, Shah Alam, Selangor Darul Ehsan
GPS: 3.0689098253134692, 101.56967639923096 

22 Oktober 2011
3 petang - 12 tengah malam

MASUK PERCUMA!


Jumpa di sana!!!


Hanya satu,

Thursday, October 20, 2011

Sneak Peak; Paranormal Activity 3 #PA3


Hi Pojiepeeps,

Pada hari Selasa baru² ini bertempat di GSC Midvalley, Pojie telah diberi kesempatan oleh ChurpChurp untuk menyaksikan filem Paranormal Activity 3. Terima kasih banyak² atas kesempatan itu. Ia merupakan sebuah filem bergenre seram, yang tiada kesinambungan dari filem Paranormal Activity 1 dan 2 langsung [Lihat PEMBETULAN]. Perlu diingat tiada kaitan langsung. Yang pasti Paranormal Activity 3 lebih hebat daripada kedua² filem sebelum ini. Tidak perlu meleret², mesej seram yang cuba disampaikan di dalam filem ini memang tepat pada sasaran.

Ia mengisahkan tentang sepasang suami isteri yang baru berpindah ke sebuah rumah. Kemudian adik kepada isteri tersebut datang ke rumah untuk membantu juga menumpangkan beberapa kotak ke dalam bilik bawah tanah rumah itu. Kisah bermula apabila suami isteri tersebut mula mendapati bahawa kotak2 tersebut hanyalah diisi dengan pita VHR isteri dan adiknya ketika kanak², sekitar tahun 1988. Kisah rakaman seharian mereka yang dilakukan oleh teman lelaki ibu mereka (Julie), Dennis yang obses dengan kamera video, sehingga meletakkan kamera video di beberapa ruangan di dalam rumah. Kamera video diletakkan di dalam bilik utama (tempat tidur Dennis dan Julie), bilik tidur anak² Julie dan juga di ruang tamu. Dennis menjadi terlalu obses untuk merakamkan kehidupan mereka, keadaan rumah mereka lebih² lagi apabila dia mendapati ada keganjilan di dalam rumah yang baru mereka duduki itu dengan pelbagai bunyi. Bunyi² yang berlaku setiap hari, lebih² lagi di waktu malam, tanpa sebab. Bukan itu sahaja, malahan Kristi didapati berbual² dengan seseorang yang tidak kelihatan.


Pada awalnya mereka menyangkakan bawaha Kristi berbual² dengan teman khayalannya sahaja, tetapi mereka tersilap apabila rakaman menunjukkan ada kelibat lain di dalam rakaman itu. Malah "teman kahayalan" Kristi bertindak dengan ancaman. Satu persatu kehadiran entiti itu diketahui oleh Dennis. Tetapi teman wanitanya tidak mempercayai sehinggalah entiti itu betul² menganggu mereka sekeluarga dengan pelbagai cara sehingga si ibu percaya lalu membawa mereka semua ke rumah neneknya. Di sana mereka mengharapkan sedikit ketenangan tetapi tidak kerana entiti tersebut turut mengikuti mereka. Rupa²nya nenek kanak² tersebut adalah ahli sebuah kumpulan yang membuat pemujaan lalu membunuh Dennis juga isterinya. Tamat...


Urm, compare dengan kedua² filem Paranormal Activity sebelum ini, Paranormal Activity 3 terbaik! Kerana jalan cerita yang tidak meleret², malahan juga tidak memerlukan masa yang sangat lama, berhari² untuk entiti itu menunjukkan kehadirannya. Sememangnya setiap saat di dalam panggung dirasakan cukup menderitakan jiwa, kerana pastinya akan berlaku sesuatu perkara yang membuatkan kita gugur jantung. Honestly speaking memang best. Setiap masa cuba untuk menutup muka walaupun tahu entiti itu tidak menunjukkan wajah, tetapi cara kehadiran dengan kesan bunyinya sangat berkesan. Tetapi jika diperhatikan kepada trailer, macam terlalu banyak babak yang dipotong. Tak pasti adakah ianya dipotong semata² kerana tayangan di Malaysia atau pun kerana sebab² lain. Maka cerita ini durasinya tidaklah sampai mencecah 2 jam. Rasanya 1 jam 30 minit pun tak sampai. Buat penggemar filem seram, Paranormal Activity ini terbaik untuk anda. Dah mula ditayangkan pada hari ini, cepat dapatkan tiket² di pawagam yang berhampiran anda.


Selamat menonton!


PEMBETULAN:
Disebabkan semasa PA1 dan PA2 Pojie lebih banyak tidur dan kurang penghayatan untuk kedua² filem tersebut maka Pojie tak dapat cam yang PA3 prequel daripada filem² sebelum ini, maka watak² Kristi dan Katie juga adalah sama sehingga merka dewasa seperti yang telah dinyatakan oleh @NurElyani dan @aireenashazwani melalui Twitter mereka. Terima kasih di atas informasi tersebut. 



P/S: Terima kasih juga kepada Syafiq Ahadin yang telah memberi 2 lagi tiket beliau dari Nuffnang, dan Pojie memberikannya kepada GadisHanim dan NurElyani kerana takut kerugian nanti. Terima kasih juga buat #tunangkite yang sudi menemani :)


Hanya satu,

Monday, October 17, 2011

Musim KONVO. Tahniah!!!

Salam Pojiepeeps,

Alhamdulillah, dah penat² presentation, final year project, exam segala bagai hari yang ditunggu² telah pun tiba. Penat lelah terbayar kini berbaloi. Ibu dan ayah pastinya tersenyum bangga. Eh, perasaan tuh semua akan korang tempuhi wahai teman² yang dah abes study. Oh ada juga yang dah tempuhi saat² manis bergraduasi atau nama lainnya CONVOCATION! Best kan! Dan buat pertama kalinya setelah 5 tahun, barulah kini Pojie terpanggil untuk menayang gambar² semasa Pojie menjadi graduan Sarjana Muda Sains (Biologi Marin) dari KUSTEM, yang sekarang dikenal sebagai UMT (Universiti Malaysia Terengganu). Kisah nih dah lama tau, saja nak imbas kenangan² silam. Nak bagi korang yang belum konvo tak sabar² nak pose² dengan jubah konvo. Nak bagi adik² yang masih menuntut, study molek² lepas tuh boleh pakai jubah konvo, masuk paper sebagai pelajar terbaik. Kan best tuh!


Amacam handsome tak? Haha! Mestilah semua yang berkonvo akan menjadi orang yang paling handsome dan cantik. Memakai baju terbaik, agar kelihatan paling hebat pada hari itu. Umpananya nak naik pelamin. Kalau perempuan tuh baju siap tempah 2 3 bulan awalnya siap berlabuci-labuci bagai. Walhal nak naik pentas tak sampai 10 saat, amik skrol dari Canselor, pastu turun! Tunggu kat luar dewan berpanas berpeluh segala. Dalam dewan lagi tunggu berucap sana sini sampai tertidur². Hahaha! Takpe kenangan sepanjang hayat. Best tau!


Yang paling best mestilah apabila dapat membanggakan mak abah. Giler tak bangga, diorang dah bergolok bergadai hantar anak belajar jauh², bila dah konvo "itulah anak aku", khabarnya kepada si polan dan si polan. Habis dicanangnya satu kampung, lebih² lagi kalau kitalah anak kampung pertama yang masuk U dan konvo.


Lepas pakai jubah konvo, yang rasanya taknak buka, nak bawa balik simpan dalam almari buat kenang-kenangan anak cucu. Tak nak bukak sepanjang hari biarpun berpanas menjejeh-jejeh sampai basah ketiak dan seluar dalam. Eh, sekali sekala katanya, silap² sekali seumur hidup kalau takde impian nak sambung lagi. Masa tuh la memasing dengan camera masing². Kalau yang kaya sikit pasang photographer sendiri, pose sana sini. Dari pintu masuk campus, sampai ke pintu belakang kampus. Dari depan pintu pak guard hostel, sampailah ke celah tandas. Punyalah excited nak mengabadikan gambar korang dengan jubah konvo dan topi konvo kan! Kalau bajet tak seberapa macam Pojie, pakai jelah photographer yang pihak universiti dah sediakan. Bergambarlah dalam studio berlatarbelakangkan buku² library katanya, yang dulu mati² aku ingatkan buku betul². Hahaha!


Memori yang best, bila dapat bergambar kenang-kenangan dengan teman² tersayang. Yelah lepas nih dah masing² akan membawa haluan masing², dengan kerjaya dan keluarga masing². Jadi ambillah gambar ramai² yang mungkin gambar terakhir, kalau umur tak panjang nak mai reunion. Tapi sini Pojie just nak tayang gambar Pojie dengan Nurul Syuhada Nurul Ain, pengacara Majalah 3 tuh. Dia memang kawan Pojie since dari study dulu. Penari jugak macam Pojie. Kelas pun banyak sama. Fakulti sama, course jer berbeza. Pojie amik Biologi Marin dan dia pula Sains Samudera. Kira warga laut jugalah kami nih. Hai, dah jadik bini orang, dulu sempat skandal gitu² jer. Opps ;p

Hai macam² jugalah pengalaman dan kenangan masa berkonvo dulu. Pojie merupakan batch ke-4 konvo dengan nama KUSTEM. Lepas tuh next year tukar nama UMT. Tak sempat kami nak pakai nama baru. Masa Pojie 1st, 2nd, dan 3rd year, gigih juga Pojie terlibat dengan pesta konvo, kumpulan koir konvo, penyanyi dan penari masa makan malam konvo, tiba hari Pojie diraikan, rasa sungguh bertuah. Pendek kata konvo memang bestlah! Bak kata Fauzi Nor, konvo best bila 1st time, dapat 1st class pulak tuh, dapat jambangan bunga dari teman² dan photoshoot. Tapi bagi Pojie, selain dapat menggembirakan hati kedua orang tua Pojie, perkara paling best pasal konvo apabila kita sama² dapat berkonvo dengan kedua orang tua kita, kaoo mampooo??!

Metro Ahad: 2 Oktober 2011

Best kan keluarga ini. Sama² study, sama² exam, then sama² konvo. Antara impian Pojie lepas berumah tangga nanti. Pojie nak sambung study setakat mana yang termampu. InsyaAllah masih mengintai² peluang melanjutkan pelajaran dalam bidang Master dan selepas itu PhD. Mana tau masa sambung tuh rezeki anak² dah besar, maka boleh konvo sama² dengan anak. Sebagai dorongan kepada anak² juga untuk berjaya walau apa pun usia. Mesti bangga gila. Tapi kan, kalau time² konvo ada insan tersayang cam tunang ke, suami/ isteri ker mesti sangat best! So, hujung bulan nih insyaAllah Pojie akan turun ke Batu Pahat meraikan si dia #tunangkite yang akan bergraduasi di UTHM. Tahniah buat awak. Dan buat teman² yang akan bergraduasi juga alhamdulillah dan tahniah juga diucapkan. Dan perlu diingat, ia merupakan saat anda untuk menempuh alam pekerjaan dengan lebih 10 cabaran. Jadi Pojie ucapkan...

Selamat maju jaya!

Hanya satu,

Saturday, October 15, 2011

Siapa Dia? Adibah Noor? Zainab Majid?

"Siapa siapa itu, yang memandang pada aku,
Hatiku terharu teringat kau selalu..."

Assalamualaikum semua. Itu merupakan intro kepada lirik lagu Siapa Dia. Sebuah lagu cabaret style yang menjadi kegemaran Pojie. Liriknya yang cheeky dan melodinya yang simple. Hah, korang dah pernah dengar versi Tiara Jacquelina kan? Siap ada videoclip lagi. Juga dah menyaksikan di atas pentas The Secret Life Of Nora kan? Jadi kali ini Pojie nak berkongsikan kepada anda Siapa Dia dalam pelbagai versi. 


Versi mula² sekali yang membuatkan Pojie terjatuh hati adalah versi Adibah Noor. Pertama kali dengar Pojie dah jatuh hati dan membayangkan ia dibawa ke pentas teater, tak sangka ia betul² terjadi sekarang, cuma dengan versi yang lebih catchy. Suka idea videoclip ini menggunakan Adibah Noor sebagai pelakon² di dalam videoclip tersebut, manakala penyanyi di digantikan dengan Mislina, seorang pelakon berbakat. Jom saksikan betapa cute Adibah Noor dalam videoclip nih,


Versi kedua, yang merupakan versi asal sebelum ia dinyanyikan oleh Adibah Noor dan Tiara Jacquelina, ialah dari seorang penyanyi lama bernama Zainab Majid. Urm, Pojie kurang periksa siapakah beliau tetapi style beliau  agak lebih santai berbanding kedua² penyanyi kemudiannya. Kadang² nak tergelak pun ada bila mendengar cara nyanyian dulu². Jom layan versi asal zaman dulu², nak nyanyi sama² pun boleh sebab ada lirik dia.



Siapa siapa itu
Memandang pada aku
Hatiku terharu
Teringat kau selalu

Siapa siapa itu
Yang memandang pada aku
Ah hati rasa terharu
Bimbang rasa selalu
Gelora dalam kalbu

Renungan dari matamu
Meresap di jiwa aku
Pandai kau berlagak
Sungguh kau bijak

Sasa hatiku tergoda tertawan
Bila melihat wajah rupawan

Hatiku jiwaku kini tertawan
Gembira hati rasa bila bahagia tiba
Hidup bersatu kasih berpadu
Kekal abadi sehidup semati

Rasa hatiku tergoda tertawan
Bila melihat wajah rupawan


Best kan! By the way nanti dulu! Pojie ingatkan hanya versi itu saja yang ada, rupa²nya ada lagi versi yang lebih asal katanya. Iaitu Ina Mina Dika nyanyian Kishore Kumar di dalam sebuah filem hindustan tahun 1957, Asha. Lama tuh uols, lagu time² kita sambut merdeka dulu. Huhu. Jom layan walaupun tak faham!


Jadi...
Mana satu paling best?
Me? Of cos Kak Dibah kiter :)

Hanya satu,

Friday, October 14, 2011

Korang sayang Pojie tak?

Hi Pojiepeeps!

Actually Pojie rasa segan sangat nak mintak², nak suruh² korang pembaca dan teman setia Pojie like itu dan ini. Malah rasanya Pojie sangat jarang nak join contest yang memerlukan vote dan like segala. Kalau ada pun sangat jarang Pojie nak suruh kawan² like. Memandangkan Pojie jenis sedar diri kurang pengaruh, kawan² pun tak seberapa. Kira kalau masuk AF tuh Pojie peserta pertama yang akan keluarlah sebab tak cukup vote. Haha. 



Jadi kali ini Pojie saja² lah nak join contest dari SayCheese Production. Saja nak menggedik² sebelum jadi suami dan bapak orang. Kira berangan nak jadi model la nih! Alah bila lagi nak mencuba kan. So, kalau korang rasa korang sayangkan Pojie dan Pojie layak untuk menjadi pemenang Dare2Be contest nih, sila ikuti langkah² ini :)


  1. Like page SayCheese Production [KLIK]
  2. Lepas itu like gambar Pojie [KLIK]
Senang jer. Kalau sudilah nak vote, kalau tak sudi Pojie pun tak paksa. Saja berangan². tak salah kan. Yelah Pojie jeles tau tengok sebilangan teman² blogger² dan FB yang ada ciri² supermodel cam Daniel Adie, Hizami Li, Fiq Fiqri, Amir Naufal, dan Iezwan Malique. Yelah, kalau nak dibandingkan usia mereka dengan Pojie, sah² lah mereka jauh lebih muda. Fizikal mereka apatah lagi, semua ada cutting model. Hey, Pojie pun ada cutting model juga tau; PLUS SIZE MODEL! Haha. Actually itu impian Pojie nak jadi plus size model, memandangkan industri fesyen luar dan negara dan tanah air terlalu diskriminasi kepada yang cantik, hot, body meletop jer. Kami juga ada impian juga nak bergaya ok tanpa perlu pelangsingan badan. Makan seafood hari² pun boleh! Oklah, melalut sudah! Jangan lupa vote tau, sebelum Sabtu ini!

Mmuah muah!!!


Hanya satu,

Thursday, October 13, 2011

Giveaway Kujie2.com; Hidup Biar Sedap!

Hi Pojiepeeps,

Wah gigih tak Pojie join contest lagi untuk kali kedua pada hari ini. kali ini contest dari Kak Jie iaitu Giveaway Kujie2.com, bersempena engan ulangtahun perkahwinan beliau yang ke 20. Tahniah Kak Jie. Semoga berkekalan dan bahagia hendaknya sampai ke akhir hayat. InsyaAllah...


Actually Pojie sangat suka membaca blog Kak Jie dari dulu malahan juga merupakan antara 5 blog paling kerap dilawati pada tahun 2011. Isi kandungannya yang banyak berbentuk nasihat serta informasi yang sangat berguna untuk segenap lapisan masyarakat. Antara perkara yang disukai selain isi kandungannya adalah loading time dan juga theme blog. Setakat ini tiada masalah setiap kali melayari Kujie2.com, loading memang laju, smooth jer. Theme blog juga simple, berwarna putih suci jer dengan banner yang simple tapi comel.

Nak berbicara tentang kelemahan pula, mungkin Pojie bukanlah orang yang berhak memberikan komen, memandangkan blog Pojie sendiri pun tak seberapa. Tapi Pojie dapat mengenalpasti bahawa Kujie2.com ini tiada chatbox. Mungkin kerana pemiliknya merasakan bahawa beliau tidak memerlukan komunikasi bersama pembaca memandangkan beliau mempunyai pembaca tegar dan trafik yang cukup hebat. So far itu jela kot, lain² just nice!

Oklah kalau korang rasa² mengidam nak makan macaron, joinlah contest gievaway [KLIK]. Mana tau ada rezeki, dapat macaron free. Kalau dapat belanja makan seafood pun best. Huhu. So masih ada masa lagi sehingga 18 Oktober 2011 ni tau! Bestnya, sememangnya sedap...

Hidup Biar Sedap!

Hanya satu,