||| Tercari² |||

Thursday, July 28, 2011

Malaysia dikalahkan Singapura? Takpe, Flexiroam kan ada...

Salam,

Oklah, mesti ramai yang rasa frust semalam pasukan #HarimauMalaya, ada yang nak ikut pasukan Singapura pulang? Kalau nak ikut pulang jangan lupa Flexiroam. Kang kesian pulak korang nak pi sana dah la currency mahal, kene roaming charge pulak, kan best tuh! Kita nak berjimat kan. Eh, melalut sudah!


Oklah, tapi kalau hujung minggu ni ada yang berhajat mahu ke Kota Singa, pastikan Flexiroam turut anda bersama² anda. Jangan lupa masukkan sekali dalam travelling checklist, jadi korang tak lupa nanti. Yelah, dengan Flexiroam korang dapat reduce kan roaming charge antara Malaysia dan Singapura. Kan lebih menguntungkan tuh. Dapat call si dia yang tersayang dengan hanya serendah RM10 sehari dan tanpa had. Tak percaya refer sini. Penjimatan lebih 80% tuh. Jimat tak ingat! Tapi sebelum itu korang perlulah tau how it works barulah penjimatan itu berbaloi. Nanti Pojie ceritakan lebih lanjut lagi berkenaan dengan caranya, serta lain² negara antarabangsa yang boleh anda nikmati penjimatan hebat dengan Flexiroam ini.

Hanya satu,



Tuesday, July 26, 2011

Alalala, buah hati papa!

Salam,

Actually Pojie dilahirkan sebagai anak sulung dari 6 orang adik beradik. Masa kecil² dulu Pojielah yang rajin menjaga adik². Tolong mandikan, tolong bersihkan berak kencing, tukar lampin, tolong dodoikan, uishh best ok. Yang last tuh paling best bila Pojie dapat meng"iqamat"kan dia. Muda² lagi dah ada ciri² seorang ayah tau! So kira dari budak² lagi Pojie dah sangat suka dengan budak² nih especially yang comel dan baik. Yang nakal² tak layan, memang nak kene cubit jawapnya. Lepas tuh ajar dia dengan sains dan teknologi macam Starfall nih. So sekarang nih ada sindrom tak sabor nak menimang anak sendiri pulak memandangkan anak² yang ada tak berapa nak manja dah. Setiap kali tengok baby kegeraman itu adalah sangat luar biasa. Ironinya dulu lebih suka bahasakan diri as "abang" dengan budak², now lebih suka dipanggil "uncle". So sekarang tak sabar nak baby yang comel yang boleh Pojie hangkut pi opis, gomol² dia tiap² malam macam nih...


Alalala, buah hati papa!
Comelnyaaaa!!!

Hanya satu,

Monday, July 25, 2011

Musim Bina Masjid :)

Salam,

Alhamdulillah sekarang nih hampir setiap minggu ada jer majlis berbahagia dari teman² dan saudara mara Pojie yang terdekat. Artis² apatah lagi setiap minggu ada jer berita mendirikan masjid. Syukur sangat². Semoga kebahagiaan yang dibina kekal sehingga ke syurga. Baru², selang 2 minggu selepas majlis pertunangan Pojie, seorang teman baik Pojie bernama Hafes Ramli pula menyusul, bertunang bersama pilihan hati beliau; Emylia Zakaria di Senawang, Negeri Sembilan.


Tahniah diucapkan!

Perkenalan sejak di kolej dan berbunga cinta awal tahun ini, senyap² terus nak tunang. Wah, masing² dah ikut konsep Pojie yer, bercinta senyap², bertunang terus! Bagus². Tunang pun tak lama, insyallah by end of this year mereka akan bernikah. Amboi, tak sabor² nampak, tak reti tunggu turn ker? Hahah. Tak mengapalah dah rezeki dia sampai dulu. Pojie masih lagi mengumpul, terbuntang² mata demi mencari duit nak kahwin nih.  Huhu. Tumpang gembira bila seorang demi seorang teman rapat Pojie mula nak melangkah ke jinjang pelamin. Yelah, bila lagi kan masing² dah nak menginjak usia emas dah. Huhu.

Wawan Azwani pun baru jer mendirikan masjid pada 23 Julai lepas, clash pulak dengan interview MAS cabin crew so tak dapatlah pergi. Ampun sangat². Apa pun tahniah ya. Oh ye, tidak dilupakan juga tahniah diucapkan buat teman sekolej Pojie semasa di KUSTEM (sekarang UMT), pengacara Majalah 3; Nurul Syuhada Nurul Ain yang baru melangsungkan perkahwinan dengan jejaka idaman di KLCC minggu lepas. Jemputan untuk keluarga terdekat jer katanya, tak mengapalah janji berbahagia. Agak² kalau Pojie buat konsep majlis kecil² untuk keluarga terdekat dan hanya menyiarkan nota manis saja orang boleh terima tak tanpa sentap? Hahah. Silap² mak yang sentap. Yela dah sah² anak sulung, nak dibuatnya gilang gemilang, nak book Dewan Jubli Intan kat Muar tuh lagi, mampooo??! Haha! Apa² pun doakan jelah agar semuanya berjalan dengan lancar :)

Ameennnn...

Hanya satu,

Saturday, July 23, 2011

Klimaks Dreamgirls, "And I Am Telling You I'm Not Going" & Effie White

Salam kawan²,

Selamat berhujung minggu. Oh, bagi yang tiada perancangan untuk hari minggu nih, Pojie sarankan kepada anda cepat² pergi ke Istana Budaya untuk menyaksikan pementasan Dreamgirls. Malam esok adalah persembahan yang terakhir. Dan normally persembahan yang terakhir lagi best sebab mereka all out, kira last kopek la tuh. Kasi pukul habis. Dan sehingga kini Pojie masih lagi terngiang² persembahan kemuncak di mana Dina yang memegang watak Effie White telah dipulaukan oleh semua teman² dengan penuh ego dan attitude dengan lagu "It's all over". Kemudian Dina mempersembahkan lagu "And I Am Telling You I'm Not Going" dengan baik sekali, memberikan emosi dengan kelantangan vokalnya, malah tidak keterlaluan dikatakan sehebat pemain watak asal iaitu Jennifer Holiday dan Jennifer Hudson. Itulah babak terbaik dalam pementasan tersebut.


Oklah since tiada rakaman babak kemuncak itu untuk Dreamgirls di Istana Budaya, jadi Pojie share kepada kawan² rakaman asal pementasan Dreamgirls pada tahun 1981 yang watak Effie White dijayakan oleh Jennifer Holiday dengan baik sekali. Penuh bertenaga dan emosi, sehingga melahirkan mimik wajah yang kelakar bagi Pojie, demi melahirkan penghayatan yang mantap. Haha, layankan...


Hebat bukan! Kemudian pada tahun 2006 pula, Dreamgirls diangkat ke layar perak dengan Jennifer Hudson sebagai pendukung watak Effie White. Persembahan bertenanga dan mantap dengan gaya tersendiri turut ditampilkan...



Hebat bukan??! Seperti itu jugalah Dina menjayakan watak Effie White. Meremang dengar Dina nyanyi dalam Dreamgirls sehingga dikatakan dialah pemegang utama watak Effie White menggantikan Elvira Arul, dan bukan lagi sebagai pelakon gantian. Hebat bukan! Nanti kalau ada rakaman, atau ada di Youtube, kelak Pojie share dengan kalian. Tapi apa² pun meh layankan paduan suara Jennifer Holiday dan Jennifer Hudson. Walaupun memasing over sampai nak tercabut anak tekak, usus besar, ginjal segala bila melihatkan mereka menyanyi, tapi sewajarnya mereka mendapat standing ovation. Oh, jangan lupa kita sudah ada penyanyi setaraf mereka sekarang. 



Update 11 Ogos 2011: 

Tatkala entri ini ditulis Pojie tak perasan pun ada preview yang sudah diupload di Youtube. Dan seperti yang dijanjikan ini sajalah preview nyanyian dari Dina dalam Dreamgirls yang sehingga kini membuatkan Pojie goosebumps mendengarnya. Beliau sangat hebat. Layanlah, walaupun cenonet cuma...


Dina, you go girl!!!

Hanya satu,

Friday, July 22, 2011

Usah Diragui

Salam,

Biar daku berbicara dari hati yang lara. Mungkin sedikit kecewa dengan tindakan mereka. Oh, siapa mereka? Pastinya teman². Teman² yang menjadi duri dalam daging, gunting dalam lipatan. Andalah dramatis terkemuka, hidup dasar berpura². Terima kasih kerana menyampaikan segala berita, segala kejahilan dahulu kala. Terima kasih kerana membuatku membuka mata, hati dan minda. Bahawa berhati² walau di mana², bila² masa, siapa sahaja. Lebih² lagi tatkala ingin membina hidup bahagia. Pastinya ada yang memandang serong lalu mula mencaci hina. Disampaikan segala berita nista.


Alhamdulillah, biarpun perit aku tetap redha. Diharap si dia begitu juga. Segala ujian ditempuh bersama, suka dan duka itulah cinta. Janji sehingga menutup mata. Alhamdulillah, Allah kurniakan si dia, bijak mencerna segala berita. Supaya tiada yang merana, hatta aku mahupun dia. Terima kasih sayang, kasih cintamu tiada terbayang. Buat si dia, setiap insan punya cerita. Cerita silam biarkan berlalu, kelak bahagia kan bertemu. Ku padamkan kenangan hitam dari ingatan, ku bina bahagia dengan dirimu sebagai teman. Teman sehidup semati, suka dan duka, senantiasa di sisi. Usah kau ragui hati ini, daku perlukan sedikit sokongan, untuk berubah ke arah kebaikan, untuk ku menepis segala tohmahan, untuk mencintai dan dicintai seorang insan. Terima kasih kerana masih memahami. Hanya satu pintaku, usah kau ragui hati ini...


Sayang, sesungguhnya ku tahu, bukan mudah bagimu.
Semua yang berlaku akan mengujimu, mengujiku.
Apa terjadi, usah ragui...

Hanya satu,

Thursday, July 21, 2011

Penjimatan TERHEBAT dengan Flexiroam

Salam,

Sekarang nih musim sale sana sini. Branded warehouse sale pun ada. Kalau SOGO tak payah cakaplah kan "everytime sales" kata member. Tapi basically sale adalah bermusim, ikut masa tak sepanjang tahun (kecuali SOGO), dan diskaun yang ditawarkan pun biasanya 20%-70%. Jaranglah kita lihat sampai 80% kan. Kira taklah berjimat banyak mana pun. Tetapi dengan Flexiroam; penjimatan yang berbaloi², korang mampu berjimat sehingga 90% ok. Tak percaya? Mari Pojie tunjukkan contoh dengan Flexiroam Calculator...

Indonesia. Ok, ni contoh la yer. Memandangkan taklah jauh sangat dan ramai pula yang suka ke sana lebih² lagi Bali dan Bandung. Pergi sana selama 7 hari. Wah, konon² pi honeymoon la kot. Lepas tuh setiap hari korang membuat panggilan 10 minit dan menerima panggilan 5 minit. Dengan Telco M, jumlah besar yang akan korang belanjakan untuk panggilan antarabangsa dari Indonesia adalah sebanyak RM899.50, tetapi dengan Flexiroam anda hanya perlu membayar RM70 sahaja! Jimat 92.22%! Bukan itu saja malahan panggilan adalah UNLIMITED


Ini bermaksud korang hanya perlu membayar RM10 sehari untuk panggilan tanpa had. Woi, mana nak dapat penjimatan yang sehebat ini. Wei, mana korang nak cari tawaran sehabat ini selain dari Flexiroam? Oklah basically pergi ke mana² sahaja ketika di luar negara dengan menggunakan Flexiroam memang jimat habis gua cakap lu! Jimat gila tuh, nak bergayut lama² dengan buah hati walaupun di luar negara pun takde masalah la, RM10 jer sehari apalah sangatkan..

Oh, bagi yang belum mendaftar? Daftar sekarangn [LINK] dan akan diberikan RM10 kredit percuma ke dalam akaun anda.Lepas tuh terbanglah ke mana sahaja ke mana² dan dapatkan penjimatan yang hebat ketika anda berada di luar negara...

Hanya satu,

Monday, July 18, 2011

Dreamgirls; The Broadway Musical Sensation

Salam,

Baru² nih pada 13 Julai 2011, Pojie telah diberi diberi peluang oleh Broadway Academy untuk menyaksikan pementasan Dreamgirl, dari produksi mereka. Terima kasih banyak². Pementasan ini masih lagi sensation di Istana Budaya tatkala entry ini ditulis sehingga 24 Julai 2011.


Apa yang bole Pojie katakan, Dreamgirls di Istana Budaya ini merupakan pementasan broadway terhebat tahun 2011 ini. Lebih² lagi dengan kehadiran pelakon² yang bukan sahaja hebat dengan lakonan, tetapi juga dengan vokal yang ditampilkan sepanjang persembahan. Sepanjang pementasan audien tidak henti² memberikan tepukan lebih² lagi tatkala Dina yang memegang watak Elfie White melontarkan suaranya yang mentap. Goosebumps ok! Dan untuk watak itu, yang memberikan impak besar kepada keseluruhan cerita, watak Elfie White ini turut dijayakan oleh Elvira Arul. Pojie tak pasti siapakah itu, tapi Pojie tak berkesempatan melihat kemampuan beliau kerana pada malam itu, Dina pendukung watak itu di samping watak² yang lain. Cheryl Samad dan Dafi betul² membuktikan kehebatan beliau dalam dunia seni suara, begitu juga Tony Eusof dan Azura Zainal.


Apa yang boleh dikatakan, jalan cerita dan plot tiada banyak beza berbanding pementasan dan filem asal Dreamgirls ini. Cuma apa yang membanggakan set dan props dia sungguh meletop. Angle dalam setiap babak juga disusun kemas, cuma sedikit menganggu apabila kelihatan sangat ketara crew keluar masuk, menarik menolak props. Mungkin masih sempat untuk membuat sedikit rombakan agar tidak terlalu jelas kelihatan di atas pentas. Walaupun bagaimana pun pementasan tetap hebat! Costume dan wig juga menarik.


Overal Pojie turut memberikan 5 bintang kepada pementasan bertaraf antarabangsa ini. Sesiapa yang masih belum menyaksikan pementasan ini, cepat² book ticket. Selling fast tau! Sangat berbaloi, tiket mahal pun tapi puas hati. Trust me! Dreamgirls cukup mengujakan dan hebat dari 14 Julai - 24 Julai. Untuk maklumat lanjut bolehlah layari FB Dreamgirls dan sebagai penguja naluri anda, saksikan persembahan mereka yang sememangnya layak mendapat...

standing ovation!



Hanya satu,

Saturday, July 16, 2011

Inikah MALAYSIA, negaraku yang tercinta???

Salam kawan²,

Hari ini genaplah seminggu perhimpunan Bersih yang telah memberikan impak kepada Malaysia di mata dunia. Tak kisahlah apa jua tuntuan Bersih itu bagaimana sekali pun tapi pembawakannya adalah ke arah menjahanamkan negara sangatlah dikesalkan. Mungkin Pojie di antara jutaan suara halus rakyat Malaysia yang kesal perkara ini berlaku. Luahan hati kami tidak sedikit pun diendahkan oleh pihak kerajaan dan pembangkang, masing² umpama ingin menegakkan benang yang basah. Kuasa membutakan mata dan mentulikan telinga mereka. Masing² bersalah kerana menyusahkan semua pihak. Dan yang menyedihkan ia memberikan pandangan negatif masyarakat luar terhadap Malaysia.


Melihatkan video di atas (dan video² lain) membuatkan Pojie tergamam dan mengalirkan airmata kesedihan kerana memikirkan keadaan Malaysia yang kacau bilau, tidak seaman dulu. Rakyat bertindak liar atas nama menegakkan hak, manakala anggota keselamatan pula ibarat "harapkan pagar, pagar makan padi". Di manakah keselamatan Malaysia sekarang? Malaysia sudah semakin tidak aman. Tidak seaman ketika Tun Mahahir mentadbir negara dulu. Pojie sangat sedih. Kalian juga pastinya merasakan yang sama. Sekarang masing² perlu menjaga diri sendiri dan keluarga dengan sebaik²nya, kerana Malaysia sudah semakin tidak aman. Pemerintahan yang kucar-kacir, amat menakutkan dikala ini. Kacau bilau dan jenayah di sana sini. Apa² pun mungkin sudah takdirnya begini umat di akhir zaman. Bertelagah sesama sendiri. Teruskan berdoa agar segalanya aman seperti sediakala.

Insyallah...

Hanya satu,

Friday, July 15, 2011

Flexiroam; Cas perantauan antarabangsa yang berbaloi-baloi

Salam geng!

Nak tanya, berapa ramai antara pembaca PoJiePooH nih pernah melancong ke luar negara? Berapa ramai pula pernah menggunakan perkhidmatan perantauan antarabangsa (baca: international roaming) ketika di luar negara? Mungkin ada di kalangan anda semua yang mengikuti business trip dan sentiasa membuat dan menerima panggilan ketika di luar negara bukan? Bagaimana dengan kadar yang ditawarkan kepada anda? Agak² sakit jantung tak setiap kali melihat bill yang tinggi melambung gara² perkhidmatan tersebut? Nah dengan Flexiroam anda tidak perlu risau lagi.


Percaya atau tidak, dengan hanya serendah RM10 sehari, anda boleh menggunakan perkhidmatan perantauan antarabangsa nih tanpa had. Erk, tak percaya? Ya Pojie ulang sekali lagi, RM10 sehari TANPA HAD! Hei, anda boleh membuat call dari luar negara ke Malaysia dan menerima panggilan dari Malaysia ketika di luar negara dengan hanya RM10 sehari. Apa yang anda perlukan hanyalah handphone, kredit Flexiroam, simkad Malaysia dan simkad antarabangsa


Oklah tak usah Pojie borak banyak², apa kata hujung minggu nih buat sesiapa yang merancang ke luar negara, korang sign up dulu [KLIK] dan automatik anda akan mendapat kredit RM10 percuma! Untuk informasi lebih lanjut silalah layari www.flexiroam.com. Minggu depan Pojie akan menceritakan lebih lanjut lagi pasal perkhidmatan yang hebat ini. See ya!

Hanya satu,

Thursday, July 14, 2011

Selamat Bertunang #engkuF #errapazira

PERHATIAN: 
Entri panjang berunsur peribadi dan sedikit jiwang, sila jangan #muntahdarah

Salam,

Alhamdulillah, setelah sekian lama kami menyimpan rahsia hubungan kami berdua kini tarikh 3 Julai 2011, terlakar sebuah lagi memori indah dalam hidup kami berdua, juga keluarga dengan majlis pertunangan kami. Semenjak dari awal perkenalan di awal tahun ini, kemudiannya merisik ketika sambutan ulangtahun kedua ibu bapaku (juga hari lahirku) sehinggalah kini, kami memberitahu kepada semua bahawa kami pasangan bercinta dan telah pun selamat bertunang. Dulu kami bukanlah pasangan kekasih yang bercinta, tetapi lebih suka dipanggil teman tapi mesra. So tiadalah istilah makwe, pakwe boyfren girlfren segala yer. Sebab tuh aku berani mengaku aku single. Dia pun mengaku tiada pakwe. Betul la kan memang tak tipu pun.

Selama kami berTTM (teman tapi mesra), tidak banyak yang kami kongsikan dengan teman² kami apatah dengan pembaca semua, memandangkan si dia dan juga saya pernah kecewa dan kali ini tidak mahu terlalu heboh, takut tak jadi. Andai ada pun hanyalah cerita² nakal dari kanda Natasha ku, yang tidak dimengertikan oleh semua. Beliaulah yang merakamkan setiap detik percintaan kami. Dah dekat² barulah kami invite teman² yang rapat dengan kami. Yang rapat jer tau. Yang kurang rapat tuh ampun yer. Majlis pun buat kecil-kecilan jer. Pojie nak jemput ramai² bukan rumah Pojie tapi rumah orang. Tapi insyallah majlis langsung nanti akan di jemput sekaliannya :) Tapi kami tetap bermesra² di twitter kalau korang nak tahu. Ada yang perasan² jugak tapi tak amik port sangat. Mungkin fikir kebetulan, atau mungkin bergurau memandangkan kami berdua unmention each other. Tapi hashtag dalam tweet² Pojie ada #errapazira #puterigunungflora #bakalbini #DearFutureWife itulah merujuk kepada Zaihazra Sulaiman yang kini menjadi #tunangkite. Sweet kan..

 
Mungkin ada yang mengatakan kami nih feeling² #retis tapi itulah kami. Lebih² lagi dikatakan menjadi trend bercinta sesama blogger. Blogger ibarat artis juga. Semua kisah akan menjadi tatapan para pembaca. Bezanya artis, wartawan jaja cerita, tetapi blogger, sendiri jaja cerita. Pojie taknak lah terlalu ingin menjaja cerita. Bercinta bagai nak rak tapi hujung² cerai berai. Pojie belajar dari kesilapan lalu, juga kesilapan teman² juga. Hal personal tak semua indah untuk dikongsi. Ada yang memuji, ada pula yang mencaci. Jadi pembaca² semua jangan risau, lepas Pojie dah menjadi tunangan orang nih, sampailah dah kawen beranak pinak insyallah, takdelah Pojie nak showing off kisah percintaan Pojie semua. si dia pun juga mengerti. Ada yang boleh dikongsi, ada yang tak perlu sama sekali.

Apa² pun alhamdulillah penyatuan #satucintaduajiwa berakhir sudah dengan jayanya, kini dimulakan dengan episod yang baru pula. Mungkin ada yang terfikir Pojie berlakon di sebuah filem Satu Cinta Dua Jiwa, itu memang lakonan semata² tetapi benar di dunia nyata. Apatah lagi dengan kemunculan Pojie dan si dia di GLAM memang membuatkan semua teman² makan hati, ada juga tergelak di dalam hati memikirkan betapa tingginya imaginasi seorang Pojie. Sehingga tibalah harinya Just Enganged menjawab segala persoalan yang terbuku di minda. Kami telah pun benar² selamat bertunang. 

Now I'm declaring myself Mohd Fauzi Abdullah 
proudly engaged with Zaihazra Sulaiman

 

Pelbagai persiapan telah kami rancang, segala²nya tersusun rapi termasuklah rahsia ini, walaupun ada spoiler sikit, tapi masih terkawal rapi. Seawal detik perkenalan kini sudah menghampiri pasti. Terima kasih berbanyak² kepada yang mendoakan kebahagiaan kami, terutamanya keluar, sedara mara dan teman² sekalian. Bayangkan rombongan pihak Pojie sampai dengan 10 kereta, belum lagi dengan kawan² yang terlebih dulu sampai. Walaupun ada masalah dan sedikit pertengkaran, alhamdulillah sampai juga. Ampun kepada Abah dan teman² sekalian andai ada yang tertinggi suara. Pojie tak boleh nervous, cepat stress dan mulalah melenting. Ampun sangat, memang diluar kawal.



Terima kasih sangat² kepada para sponsor dan hantaran. Ada yang terpaksa kami bawa sponsor² ke majlis nikah nanti. Tetapi andai masih yang berkesudian nak sponsor, kami masih membuka peluang kepada anda. Dan insyallah, tiada halangan kami akan memberikan credit kepada setiap sponsor yang kami terima. Ofkos sekali lagi sponsor dari mem besor akak Natasha kami yang bukan saja menjadi saksi cinta kami dari awal lagi sehingga kini, terima kasih yang tidak terhingga...

Semoga detik itu menjadi kenangan yang indah bukan sahaja untuk kami berdua, malahan juga keluarga kami. Terima kasih yang tidak terhingga kepada teman² yang telah menghadiri majlis kami. Terima kasih banyak². Semoga jodoh blogspot ini berpanjangan. Siapa kata jodoh blogspot tidak berpanjangan? Terima kasih The Gorgeous yang sudi meng-GOJES-kan majlis kami. Sayang takde masa kami buat outdoor photoshoot. Terima kasih juga buat Kak GONJENG Hezesuze yang datang bersama El-Zafril, yang dah lama tak bersua muka, sudi memeriahkan suasana. Kini kau kenal bakal adik iparmu jua. Ramai juga bff yang mengucapkan congrats, terima kasih, terima kasih kepada semua. Maaf andai ada yang terkasar bahasa, terlepas pandang untuk Pojie ucapkan terima kasih. Aiii, lega sikit hati ni semua berjalan lancar, so boleh fikir next step pulak dan cari duit untuk kawen. Apa² pun...


Horey!!!
Eh silap, alhamdulillah...

Sekarang ni aku tengok dah macam trend ke ape duk cari cinta dalam internet sebab masing-masing nak tackle blogger perempuan yang hot-hot, cantik-cantik untuk yang lelaki la then dapat tayang dekat kengkawan. Bangga. Yang perempuan pulak menggedik dengan blogger lelaki yang ada pakej. Ye lah nanti boleh berbangga dengan kawan-kawan.  - Huda Luna

P/S: Ada yang bertanya bila nak langsung majlis pernikahan? Hint dia dalam vlog salah satu daripada link² di atas. Surprise seterusnya bakal menanti :)


Hanya satu,

Tuesday, July 12, 2011

Wahai KERAJAAN dan PEMBANGKANG, ada kau fikir seperti beliau???

Salam kawan²,

Heboh sana sini bersih. Kerajaan tuding jari kepada pembangkang, pembangkang tuding jari pada kerajaan. What I can say is, BULLSHIT! Selama²nya masalah negara tak selesai bila gajah sama gajah bergaduuh, kancil di tengah² tersepit. Siapa tersepit? Kita! Ada yang mendengar luahan hati kita? Malas nak cakap banyak² sebab memasing claim diri dah cukup pandai dan bijak, meh kita tengok pakcik nih yang Pojie terbaca dari Ibnu Khusairy. Abaikan keadaan beliau, tapi dengar baik² apa yang dikatakan. Kita manusia boleh menghakimi orang, tapi kita manusia tak mampu membaca hati orang. Allah maha melihat, Allah mengetahui. Tanya diri kau apa bakti kau pada negara, bukan apa bakti negara pada kau...



"Aku tak boleh nampak kiblat Allah dengan duit"

Hanya satu,



Monday, July 11, 2011

I'm gonna miss you my baby Prada & LV

Salam,

Erm, dalam kegembiraan, ada juga kedukaan pasti datang menyelit. Selepas beberapa rencana menjatuhkan kebahagiaan yang mula terbina tidak berjaya, kini betul² seminggu selepas majlis pertunangan yang lalu, pagi Ahad baru² ni Pojie dikejutkan dengan kehilangan anak² Pojie; Prada dan LV adalah anak² Pojie, yang menjadikan Pojie seorang duda anak dua.

Banyangkan buka² pitu bilik Pojie tengok sangkar mereka terbuka luas. Yer, terbuka luas yer. Dan tatkala itulah Pojie baru teringat pada malam sebelum itu Pojie bermain² dengan mereka sampai kepenatan sebelum masuk tidur, masukkan mereka dalam sangkar seperti biasa dan damn! POJIE TERLUPA NAK LOCK! Sangat tak boleh dimaafkan ok. Sepatutnya Pojie boleh mengelakkan berlaku kalau Pojie aware bila lock sangkar mereka. Paling mengharukan pagi² Ahad tuh sebenarnya Pojie terdengar bunyi anak² di muka pintu bilik. Ingatkan Pojie mimpi, tak sangka, tatkala itulah mereka dah mula melarikan diri. Kebetulan tingkap terbuka luas, sah² dia melompat keluar dari tingkat 5 rumah Pojie. Panggil² pun dah tiada sahutan, celah² pun tiada...

Arghh!!!!

Stress! Stress! Stress sangat²! Bayangkan kat rumah Pojie tinggal berseorangan. Ada anak² tulah peneman sepi Pojie buat ajak bermain dan berbual. Sedih gila. Nak beli baru? Ntah bila tahun la pulak. Memandangkan duit sekarang semua nak simpan untuk persiapan perkahwinan nanti. Tak boleh membazir sebarangan T___T. Pojie fikir ini mesti kerja LV nih. Sebab dia jenis offensive sikit berbanding Prada. Mesti dia hasut Prada join dia melarikan diri. Omaigod!!!


Tapi alhamdulillah, Allah mendengar rayuan aku tidak rela kehilangan anak². Mungkin juga anak² aku cuba bermain sorok² ibu, atau cuba untuk menguji papa dia. Akhirnya selepas Pojie balik dari menyaksikan Mak Dara Nyonya semalam, buka² pintu anak² sudah menanti atas sofa. Terus campak barang² dan peluk anak², terus masukkan dalam cage dan lock. Muahahah! Rasakan. Main² kat luar tak nak mintak izin kan.. Tapi demi sayang kat anak², mungkin dia terasa kurang kasih sayang lebih² lagi papa bakal mendapatkan mak tiri untuk diorang, so malam semalam bawa anak² tidur bersama². Biarpun lena seketika cuma, tapi aku bahagia...

Love you Prada!
Love you LV!



Hanya satu,

Sunday, July 10, 2011

Teater Mak Dara Nyonya, ayuh kawan²!

Salam kawan²,

Lupakan #Bersih yang WTF tuh, hari minggu lebih elok BERSIH kan rumah, lap tingkap kipas segala. Pas tuh takde apa² nak buat, jom join Pojie tengok teater. Kali ini Pojie ingin mengajak kawan² semua menyaksikan Teater Mak Dara Nyonya yang bermula malam ini dari 6 - 12 Julai, di Matic.


Tak sabar ingin menyaksikan kehebatan Fara Fauzana beraksi di pentas teater pula. Dan yang pastinya Pojie tak sabar² nak melihat Misha Omar dan Sarimah Ibrahim beraksi lagi. Mesti meriah malam nanti. Juhara Ayob dan Norzizi Zulkifli, ikon teater pastinya tidak ketinggalan. Tak sabar nak tengok nanti. Pastinya #tunangkite join sama. Dia taknak join saya ajak #tunangorang pulak. Eh? Jom kawan². Insyallah Qarl join sama! Untuk tempahan tiket dan maklumat lanjut bolehlah melayari http://makdaranyonya.blogspot.com/


"Teater Mak Dara Nyonya yang menggabungkan monolog serta mainan emosi mampu diterjemahkan tiga pendukung watak keponakan atau cucu saudara bersifat tamak haloba bagi menonjolkan isu perebutan harta datuk mereka daripada isteri muda si datuk bergelar Nyonya yang selama ini dianggap pengikis, sedangkan ironinya masing-masing punya agenda sendiri."



Update 12 Julai 2011

Hanya satu,

Saturday, July 9, 2011

Bila @EmanTheHalia @NurAizuddin #retisblogger berbicara...

Salam,

Actually dari dulu Pojie teringin sangat nak berbicara pasal dua orang anak muda yang hebat dan berbakat. Bukan setakat comel dan jambu (awek² ramai meleleh), tetapi penulisan dan persembahan mereka membuatkan Pojie bangga (dan jeles) juga sama kemampuan mereka. Anda kenal mereka ini...?


Merekalah @EmanTheHalia dan @NurAizuddin, pemilik kepada BilaTergigitHalia dan BersamaAizuddin. Apa yang boleh dikatakan mereka mempunyai pembaca (dan peminat) yang tersendiri, bakat yang hebat. Blogger senior kertu cam Pojie nih memang tak bisa menandingi mereka. Eman dengan bakat menulis secara bersahaja, juga pencetus kepada #WordlessWednesday juga Universiti Blogger Malaysia. Minda anak muda yang begitu jauh memandang ke hadapan. Pojie kenal seawal beliau menjejakkan kaki di dunia blogging ini. Manakala Din pula seorang yang begitu petah berkata² seperti mana Nisa. Ditambah pula dengan rupa menjadikan beliau ibarat duta kepada 1Tube. Mengenali jejaka ini dari gathering di Times Square awal tahun lalu dengan nama "bulat", tang mana bulat pun Pojie tak tahu. Semoga mereka berjaya menjadi top blogger dan top host insyAllah....



Hanya satu,


Thursday, July 7, 2011

Tutorial WAJIB BUAT selepas tukar layout blog!

Salam kawan²,

Actually mungkin ramai di antara anda yang perasan Pojie dah tukar header baru, layout baru yang lebih segar dan simple dengan konsep suci murni. Gittew! Ala² reborn la kekdahnya, haha! Oleh sebab Pojie nih bukannya seorang yang celik IT, reti coding² HTML segala haram jadah, celik photoshop bagai. Maka dengan sedikit ilmu edit² melalui Paint dan Photoscape, maka terhasillah header budak Darjah 3 ini...


Hah, itu pun nasib baik amik gambor dalam studio, masa pre-enggagement #satucintaduajiwa photoshoot yang lalu. Lawalah sikit rupanya. Lepas tuh memandangkan 100% gambar semua berlatarbelakangkan warna putih jadi Pojie pun memilih tema putih gebu bak salju ini sebagai tema layout blog yang tak seberapa nih. Dah pernah kaler hijau, kaler pelangi, nak kembali kaler putih. Simple jer kan. Ini pun template dari Blogger nih. Tak serabut kepala kalau nak buat projek berangan comel lepas nih. Dan macam biasalah dah cantik² (pada aku la) tukar layout blog segala maka tanpa ku sedari, ada beberapa setting yang akan lari. Damn! Dan kali ini wajib kubuat entri untuk rujukan di kemudian hari. Korang nak rujuk sini pun boleh juga...

1. Reply button di ruangan komen.


Semenjak Pojie dah tak menggunakan lagi Intense Debate kerana beberapa masalah teknikal yang Pojie sendiri kurang pasti mana kesilapannya, Pojie dah jadi semakin kurang rajin untuk membalas segala komen teman². Maka dengan adanya tutorial dari Wan Zulqhairi maka dapatlah Pojie mereply komen². Walaupun ada yang terlepas pandang, tapi Pojie akan cuba sedaya upaya Pojie untuk reply komen². Kalau rajin Pojie singgah lagi di blog para pengomen tegar :)

2. Buka link di tab/ window baru.


Memandangkan dalam setiap entri (dan blog) Pojie pastinya ada menyelitkan beberapa link untuk rujukan pembaca, juga memberikan credit atau backlink kepada empunya link, jadi tanpa adanya setting ini pastinya ia akan menyukarkan pembaca membaca entri Pojie. Lebih² lagi kalau pengguna Mozilla Firefox macam Pojie. Kalau takde, mesti pembaca terpaksa klik link, kemudian back semula untuk menyambung baca entri Pojie. Bukankah itu menyusahkan? Yes, Pojie tahu sebagai alternatif kalian boleh klik dengan menggunakan roller di tengah² mouse, tapi kalau yang pakai lappy dan tiada mouse macam mana? Leceh kan? Silap² pembaca fed-up terus pangkah blog nih. #nanges. Jadi anda bolehlah refer simple explaination by @dauspozi kat atas tuh. Thanks ye dik. Nak lebih lanjut boleh baca entri Farenova, Viruspadu dan CikEpal.

Nota tambahan: Perhatikan nifty tricks dari @shandye. di ruangan komen untuk pengguna Google Chrome.Thank buddy.


3. Twitter/ Facebook share button.



Kalau ada entri yang menarik, pastinya anda ingin kongsikannya dengan teman² anda yang lain betul tak? Tapi macam leceh la pulak nak kene copy paste link. Jadi bagi memudahkan keadaann, Pojie pun letaklah button share Twitter dan Facebook di setiap entri dalam blog nih. Mana² entri yang korang rasa best, nak share, just click dan dia akan appear a new window/ pop-up than boleh terus share. Senang kan.Korang boleh refer tutorial button twitter 1, twitter 2 dan button facebook 1, facebook 2.


Selamat mencuba!

P/S: Eh, bukan #tunangkite ada cakap aritu nak tukarkan kita header yang lebih menarik ker? Hehe.

Hanya satu,