||| Tercari² |||

Monday, March 30, 2009

Salam Perkenalan

Nothing interesting today except for the headache that I have for the whole day. Bukan apa, start bulan April nih macam² la event itu ini by BMW. So a bit bz. Sorry guys klo xsempat update blog or even say "Hi" kat YM. Ngok! Bg la aku rest bulan April, bulan keramat aku nih. So nothing to update. Cuma Pojie nk ucapkan berterima kasih kat kwn baru Pojie nama Afif yg sudi jd kwn buat Pojie n Kasih. Sgt excited ini budak ok. Siap la dtg umah bw kek n buah²an masa 1st time dtg jumpa Pojie kat umah Sabtu lepas pas balik dari Earth Hour di MV yg dinch menjadik. Lawak la budak nih, cam melawat org sakit plak. Pandai berbahasa budak top student USIM ni. TQ so much dear. I really appreciate it. Pojie happy klo kwn² Pojie happy menjadi kwn Pojie ;)

P/S: Hah, kiriman laju dari En. Farid (manager MINI) baru jer smpai sat td. Nti sok Pojie update ok. Pic dia byk dan besar² oh, tpksa edit kasi kecik n crop kan sket sana sini. It worth for waiting. Tggu sok Pojie update ok. Jgn makan hati tau, blom jd milik Pojie lagi MINI Cambrio tuh ;)

Love,

Earth Hour 2009; Malaysian not sporting / supporting?!!



Erm, sabtu lepas beriya la Pojie hangout kat MidValley n The Garden since dgr cter depa support Earth Hour 2009. Malas la nk gi lepak jauh² smpi KL Tower o CapSquare. Lgpun abg angkat Pojie; Abg Hanis, yg dh stgh thn xjmpa dia, ajak teman dia gi shopping kat MidValley tuh. So layan jela kan! Pojie ingat nk padam lampu kat umah dan tido, abes cter, tp mcm xde feel plak kan. So decide ngan Abg Hanis nk lepak kat middle point antara MidValley (MV) n The Garden (TG) tuh.

Pukul 8.30pm telah berlalu. Nothing happen. Hah, nothing happen??! Jengah blk kat entrance MV n TG tuh; terpampang poster yg depa kata depa join Earth Hour. WTF! Pastu tutup la lampu pada jejantas dia. Tuh jer?? Tp tgok Hotel Boulevard tuh dah tutup. Good². Mamak Al-Esfan tuh pun tutup gak, tp 10 minit jer?. Xbagus². Apa kes yg 2 natang nih xtutup² lg? Terang benderang jer. Cam nothing happen? For me Earth Hour kat Malaysia xmenjadi 100%. Samada rakyat Malaysia xsporting atau xsupporting mende² nih. Maybe depa xbuka lagi mata pasal nih. !st time kan. Wajarkah dimaafkan?? Oh, tidak! Tgok jelah, merata dunia join, tutup sumer lampu pakai lilin sajor.. Las Vegas dan Menara Eifel pun tutup lampu tau! Erm, whatever la! So guys, macam mana ngan tempat lain? Share sket!

Love,

Thursday, March 26, 2009

Al-Kisah Henponku yg KUEH!!!

Hah, hp yg kueh? Leh makan ker hp Pojie nih? Adik² skalian.. Klo eja as KUIH means kuih muih yg boleh di makan. Klo ejanya KUEH means bodoh (or sengal). Klo ada tambahan cam KUEH APAM ker, KUEH SEMPRIT ker, itu bermaksud bodo yg teramat. Nanti Pojie soh Kak Senduk terbitkan Kamus NOxford buat adik² sumer yer. Ceh gittew!

Bkn apa, ni sajer nk melalut sbb tgh frust giler nih. Pojie ingatkan hp Pojie yg rosak aritu dah dibaiki, beriya org kedai repair hp tuh soh dtg. Tup² bgtau aku, hp ada problem. Software problem la, hardware problem la, nenek problem la, memacam. Katanyer xleh nk format + upgrade software. Hanjeng! Memenat jer aku rompak bank peribadi Kefli El Zeni (siap letak pisau kat leher), soh kasi pinjam RM60 mau angkat blk hp aku tuh. Dia soh amik sok lusa. Amboi, knp xsoh amik thn depan?
Pastu try la tanya² ngan kakak Sony Ericcson sblh nih (opis depa sblh opis Pojie jer), dia bgtau yg hp Pojie pakai skrg iaitu K850i (sperti di dlm gambar² di atas) mmg ada byk problem n komplen. Haram aku xpnh tau! Pojie ingatkan kes hang sokmo tuh sbb ada pic dan informasi lahar yg alot very der dlm hp/memori kad tuh smpai hang jer. Pojie check xpnh ada virus pun. Rupa²nya kakak tuh ckp mmg main issue hp jenis nih. Nyesal aku angkat dari Awie, osmet aku. Patut la dia tolak murah² kat aku. Siap ko Awie, aku salai ko blk umah kang.


Erm, skrg nih tgh pening paler.. Nk mencari² hp apa yg hampir atau sebagus hp skrg yg kueh apam nih. Pastu perabeh duit lg kan, hajarnyer. Adoi la mak. Bg la aku sorg SD (sugar daddy, boleh?!!) yg kaya raya dan murah hati.. So far hp Pojie yg skrg nih la d best tau. Almost complete set la for me. Ada ala² touch screen (feeling iPhone sket), ada mp3, 3G, video call, radio n pastu part paling best is camera 5-megapixel, diulang sekali lagi 5-MEGAPIXEL. Cantek tuh pic dia. Pojie nih dah la giler snappy². Ploless plak (itu yg wat Pojie fotogedik kan!). Sound pun sedap. Tgok jela mcm kat bawah² nih. Even klo entri² sblm nih Pojie lebih prefer n confident guna pic sndiri yg disnap kemudian dimuat-naik (upload la..) dari hp K850i kesayangan Pojie tuh. Sbb pic dia sumer cantik². Pojie yg muka warok (bak kata Kak Senduk) nih pun leh jadi muka Sleeping Beauty (ala² Adreana Danielle) biarpun baru pas bgn tidur.



So any suggestion kwn²? Klo boleh Pojie nak yg Sony Ericcson gak sbb camera n sound best! Klo nokia so-so jer. Pastu loading lembap klo byk data dlm tuh. Pojie klo boleh xmo yg sliding² n flip-flop bagai. Cepat rosak. Pojie nih dah la ganas sket pakai. Kang tcabut tatkala nk answer call. Dlm fikiran Pojie cam nk amik yg sm ngan Aizoul jer, W880i. Kecik, nipis, cute, just nice. Kaler itam + oren (ma fav combination). Sumer ada gak. Cuma camera dia 2-megapixlel, tu jer slack dia. Xpuas amik gambor. Sum more xde radio, auto-focus, xenon flash n auto-fix. Mencik. But oklah kan dpd xde. Dpd kne svc xsudah² n abes duit wat per kan. Nipis pun nipis. Amacam??!
Love,


Pada Cintanya...

Erm, puas la Pojie mencari vc Dato' Siti Nurhaliza utk lagu tema Spa Q nih., akhirnya ketemu jua. Tp xpuas ati lagu Ku Mahu smpai skrg xde vc. Balik² tgok muka Yusafa whatever whoever yg feeling² tuh kat YT (YouTube). Btw Pojie suker sgt Tok CT dlm vc nih. Sgt cute n cantik, biarpun tudung itu sebagai aksesori, tp tetappp jambul ditiup angin. Ala² Nuar plak. Mana la mamat nih. Rindu sm dia.. So jom layan!



Love,

Wednesday, March 25, 2009

Kisah Customer Service

Salam siang uols..

Erm, masuk² keje terasa a bit tingtong. Dah la masih bad mood but I'm still can handle it. Dun wori sumer. For those who r celebrating besday today (especially Kak Senduk), Happy Birthday Kak Senduk. For Zeela Lalala, besday semalam, Happy Birthday jugak buat kamu. Pojie nak ucapkan, I'm wishing a
ll ur dreams come true. Mine? Will be coming soon. Rasa nak keje la time tuh sbb for sure mcm tahun² lepas, boring. Bila? Nak bg hadiah ker? Hehehe.. Xpayah la, pjg wishlist nih, xlarat plak nk tunaikan.

Oklah, actually Pojie xde idea nak update apa kat sini since I'm still waiting for those pictures from the organizer of MINI Training last 2 days. Hopefully I will get it by this week. So leh bg santapan mata buat uols.. Mana tau ada sesiapa yg nk join Pojie ngan warga negara Putus Fius gi Port Dickson 5 April nih naik MINI Cambrio (yg tbukak roof tuh). Hehehe.. Dah² ngarot jer aku nih! So nak ajak korang bfikir sejenak tentang pekerjaan khidmat pelanggan atau nama lainnyer yg lebih popular - CUSTOMER SERVICE. Pojie rasa hampir semua reader penah call custome service, xkisah la apa jenis customer service. Betol x? So inilah kerja Pojie since Pojie grad smpai la skrg (walaupun Pojie lulusan Sarjana Muda Sains Biologi Marin). Mmg ini takdir Pojie. This is my destiny dan Pojie redha malah bersyukur krn masih bkerja biarpun dimaki hamun setiap hari (company dulu la, skrg alhmdulillah). So apa prsn korang stp x call customer service? Hepi? Marah? Apa isu yg mbuatkan korang call? Kebanyakan mesti sbb masalah n opkos COMPLAINT kan! Kami di sini berperanan utk membantu anda sumer bukan sebagai punching bag ok. Ingat tuh!So here's a link that might educate you when you're calling the customer service. Not only ASTRO, but any customer service regardless via phone or face2face. Mereka juga manusia spt kita, yg mencari rezeki dgn cara yg halal utk diri dan keluarga mereka. So kindly pls behave yourself. Jgn jd spt insan di dlm rakaman tuh. So apapun tanggapan dan komen anda, perlu diingat, KAMI MANUSIA SEPERTI ANDA...
Utk mendengar perbualan antara customer service ASTRO dan customer yang meroyan, sila klik di [sini].



Love,

Tuesday, March 24, 2009

Bad Mood (again?!!)

Adoi xsudah² la masalah aku nih. Dari 1 ke 1. Nyampah plak aku. Masalah tuh plak masalah yg sm, berulang² kali smpi naik migraine blk paler aku nih. Nak pecah paler nih! HP Pojie rosak lagi. Klo aritu skrin rosak, kali nih system corrupt. Xtau la pasal. RM60 lg bakal melayang tatkala aku tgh dintis nih. Tp yg pasti masalah nih bmula dari budak opis yg gatal² tepon kat HP Pojie time² keje. Padahal dia tau Pojie kat opis, so tepon jela my ext, direct line o klo lupa skali pun call hotline. Dah sah² Pojie sorg jer yg keje mlm aritu. Pas dia call hp terus hang. Switch on/off pun xjalan. Cilakak tol la! Plan Pojie nk snappy² masa training MINI Cooper smlm pun xdpt. Tpksa tggu fotografer tuh post kat Pojie (klo dia ingat la). Hanjeng btol. Nti Pojie akan try update pasal training smlm ok!

Pastu pasal HR. Xsudah² insisit soh bukak CIMB. Aku ckp aku xmau aku xmau la! Pkai jela cheque utk gaji aku, leh dia nak tahan gaji aku sebab tuh. Soh tunjukkan surat dari CIMB mana² branch tunjuk sbb knp aku xleh bukak akaun CIMB. Xker pekong namanyer tuh. BYk cekadak kan! Nyusahkan org btol la. Ei, pening paler aku. Abes tuh nk bayor itu ini pakai apa? Bulu cip** dia ker? Gaji baru 2K++ nk tahan sbb masalah bank jer apa kes? Company rugi bjuta ker? Aku sorg jer staff ada issue nih. ADoi..!

Pastu pasal sorg reader tbaru kat blog Pojie nih. Nak tau saper? Kak Hazesuze jer yg tau saper. Cilakak, macam mana dia leh tau blog aku nih. Bukan apa, dia tuh kecoh sket. Nti sumer dia nak report n kecoh². Aku xleh la jadi diri aku mcm nih. Setiap aktiviti dan kata² dlm blog nih aku kene tapis sblm post. Bullshit! I hate this. I love being myself. Tp kang klo jd diri sndiri, luahkan apa yg tpendam dan bgtau sgala aktiviti (yg lahar especially) dan juga pasal Kasih, akan jd cemuhan dia pasnih. Tgok la. Cemuhan seluruh ahli keluarga dan saudara mara aku. Damn! Hope dia bukan pembaca yg rajin membaca blog aku. Biar la dia ngan blog biz kek dia, smoga bjaya. Don't bother bout my life. I know what I'm doing. Susah senang Pojie kat sini n keluarga Pojie pun, xpenah nak menagih kat saper². Hope dia xbaca n xtau saper org yg aku tujukan tuh. Klo iya, harap dia mengerti dan alhamdulillah.

Aku pening!
Aku pening!!
AKU PENING!!!


Love,

Saturday, March 21, 2009

Tak Ada Logika versi acapella choir!

Rajinnyer la aku post entri byk² arini. Xpnh² dibuat. Buang tebiat apa. Bukan apa syg sumer, Pojie kebosanan giler kat opis nih tau. Dh menjelajah blog org, laman web segala macam, smpaia la tetiba Pojie layan YouTube, titiber prsn mende alah nih. Pojie dah la minat koir jugak. Pnh jadi konduktor koir dan penyanyi koir bhgian alto dan soprano (jgn marah ok, Pojie xde sore base), vc ni mnegimbau kenangan² lama Pojie dulu.

Lagu Tak Ada Logika (nyanyian Agnes Monica) telah ditransformasi kan kepada versi acapella choir. Iaitu versi tiasa lagu, hanya menggunakan bunyian² dari anggota badan dan dinyanyikan secara berkumpulan. Nice meh! Siap² dance lg, ala² penyanyi latar Hazami dah. Cuma ada yg kata kurangnya nuansa koir, erm maybe. Ada betulnya. So layan..




Love,

Privasi & Maruah


Tak abes² dgn kes artis yg bergambar separuh bogel mahupun yg bogel. Belum lg gambar² mereka yg memaparkan keaiban mereka yg lain². Sebutkan saja siapa, Zarina Ann Julie, Lisa Surihani, Edison Chen dan yang terbaru, Zakiah Anas (sekadar menyebutkan beberapa nama) dan ramai lg telah menjadi mangsa. Org kenamaan dan kebiasaan juga tidak terkecuali. Belum lg yg di-super impose-kan. Siti Nurhaliza, Erra Fazira dan Mawi pernah menjadi mangsa Lebih² di zaman cyber nih, terlalu byk penderaan cyber lebih² kepada mangsa². Ada gambar² yg diambil secara curi² dan di eksploitasi. Bloggers juga ada yg terkena, macam Adie.

Baiklah, kita lupakan lah gambar aksi² mengghairahkan dari pelakon² yg sememangnya spesis bitch macam tuh dan yg di-super impose-kan tuh. Skrg cuba utk berbalik kepada tajuk topik; PRIVASI & MARUAH. Agak berat juga topik kali ni ya. So terlalu byk persoalan² yg sering bermain di minda Pojie. Apakah sebab insan² itu bergambar sedemikian rupa. Adakah mereka tiada maruah atau malu? Bagaimana gambar² sebegitu rupa boleh tersebar sehingga mengaibkan pemilik gambar? Adakah dgn kerelaan mereka? Angkara siapakah sumer ini. Terlau byk persoalan bg topik yg agak berat nih.

Tetapi persoalan Pojie di sini; Adakah 1 kesalahan bagi seseorang yg mengambil gambar kelucahan sendiri utk simpanan dan kepuasan diri sendiri? Apakah org yg menyebarkan gambar² berkenaan tidak bersalah kerana memaparkan kehidupan sebenar seseorang itu? Pojie nak anda sumer memberikan sedikit pandangan juga jawapan. Siapa yg salah? Si Pengambil Gambar atau Si Penyebar Gambar? Adakah sebarang akta atau undang² berkenaan dgn privasi diri ini bagi melindungi mangsa²? Kindly advise me pls..

Love,

Tahniah Nik Madihah

Bosan² keje di hari Sabtu nih sorang² dlm opis, dari pukul 8pg smpi 10mlm leh wat Pojie naik giler. Nasib baik ada sambungan internet dan juga speaker mini woofer dalam nih. Dapat la wat karaoke dalam opis nih tnpa gangguan dan percuma pulak tuh. Hehehe. sambil² tuh berjalan² la dia alam maya sambil menunggu panggilan dari customer yg dtg sekali sekala.

Oklah, pas update latest entri td, Pojie buka la emel maka terlihat la 1 subjek yg sgt best kiriman dari ex-opismate Pojie, Syamsul Anuar (budak technical, abg² gym, hehehe..). TQ bro! Best gak. Pasal budak yg dapat 20A dalam SPM lepas. Tp pelik ek, kdg² Malaysia nih masih ada sikap diskriminasi. Xpnh pun dapat sebarang liputan dari mana² pihak tentang budak pintar nih. So biarlah Pojie share ngan korang sumer. Hope ada la pihak yg buka mata dan minda..


Tahniah Nik Madihah :

Awasi Dunia Barumu

Oleh

Zaharuddin Abd Rahman

www.zaharuddin.net

Tahniah kepada adik Nik Nur Madihah atas kejayaannya menempa sejarah pendidikan negara dengan pencapaian 20 A. 19 1A, dan 1 2A. Bagi individu berlatarbelakangkan agama seperti saya, kejayaan ini lebih manis apabila datang dari seorang muslimah yang sempurna penutupan aurat dan bersekolah agama. Lebih manis lagi apabila ia lahir dari sebuah keluarga yang tidak berada dari sudut kebendaan, tidak pula dilimpahi kemudahan-kemudahan tambahan seperti tuisyen dan lainnya.

Inilah yang dinamakan dakwah bil hal, iaitu satu bentuk teladan dan ajakan kepada kebaikan melalui pencapaian dan teladan hasil kejayaan dan perlakuan diri, bukan melalui percakapan atau tulisan. Benar, hampir seluruh Malaysia menumpu kepada beliau, dan tabiat manusia khususnya orang Malaysia adalah ingin mengetahui ‘rahsia' kejayaannya. Lebih biasa kita dengar adalah cuba mendapatkan jalan pendek kepada kejayaan yang sama. Kasihan juga memikirkan minda sebahagian muslim yang inginkan kejayaan tetapi melalui rahsia tertentu, ayat Al-Quran tertentu, doa khusus dengan ‘power' tertentu dan lainnya, dengan harapan semua itu akan memberi satu kuasa luar biasa walaupun tanpa susah payah usaha, mereka cuba mengelak dari jalan sukar dan panjang. Ia adalah satu minda yang songsang kerana semua kejayaan melalui jalan pendek adalah tiada kukuh asasnya atau HAMPIR SEMUANYA diperolehi dengan jalan korup dan salah.

Apa yang lebih menarik pihak media massa dalam kisah adik Nik Madihah, bukan sekadar kejayaannya tetapi juga ketabahannya mengharungi pembelajaran dalam suasana serba kekurangan harta benda yang kerap dijadikan ukuran kebolehjayaan seseorang. Jelas, limpahan kebendaan bukanlah satu kewajiban untuk mencatat kejayaan cemerlang.

madihah1.jpg

IBADAH DAN KEJAYAAN

Kenyataan Nik Nur Madihah yang berterus terang berkenaan kebiasaannya berpuasa Isnin Khamis turut memberikan impak positif kepada ibadah puasa yang adakalanya dilihat serong oleh manusia bertuhan aqal (mereka adalah kumpulan sekular), yang sering mendakwa puasa boleh membantutkan prestasi pelajaran dan kerja kerana keletihan dan tidak bermaya.

Tudung labuhnya tidak menutup mindanya dari cerdas sebagaimana anggapan dan tuduhan sebahagian wanita moden yang amat membenci pakaian Islam ini. Bibirnya tidak perlukan warnaan merah lipstick, matanya tidak perlukan eyeshadow warna abdomen langau yang kehijauan dan pipinya tidak perlukan blusher merah agar dilihat bijak. Semuanya natural. Beliau juga tidak perlukan skirt pendek bagi menampaknya kecekapan mindanya.

Mujurlah adik Nik tidak memaklumkan berkenaan ibadah solat malam dan tahajjudnya. Jika tidak tentunya bekas pemimpin dan pemimpin yang pernah ‘membantai' solat malam dengan hujjah ia memundurkan prestasi pelajar akan seolah-olah ditampar kiri kanan serta terkena jurus ‘flying kick' di perut.

madihah2.jpg

CABARAN MENGEKAL KEJAYAAN

Erti kejayaan amat luas dan subjektif, sebagai umat Islam kita wajib melihatnya dari perspektif keagamaan terlebih dahulu sebelum tenggelam dengan takrifan dan definisi kejayaan dari kacamata kebendaan. Namun saya tidak ingin memanjangkan takrif dan erti tersebut di dalam artikel ini.

Apapun saya ingin merakamkan tahniah kepada adik Nik Nur Madihah dan para pelajar lain yang berjaya menempa kecemerlangan dalam peperiksaan SPM mereka.

Namun beringat-ingatlah, pengalaman saya mengambil SPM di awal tahun 1990 an, dan melihat kejayaan mereka yang cemerlang dalam peperiksaan SPM memperlihatkan satu gambaran dan analisa yang berbeza-beza.

Tidak sedikit pelajar yang menyapu bersih 1A dalam semua atau majoriti matapelajaran tetapi tewas dan jatuh terjelepok semasa kehidupan di universiti. Puncanya sangat pelbagai namun asasnya adalah akibat lemah jatidiri hingga ‘cair' dengan alam universiti yang lebih bebas berbanding sekolah. Satu alam yang menguji proses kebijaksanaan seseorang dalam menentukan hala tuju kehidupan dan ujian membuat banyak keputusan. Ramai juga yang gagal, lalu kejayaan SPM mereka hanya tinggal sebagai satu kenangan manis. Selepas keluar dari univeristi mereka bukan lagi individu teladan dan kebanggaan agama dan negara, mereka hanya orang biasa, malah mungkin duduk pun sebaris dengan individu yang gagal di dalam SPM mereka.

Tanpa mengira lokasi universiti, sama ada di dalam atau luar negeri, pokok pangkal kelangsungan kejayaan adalah terletak pada hati dan diri sendiri. Ramai yang berbangga apabila dapat melanjutkan pelajaran ijazah pertama ke luar negara, namun pulangnya tidak seperti manusia. Rambut kusut masai lagak penyanyi rock, pakaiannya berkiblatkan barat, hati dan minda menggengam erat ideologi barat. Bukan semua berambut panjang salah, memang benar ia terletak kepada niat dan pelbagai faktor lain (antaranya jimat budjet agaknya) namun ramai orang yang penampilan luarannya sengaja diniat menyamai barat hasil kekagumannya kepada negara itu.

Lebih malang, dara dan terunanya sudah lama mengucapkan selamat tinggal. Akibat kelemasan dengan cara hidup masyarakat Barat, dirasakan cara hidup ini sebagai mulia dan terkehadapan. Kasihan melihat pelajar-pelajar cemerlang SPM seperti ini, mereka dibiayai oleh kerajaan Malaysia hasil wang masyarakat Malaysia atas kejayaan aqal mereka, namun rupanya aqal mereka HANYA BIJAK MENJAWAB SOALAN PEPERIKSAAN, tetapi tidak bijak menangani persoalan kehidupan realiti, tidak bijak membuat keputusan mungkin kerana tiadanya ‘silibus khusus yang dibocorkan oleh guru'. Kegagalan ini adalah hasil dari hati yang gersang dan kering dari panduan Ilahi.

MINDA ROBOT AKAN KARAT

Itu jika dilihat dari aspek kegamaan, namun bukan sekadar itu sahaja. Pengalaman saya mengendalikan banyak interview, demikian juga hasil maklumat dari rakan-rakan di industri kewangan di Malaysia, juga adik beradik saya yang kini banyak mengendalikan temuduga kerja di syarikat masing-masing. Dapat saya kumpulan kesimpulan bahawa, keputusan 3.5 hingga 4.0 CGPA di univeristi juga tidak menjamin kemampuan dan bakat graduan.

Saya telah pernah menuliskan sekelumit panduan semasa temuduga, satu proses ujian yang kerap mendedahkan kekeringan bakat dan minda calon, walaupun dahulunya ia seorang cemerlang SPM, juga top scorer di Universiti.

Bukanlah niat saya menghilangkan motivasi pelajar untuk mencapai keputusan mantap lagi cemerlang. Ia satu kewajiban dan tuntutan, tetapi aspek kecerlangannya perlu diluaskan lagi. Menjadi seorang mat atau minah buku di universiti adalah teknik mudah untuk menjadi graduan berminda robot, cepat pula tarikh expirednya. Bijak-bijaklah mengatur urus pengajian di universiti, jangan menjadi ulat buku berminda robot yang amat mudah outdated dari dunia realiti, akhirnya menjadi computer buruk berharga murah.

Bagi menjadi minda manusia cemerlang, pelajar cemerlang wajib membuka minda dan terlibat dalam banyak masalah sama ada persatuan, dakwah dan aktviti di universiti. Semakin banyak dan pelbagai masalah yang menyerang semasa di universiti lalu dia mampu melepasinya, KIAN TINGGILAH antibodi diri.

Peratusan untuk menjadi seorang yang kebal, berpasak kukuh, berminda komputer yang sentiasa updated dan menjadi idaman setiap institusi dan syarikat akan semakin CERAH. Lebih dari itu, andalah cahaya baru buat kebangkitan agama dan pengemudian hala tuju masyarakat. Saya bukan bercakap kosong, tetapi hanya ingin berkongsi sedikit pengalaman. Sebenarnya telah ramai yang berjaya dan ramai juga yang saya kenali. Jalan mereka hampir serupa cuma belum dan tidak dibukukan untuk tatapan ramai.

Nasihat saya buat Nik Nur Madihah dan pelajar-pelajar lain yang mencatat kejayaan SPM, sama ada anda memilih UK, Jordan, Mesir, Malaysia atau di mana negara pun, jalan kejayaan masih jauh. Hempasan ombak cabaran dalam membuat keputusan masih belum melanda. Bersedialah, dan gariskan awal-awal hala tuju kejayaan diri. Beristisyarlah (bertanya dan bermesyuarat) dengan individu yang mempunyai hikmah dan pengalaman, sesungguhnya kejayaan melalui pengalaman itu suatu realiti, sedangkan kejayaan peperiksaan bertulis hanya teori.

Akhirnya, khas buat Nik Nur Madihah Nik Mohd Kamal, selamat datang ke dunia barumu. Awasilah ia dengan minda dan hati yang sedar. Segala jenis syaitan sedang menunggumu di kiri kanan, depan dan belakang. Kenalilah segera mana syaitan dan mana Malaikat. Semuanya sudah tercatat di dalam Al-Kitab dan Khazanah Nabi dan sahabat.

Sesiapa yang tinggal berhampiran dengan rumahnya, amat saya hargai jika dapat diprint artikel ini dan disampaikan kepada beliau.

Salam ikhlas perjuangan dari saya.

Sekian

Zaharuddin Abd Rahman

www.zaharuddin.net

20 Mac 2009

23 Rabi'ulawwal 1430

sumber: http://www.zaharuddin.net/content/view/814/72/



P/S: Dulu slalu gak berangan nak masuk paper or TV jd the best student, tp harammm! Dari UPSR smpai la masuk U. Nasib² Pak Dolah dan Mak Melah yg dapat anak xpandai cam aku nih. Sorry mak, sorry abah..

Love,

Tag from Aira: LOVE SONG :)

Pojie telah di tag lg. Kali ini ngan Aira plak. Malasnyer. Dah la pjg² nih hah! Pastu ni soalan² yg multiple answer pd Pojie. Terlalu byk yg Pojie suker. So otak nih bcelaru sket memilih jawapan yg tbaik. Malasnyer.. Kwn² sumer, klo bulan tuh Pojie dah ada tag, xpayah nk tag lg ok. Malas sgt nk menjawab. For Aira, saya xmarah kat awak pun. So layan la jawapan² dari saya ok (cess ayat cam sesuatuh sgt kan.. hehehe..)

Tag kali ini berkenaan ngan lagu cinta. So kene list 10 my favorite LOVE songs and the reason knp Pojie suker. Heartbreak love songs can also counts. LOVE SONG sajer tau. Alamak..

Kini terimalah 10 Lagu Cinta Terbaik minggu ini, pilihan PoJiePooH (baca dgn nada dan gaya Atuk Tonarida dlm cter Hagemaru tau)!!!


Tempat ke-10;
Jai Ho (Pussycat Dolls)
Lagu yg baru Pojie dgr bbrapa hari lepas terus jatuh cinta dgn lirik dia n opkos rentak n dance dia. Lagu yg leh wat Pojie dan Kasih berdansa bersama². Hehehe..

Tempat ke-9;
Pastikan (Siti Nurhaliza)
Lagu yg a catchy yg btol² mempunyai maksud yg mendalam. Menggambarkan perasaan Pojie pada Kasih.

Tempat ke-8;
Ayat² Cinta (Rossa)
Sbb nih lagu favourite Kasih dgn lirik dia yg sgt syahdu..

Tempat ke-7;
Mungkir Bahagia (Hazami)
Lagu nih meletop tatkala Pojie clash ngan someone masa Pojie study n Pojie dapat rasakan dia tujukan lagu nih buat Pojie. Sakan teriak dulu tau smpai drop study Pojie. Fa****, u r sucks!

Tempat ke-6;
Jangan Bersedih Lagi (Anuar Zain)
Pojie pnh nyanyikan lagu nih saat terakhir Pojie dating ngan ex-GF Pojie. Kami clash atas desakan keluarga. Smpi skrg kami masih bkwn baik, dan Pojie masih menyayangi dia. Masing² masih menunggu jodoh itu. InsyaAllah..

Tempat ke-5;
The Right Man (Christina Aguilera)
Coz I've found 1 already. Oopss :)

Tempat ke-4;
My All (Mariah carey)
Sbb Pojie pnh mengalami dejavu utk lagu nih. Trust me..!

Tempat ke-3;
Ketulusan Hati (Anuar Zain)
So touching. Feeling sgt lagu nih tau! Mmg ungkapan dari kata hati Pojie buat si dia yg tetap di hati..

Tempat ke-2;
My Baby You (Marc Anthony)
Macam lagu Anuar Zain tu jugak, klo saper nyanyi lagu nih utk Pojie mmg Pojie akan sgt² terharu smpi menitiskan airmata dan akan memeluk org itu. Sentiasa berada di top 3.

Tempat PERTAMA;
Dealova (Once)
sbb nih adalah lagu tema Pojie ngan Kasih. Jgn marah..


Love,


Thursday, March 19, 2009

.:: Al-Fatihah ::.

Hari ini, 19 Mac 2009, genaplah 10 tahun pemergian ayah Kasih, Allahyarham Zaini. Harap dapatlah disedekahkan surah Al-Fatihah buat allahyarham. Didoakan semoga roh beliau aman tenteram dan ditempat di sisi Allah bersama² dgn golongan org² yg beriman. Ameen..

P/S: Ucapan takziah juga buat Anis dan keluarga atas pemergian arwah atuk beliau. Marilah kita sm² sedekah kan Al-Fatihah buat allahyarham juga, moga² roh arwah ditempatkan dikalangan insan² yg diredhai Allah. InsyaAllah..

Love,

Wednesday, March 18, 2009

Jai Ho: Lagu baru Pussycat Dolls

Pussycat Dolls
Jai Ho (You' Are My Destiny)






Jai Ho!
Jai Ho

I got shivers
When you touch of me,
I’ll make you hot, Get what you got,
I’ll make you wanna say
(Jai Ho, Jai Ho)

I got fever, running like a fire
For you I will go all the way
I wanna take you higher
(Jai Ho)

I keep it steady steady, that’s how I do it
This beat is heavy, so heavy you gonna feel it.

(Jai Ho)
You are the reason that I breathe (Jai Ho)
You are the reason that I still believe (Jai Ho)
You are my destiny
(Jai Oh) Oh-oh-oh

(Jai Ho)
No there is nothing that can stop us (Jai Ho)
Nothing can ever come between us (Jai Ho)
So come and dance with me
Jai Ho!

Catch me, catch me, catch me, c’mon, catch me,
I want you now,
I know you can save me, you can save me,
I need you now.
I am yours forever, yes, forever,
I will follow,
Anywhere in anyway,
Never gonna let go

Jai Ho!
Jai Ho!

Escape (escape) away (away),
I’ll take you to a place,
This fantasy of you and me
I’ll never lose my chance
(Jai Ho)

Mmmhh yeaahhhh .. hhmm yeaaaha

I can (I can) feel you (feel you),
Rushing through my veins
There’s an ocean in my heart
I will never be the same
(Jai Ho)

Just keep it burnin’, yeah baby, just keep it comin’ (Jai Ho)
You’re gonna find out baby, I’m one in a million

(Jai Ho)
You are the reason that I breathe (Jai Ho)
You are the reason that I still believe (Jai Ho)
You are my destiny
Jai Oh! Oh-oh-oh-oooooh

(Jai Ho)
No there is nothing that can stop us (Jai Ho)
Nothing can ever come between us (Jai Ho)
So come and dance with me
Jai Ho! (oohh)

Catch me, catch me, catch me, c’mon, catch me,
I want you now,
I know you can save me, you can save me,
I need you now.
I am yours forever, yes, forever
I will follow
Anywhere in anyway,
Never gonna let go

(Jai Ho)
Hmmm yaeaaaaahhh
(repeat 2x)

I need you, gonna make it
I’m ready, so take it

(Jai Ho)
You are the reason that I breathe (I breathe)
You are the reason that I still believe (still believe)
You are my destiny (destiny)
Jai Oh! Oh-oh-oh-ooooh

(Jai Ho)
No there is nothing that can stop us (can stop us)
Nothing can ever come between us
So come and dance with me,
Jai Ho! (oohh)

Jai Ho!
Bai-la bai-la!
Bai-la bai-la!
Jai Ho! Bai-la bai-la!
Jai Ho

Love,

Tuesday, March 17, 2009

Earth Hour 2009


Sana sini tgh dok kecoh pasal Earth Hour 2009 nih. Masing² tgh duk btanya menatang apa nih? Hehehe.. Actually Pojie pun xbrp pasti dgn jwpn² yg bakal Pojie bgtau nih (klo ada yg salah tolong betulkan eh). Tp apa yg Pojie pasti ia adalah di mana pada 28 Mac 2009, pada pukul 8.30 mlm nti kita akan menyertai umat manusia dari seluruh dunia utk mematikan segala macam suis dan barangan elektrik selama 1 jam. Motipp??!! Motip n objektif utamanyer adalah utk memberi ruang kepada bumi kita yg semakin tenat skrg nih ngan pelbagai masalah terutamanyer pencemaran dan global warming.

So ini adalah salah 1 cara utk kita membantu bumi kita. Bersama² la kita menjayakannyer. Pojie join jugak. JOm uols.. Nk bergelap dgn cahaya lilin, romantik sungguh. Hehehe. Cuma wondering, bagaimanalah pulak klo padam lampu tgh jalan n kilang padam sumer suis. Oh, bahaya jugak tuh! Jadi marilah kita menghijaukan kembali bumi kita (tp jdn bg rumah hijau ok, global warming tuh!). Mari ikut langkah² yg Pojie tgh jalankan skrg bagi menjayakan misi ini..


Resolusi Earth Hour Pojie

1) Mengurangkan penggunaan elektrik;
- Kumpul baju² kotor byk² dan cuci sekaligus. Dapat menjimatkan air juga.
- Gosok baju² stok seminggu sekaligus.
- Sangkak PC opis se-optimum mungkin. Hehehe..
- Masak air guna cerek bersiul instead of heater.

2) Mengurangkan pengunaan petrol;
- Ini bagus sekali memandangkan harga minyak yg xmenentu. Jd naik bas or car ppol gi keje sudah. Udara pun xtcemar..
- Blk kg 2bln sekali, duit tol pun save ma..
- Nak gi hangout ngan kwn² naik LRT n jalan kaki sudah..

3) Mengurangkan penggunaan beg plastik;
- Tang nih best.. Apa kata pas nih bli la beg mcm yg kat Cold Storage jual tuh, nk gi shoping groceries bw la beg tuh instead of plastic bag..

4) Mengikar semula sampah;
- Sampah² kat umah ker xkisah la apa jenis sampah yg kategori sampah domestik tuh, sila la buang ikut kumpulan..
- Buat la tempat buang sampah jenis plastik, kertas dan kaca..
- Ble dh penuh gi la anto ke Pusat Kitar Semula..
- Ini dapat mengurangkan pembuangan sampah ke muka bumi dalam yg sm dapat selamatkan pokok² yg memayungi bumi nih dari terus ditebang utk menghasilkan kertas dan macam² lg..
- Yg paling best, kumpul byk² n jual kat Pusat Kitar Semula dapat duit saku tau. Cuba la. Hagemaru sgt kan! Hehehehe..


Love,

Monday, March 16, 2009

bOys OUt dAy!!!


Hah, macam bese. Ini 1 kelebihan ble dpt hangout ngan bloggers gak! Dapat sangkak dgcam pree sambil tsenyum dgn cantek dan jayanyer (credit to Remy) dan dapat menjimatkan masa menaip blog sbb sumer udah terkandung lengkap dalam entry Rizz (hehehe). Good job Pojie. Anda adalah seorang yg sgt bijak dah PEMALAS. Hahahahah!!!!

Heppp! Suker sukiii ckp kiter pemalas eh. Tampo (sebutan org Muo n Johor) kang!! Bukan apa kwn², bak kata omputeh apa natang tuh, "fully utilise" sumer source yg ada. Gittew! Statement kaber sgt kan! Hehehehe.. Oklah Pojie story sket² udah la yer sbb sian la Rizz penat² tgglkan drawing dia smata² nk kasi informasi penuh ngan aktiviti kami smlm. Xpun penat² Pojie taip tp cter dah basi sbb korg dh baca dlm blog Rizz n Remy kan!! Hajarnyer!

Semalam Pojie bsama jejaka² tampan dan berani berkeyakinan tinggi telah bersiar² keliling kota metropolitan Kuala Lumpur. Lokasi pertama perjumpaan adalah di Pavillion spt yg udah dirancang 2 mggu yg lalu. Hehehe. Misi utama nk tgok movie kat GSC atas perbelanjaan seorang hamba Allah yg sgt prihatain (katanyer). Thanks dear. Tp syg, selection movie adalah sgt xbest. Lari sket mood. Tgok cter Sayang You Can Dance. Pojie bg 2 bintang jer ok. Actually nk bg 1 jer, tp Samuel Rizal pnyelamat mood Pojie (especially babak Ebi tumbuk Samuel, ah tidak!!). Bagi la 1 bintang kesian buat movie ini. Sharifah Amani pun sgt xbest dlm cter nih. Fake!! Sumer fake! Dh la step merapu, hetu² jugak!

Alam jela yg meletop. Ngan watak Mimi yg ntah apa² ntah! Pd Pojie tarikan filem nih sbb wat org pk dia ala² High School Musical la, TETAPI, jauh panggang dari api deknon! Toksah la tgok. Umpama ko tgok Rasukan Ablasa jer rasanya.. Daya penarik pada filem ini adalah bergantung kpd pelakon dia iaitu; Samuel Rizal (yg 90% tayang badan dia pakai singlet jer), Sharifah Amani (pelakon hebat kononnyer tetapi failed dlm filem nih), Ebi (yg very der membaca skrip), Dafi (the "pinky" boy yg bajet cute) dan Alam (dancer yg hebat, tp kareografi hetu²). Mosan la!!

Planning pas tuh nk tgok teater bangsawan kat Panggung Bandaraya; Laksamana Cheng Ho. Erm, best la especially babak laksamana tuh memotong 'zuriat'nyer demi menunjukkan taat setia kepada Maharaja Ming dan menolak cinta Puteri Hang Li Poh secara baik dan dramatik. Terasa sakit woo... Cuma happy ending, xse-dramatik Puteri Saadong. Best²..

So untuk informasi terakhir, leh la tgok blog Remy dan Rizz ok! Bwh nih pic kami. Sila la enjoy yer..






Love,

Jualan Amal!!!


JUALAN AMAL SALAM 2009

Kumpulan Jualan Amal SALAM ingin mendapatkan bantuan sukarelawan Yayasan Salam untuk sama- sama membantu mengumpulkan barang-barang terpakai untuk dijual semasa Program Jualan Amal SALAM yang akan diadakan pada:-

Hari : Jumaat, Sabtu dan Ahad
Tarikh : 10 hingga 12 April 2009
Masa : 10.00 pagi hingga 6.00 petang
Tempat : Amcorp Mall, Petaling Jaya

Barangan- barangan terpakai yang diperlukan adalah:
1) Pakaian- baju kurung, sweater, dan jeans
2) Eksessori- gelang, rantai, cincin, jam dan lain-lain
3) Kasut
4) Beg
5) Barangan kediaman- barangan elektrik mudah bawa, perhiasan dan lain-lain
6) Buku- Novel, koleksi komik dan lain- lain
7) CDs, VCDs- yang tulen sahaja
8) Permainan kanak-kanak

Diharap para sukarelawan dapat membantu menghebahkan pada orang ramai tentang program ini dan sudi menghantarkan barangan tersebut ke Pejabat Yayasan Salam Malaysia, No 22 Jalan Changgai, 46000 Petaling Jaya, Selangor, Malaysia.

Waktu penghantaran barangan adalah pada waktu pejabat dan cuti hujung minggu. Sebarang pertanyaan bolehlah berhubung terus dengan Saudari Sarah (017-3100 447) atau Pn. Masriah (013-381 9063).

Kami juga meminta jasa baik anda untuk mengasingkan barangan mengikut jenis bagi memudahkan proses pengkelasan dan diletakkan ke dalam kotak.

Hasil jualan daripada program ini akan digunakan untuk membiayai program- program yang telah dirancang oleh sukarelawan bagi tahun 2009.



P/S: Rasa cam dh jumpa apa yg Pojie nk sedekah utk depa nih. Since wardrobe dah penuh, badan dh semakin membesar, apa lagi baju² la! Tp ada ker yg nak pakai baju² drag Pojie gi clubbing, gi melahar ngan dedah dada ittew?? Erm...

Love,