||| Tercari² |||

Tuesday, March 17, 2009

Earth Hour 2009


Sana sini tgh dok kecoh pasal Earth Hour 2009 nih. Masing² tgh duk btanya menatang apa nih? Hehehe.. Actually Pojie pun xbrp pasti dgn jwpn² yg bakal Pojie bgtau nih (klo ada yg salah tolong betulkan eh). Tp apa yg Pojie pasti ia adalah di mana pada 28 Mac 2009, pada pukul 8.30 mlm nti kita akan menyertai umat manusia dari seluruh dunia utk mematikan segala macam suis dan barangan elektrik selama 1 jam. Motipp??!! Motip n objektif utamanyer adalah utk memberi ruang kepada bumi kita yg semakin tenat skrg nih ngan pelbagai masalah terutamanyer pencemaran dan global warming.

So ini adalah salah 1 cara utk kita membantu bumi kita. Bersama² la kita menjayakannyer. Pojie join jugak. JOm uols.. Nk bergelap dgn cahaya lilin, romantik sungguh. Hehehe. Cuma wondering, bagaimanalah pulak klo padam lampu tgh jalan n kilang padam sumer suis. Oh, bahaya jugak tuh! Jadi marilah kita menghijaukan kembali bumi kita (tp jdn bg rumah hijau ok, global warming tuh!). Mari ikut langkah² yg Pojie tgh jalankan skrg bagi menjayakan misi ini..


Resolusi Earth Hour Pojie

1) Mengurangkan penggunaan elektrik;
- Kumpul baju² kotor byk² dan cuci sekaligus. Dapat menjimatkan air juga.
- Gosok baju² stok seminggu sekaligus.
- Sangkak PC opis se-optimum mungkin. Hehehe..
- Masak air guna cerek bersiul instead of heater.

2) Mengurangkan pengunaan petrol;
- Ini bagus sekali memandangkan harga minyak yg xmenentu. Jd naik bas or car ppol gi keje sudah. Udara pun xtcemar..
- Blk kg 2bln sekali, duit tol pun save ma..
- Nak gi hangout ngan kwn² naik LRT n jalan kaki sudah..

3) Mengurangkan penggunaan beg plastik;
- Tang nih best.. Apa kata pas nih bli la beg mcm yg kat Cold Storage jual tuh, nk gi shoping groceries bw la beg tuh instead of plastic bag..

4) Mengikar semula sampah;
- Sampah² kat umah ker xkisah la apa jenis sampah yg kategori sampah domestik tuh, sila la buang ikut kumpulan..
- Buat la tempat buang sampah jenis plastik, kertas dan kaca..
- Ble dh penuh gi la anto ke Pusat Kitar Semula..
- Ini dapat mengurangkan pembuangan sampah ke muka bumi dalam yg sm dapat selamatkan pokok² yg memayungi bumi nih dari terus ditebang utk menghasilkan kertas dan macam² lg..
- Yg paling best, kumpul byk² n jual kat Pusat Kitar Semula dapat duit saku tau. Cuba la. Hagemaru sgt kan! Hehehehe..


Love,

12 bicara yang baik hati...:

Blog Anuar Kamaruddin™ said... Reply To This Comment

pojie mmg suker bergelap pong kanzzz? hiks.. ;p

b-boy said... Reply To This Comment

gulap itu romantikk.. like2.. hik3 larikkkk!!!

-pojie dah 'PETIK SUIS' lum..?

rizz said... Reply To This Comment

wah2..kemen suke lg bgelap ngee!!.jom2 bgelap uols hehe pkai lilin sajorkk hehehh

Remy.com said... Reply To This Comment

remy da siap bli lilin ni...
x sabar nak brglap gulita 28 ni...
sehari lpas birthday mariah, weks...

zuhaimi zul said... Reply To This Comment

kenapa perlu lilin? pembakaran terbuka tu.... biarkan je bergelap, sambil2 tu muhasabah diri... aper yg kiter wat utk bumi yg makin tenat ni....

wAtashiwa Nemo-cHan said... Reply To This Comment

hoh?
tutup lampu utk kurang tenaga kan?
utk kurang kesan rumah hijau kan?
tp kan ker bakar lilin tuh pun dh menyumbang pd CO2?
hm....
penin2......
xper2...
yg pasti...
nemo nak cakap
I'M IN....
okey?????

adie_kun said... Reply To This Comment

rasenya mendapat sambutan ke ek?
ntah la.. rasenya tak ramai yg tau kot. kalo pojie bergelap malam tu.. ntah la ada org lain ke yg bergelap gak.. hahaha..

lagipun kalo satu malaysia ni katakan la bergelap wat masa sejam...
ntah.. tak dpt bayangkan..

tapi mcm tak mungkin jew..

hehehe

(^_^)V

apa pun sayangilah bumi kita.. kurangkan pencemmaran...

||| PöJìé PööH ||| said... Reply To This Comment

Nuar;
Cett!

Boy;
Hehehe.
Lom..

Rizz;
Jom!!

Remy;
Cehh..

Zuhaimi;
Haah, btol gak kan..

Nemo;
Haah kan..

Adie;
Erm, so far this is not the 1st time..
So make it real..

Nadzrah said... Reply To This Comment

kene beli lilin bnyk2 neh
hehe~~

ArEzO said... Reply To This Comment

2) Mengurangkan pengunaan petrol;
- Ini bagus sekali memandangkan harga minyak yg xmenentu. Jd naik bas or car ppol gi keje sudah. Udara pun xtcemar..
- Blk kg 2bln sekali, duit tol pun save ma..
- Nak gi hangout ngan kwn² naik LRT n jalan kaki sudah..

part nie buat arez ketawe srg kol 5pagik..
cmn?

zeela lalala said... Reply To This Comment

a'ah dh lepas switch off terus elektrik tak on. rupe2nye kene cut line sbb tak bayar. hadoih..hihi

||| PöJìé PööH ||| said... Reply To This Comment

Nadzrah;
Betul²..

Arez;
Motippp nk gelak!

Zeela;
Ha itu keje ko la nok xbayor bil TNB..