||| Tercari² |||

Friday, October 2, 2009

Kisah KETURENG!!!

N3 selingan jap yer kawan². Chopp!!!

Kawan².. Ingin Pojie tnya. Andai kata klo setiap hari raya kan, ketupat masih ada tp lauk pauk ketupat mcm rendang ker, lodeh ker, kuah kacang ker sumer dah licin, apa yg akan korang buat pasa ketupat itu? Buang? Ish³, xbaik membazir tau! Keringkan bagi ayam makan? Erm, xbest! Pojie ada idea utk korang, apa kata klo ada yg masih berbaki kat dlm peti ais tuh (xpun nih utk thn depan punya idea la) ketupat² tuh korang jgn buat baling jiran sebelah yg kuat mengumpat, tp korang buat la KETURENG!!!




Apa tuh ketureng?? Asal namanya diambil sempena singkatan ketupat dan goreng, boleh juga disebut sebagai ketupat goreng, tp sounds weird kan! So just panggil ketureng! Sbb dia adalah ketupat yg digoreng menggunakan perencah² yg sama korang mau masak nasi/ mee goreng! Shedap giler siot!!! Lebih² lg klo letak scramble egg dlm tuh, mmg terangkat abes. Klo nk lebih sedap lg, letak la udang ker, sotong ker, hotdog cincang ker, mmg syok! Try la! Dpt makan ketureng nih setahun sekali jer tau! Ini resepi rahsia makcik Pojie dari Singapore.

P/S: Bila ingat ketureng, ingat plak mee peng (mee lempeng). Makkk!! Nk makan mee peng.. Along ngidam!!!

Love,

4 bicara yang baik hati...:

farish H said... Reply To This Comment

wahh sedap x:p heheh nk gak la

sI tEDI said... Reply To This Comment

wah!! 1st time dgr.. kena tunggu raya thn dpn baru leh wat ni. ekekekeke

mr.syazwan said... Reply To This Comment

FUUUYOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOO

FIRST TIME DGR KETUPAT LEH GORENG...

NNT POJI BWK LA KAT UMA OPEN HOUSE WAN (KWN KAMU TU)

heheheheh

sayalahfaizul said... Reply To This Comment

buat zul kelaparan je waktu2 cmni tau... aduhhh... rindu gak kat lempeng ikan mak...