||| Tercari² |||

Wednesday, December 10, 2008

Soprano VS Tenor

Assalamualaikum kawan² sumer...

Baiklah kawan²,
entry kali ini bukan susulan dari entry Nuar pasal vokal yer apatah lagi utk bersaing or argue dgn future juri OIAM itu (hehehe...), tapi sajer utk share something yang Pojie suker bila tiba bab² seni suara dan vokal ini iaitu soprano dan tenor. Pojie xla pakar sgt bab² vokal spt Nuar dan Ajim apatah lagi spt Syafinaz dan Paul Moss, tp reti la jugak melontarkan suara walaupun xsedap kata orang. Yang penting xsumbang. Just in between. Menang talentime kat sekolah dulu pun sbb tuah jer. Hehehe...

Pojie wat research sket² jer ni heh, xkowser nk wat master punyer tesis cam budak 2 hekor tuh (sambil memuncungkan bibir ke arah Upin dan Ipin). Hehehe... Nih la yg Pojie tau dari pemerhatian, pendengaran dan pembacaan Pojie melalui beberapa sumber. Klo ada yg salah tolong betulkan yer. Maaf pertama-tama skali. Sebab agak pening dan keliru utk Pojie memahami apatah lagi utk menerangkan perihal sebegini, apatah lagi Pojie xpnh belajar vokal secara formal, informal pernah la time² join koir dulu². Meh Pojie story sket pasal SOPRANO dulu. Soprano adalah satu nama terhadap suara nyanyian dengan julat vokal sekitar dari C4 kepada A5 atau soprano C (2 oktaf di atas middle C;C4). Boleh lihat contoh dibawah, vc yg Pojie minat sgt dari Erika Miklosa, The Queen Of The Night Aria.




Soprano biasanya merujuk kepada penyanyi wanita tetapi ada juga soprano lelaki tetapi lebih kepada penggunaan suara falsetto (merujuk kepada range vokal di atas modal voice register sekitar 1 oktaf). Di mana falsetto ini kebiasaannya digunakan oleh penyanyi utk menyanyikan note yg melangkaui normal vocal range dan terhad dari segi dinamik variasi dan tone quality. Senang kata suara kepit, ada paham? Contoh yg baik utk falsetto boleh didengar di dalam lagu Seribu Tahun, nyanyian Imran Ajmain di akhir² chorus.




Ada juga penyanyi lelaki yg mampu melontarkan suara soprano seperti yg dimilik oleh Michael Miniaci, satu²nya the true male soprano. Suaranya berupaya mencapai soprano vocal range sepertimana penyanyi soprano wanita. Hal ini kerana ketika mencapai tahap baligh, peti suara beliau tidak develop sepenuhnya sepertimana suara lelaki yg mencapai baligh.

video


Penyanyi lelaki yg masih belum mengalami perubahan suara kerana masih belum baligh secara teknikalnya dikenali sebagai trebles dan term boy soprano lebih kerap digunakan. Keupayaan vokal mereka adalah seperti soprano wanita yg lain. Contoh paling tepat seperti budak² kat bawah nih. Mantap sgt tau!







Oklah, klo Soprano utk wanita, utk lelaki kita paggil sebagai TENOR. Tahukah anda apakah itu tenor (cewah, cam iklan plak)? Meh sini Pojie story sket² meh! Tenor merupakan sejenis nyanyian tertinggi lelaki di mana suaranya adalah di antara oktaf di bawah middle C iaitu C3 kepada A4 dalam choral music dan sehingga setinggi C5 dalam solo. Tenor juga mempunyai kerendahan yg ekstrem kira² B♭2 (two B♭s below middle C). For the highest extreme, some tenors can sing up to two Fs above middle C (F5). Wah, hebat tuh! Faham idak? Sila la tanya ngan Anuar Moss or Ajim Selamat, diorang lebih pakar dari Pojie. Hehehe... So, ini adalah salah sorang penyanyi tenor terbaik Pojie rasa iaitu Luciano Pavarotti (Ave Maria), diikuti oleh penyanyi tenor berkumpulan iaitu Il Divo (Ti Amero). Mantap sgt! Di bawahnya pula Pojie sertakan sekali nyanyian dari Sarah Brightman dan Andrea Bocelli, lagu Time To Say Goodbye. Sedap gak ngan duet soprano dan tenor mereka berdua. So layan!








And last but not least, inilah dia Soprano made in Malaysia, saper lagi kalo bukan Syafinaz Selamat. Dia yg paling mantap bab² soprano nih. Ning Baizura ada ciri² soprano tapi xsehebat dia. So far untuk tenor, Malaysia masih xada lagi, ataupun ada tetapi undercover. Stanly AF6 mempunyai elemen tenor dalam nyanyian dia dan boleh digilap lagi utk jadi lebih hebat. So inilah dia Malaysian Soprano & Tenor!!!




12 bicara yang baik hati...:

ReMy said... Reply To This Comment

pojie, Remy pun Soprano tau, huhu...

Remy blh wat ala2 Ning Baizura...

you are now in my zone said... Reply To This Comment

bagus entry ni...nanti nuar popularkan entry blog pojie kat page nuar lah...wink2 ;)

remy atas tu tintong :p wakakaka

angloko said... Reply To This Comment

Pojie..
bg aku la.. soprano mmg bleh hit high note... tp bunyi dia sakit telinga.. xsmooth... sbb cara soprano nyanyi ala2 nyah mengepit je nyanyi... kalu chest voice bunyi power skit.. walau pn plg tinggi bleh hit c6 je.. tu pn kalu mampu la... hahaha... kalu chest voice ni kompem byk tenaga perlu... huhuhu... 1 lg Adam Lopez dalam lagu Nessun Dorma (last note Adam hit E8). Dia ni penyanyi latar je asalnya... skrang pegang rekod dunia hit note paling tinggi tuk LELAKI... dia ni penyanyi tenor jugak kot, kalu x silap... suke bace entry ni... ;p

PöJìé PööH... Mulanya di sini... said... Reply To This Comment

Remy;
Wah dapat bayangkan Remy soprano ala² Kak Ning ittew!
Hehehe..

Nuar;
Tq².
Really appreciate that!
Nantikan entry pasal YODELING plak!

Angloko;
Thanks dear for the info..
I'm looking for this guy!
Lupa nama dia and now u remind me
Very interesting!
Nuar take note yg Adam Lopez nih ada 8 oktaf ok!
Clust kan!!!

Preppy Guy said... Reply To This Comment

wow...i wish i have that kind of voice...huhuhu....mesti suara pojie macam syafinaz kan...hihihi

xoxo

AL

Duke Luce Dell'amore said... Reply To This Comment

wah!pojie dh start jd cikgu siti hahar..clust!
what should i call u??

siti pojie or pojie hajar???
or
nek siti bulong or nek bulong hajar???

pilih uol!

El-Zaffril said... Reply To This Comment

Pojie... gile gigih buat research semua... adeh... kalau El la... tau nyanyi jer... bile dengar agak2 sumbang tu... pitching lari la... then off key semua... pastu...tempo lari... keh keh keh... yang semua tu tatau... janji dengar macam best... bantai la saje...

you are now in my zone said... Reply To This Comment

adam lopez i dah noted long time ago...

takmo mengalah nih :p

kikikiki

PöJìé PööH... Mulanya di sini... said... Reply To This Comment

Preppy;
Xdelah cam Syafinaz, cam Erika Miklosa jer..
Hehehe...

Ajim;
Sekeh kang!

El;
Haah kan..
Pojie pun sama..
Janji layan...

Nuar;
Heh!

rizz said... Reply To This Comment

pojie pojieanku..nk denga sore soprano pojie la woley? huahaha

PöJìé PööH... Mulanya di sini... said... Reply To This Comment

Rizz;
Boleh jer..
Meh la sini!

Anonymous said... Reply To This Comment

How about Nikki (Nicollette Luisa Palikat)? Album baru dia berjudul Hawa ada 2 lagu yang berkonsep opera ala-ala soprano - dengarkan lagu Betara Sukma dan Oh My!. Idayu juga setanding dengannya.... Nak tanya, adakah penyanyi yang berupaya menyanyi secara whistle register (whistling spt Mariah Carey tu..) boleh dikategorikan juga sebagai penyanyi soprano?