||| Tercari² |||

Thursday, September 10, 2009

Ramadhan kian berlalu. Hati berlagu sendu. Kesayuan kini terasa...



Assalamualaikum semua..

Ya Allah, pejam celik, pejam celik dah xsampai 10 hari lagi kita akan beraya. Mesti hepi bg sesetengah org, tp bg Pojie plak agak sayu, sedih n pilu apabila mengenangkan Ramadhan yg akan berlalu pergi. Betapa pantasnya masa berlalu. Ya Allah, xsempat Pojie nk kutip pahal banyak² tahun nih. Terawih xcukup, al-Quran pun xkhatam² lagi. Sedihnyer.. Ada berbaki lagi beberapa hari nih ntah sempat ntah tidak POjie kejar kan, berperang dgn hambatan masa lagi, sana sini dgn kerja yg xpernah selesai. Harap masih berkesempatan buat diri ini. Chaiyok Pojie chaiyok²!!!

Menjelang Syawal nih, POjie si anak dagang di kota KL nih mula la rasa homesick sgt².. Aduhai.. Mak plak since dtg KL mggu lepas, dpt hp baru kaler merah, terus la senyap. Bz buat kuih katanyer.. Alahai, rindu zaman² persekolahan dulu. Malam² or pas sahur POjie adik beradik tolong mak buat kuih raya. Tolong cetak la, tolong jaga api la, tolong letak manik² la, tolong letak choc rice la. Masing² ada tugas masing². Meriah sgt² masa tuh. Walaupun anak² mak sumer lelaki masa tuh, tp xtau kenapa ske sgt la tolong mak kat dapur. Maybe sbb mak dah ajar n nasihat kot. Mak ckp, "Biarpun anak² Mak lelaki semua, Mak nak sumer org bukak mata, anak lelaki juga boleh buat keje² org pompuan, keje² dapur, tolong mak". Erm, alhmdulillah, kami adik beradik tau sket² buat keje dapur, berkemas segala walaupun dah ada sorang adik perempuan. Hehehe..

Erm, sedih masih lagi terasa setiap kali menjelang hari raya sbb ini tahun ke-3 Pojie beraya tanpa kehadiran salah sorang adik POjie. Belaiu adalah Allahyarham Muhd Farid Abdullah yg telah meninggal akibat kemalangan jalan raya di bulan Mac, 3 thn lepas. Beliau adalah anak ke-3 dalam family Pojie. Pojie pasti adik² Pojie turut merasakan kehilangan beliau, apatah lagi mak n abah. Nmpk jer tenang, tp POjie dpt rasakan apa yg mereka rasa. Lebih² lg pastilah mak. Sbb dia la yg amik alih tugas Pojie bantu mak apabila POjie merantau melanjutkan pelajaran di Terengganu dulu. Kini anak² mak sumer jauh dari mak, tggl Wanie jer, adik POjie yg last. Angah pun xselalu ada kat umah, sayu rasa ati ni. Hope 1 hari nti Pojie dpt la kerja akt area² Muar gak. Sakit pening mak n abah, leh gak Pojie jaga selaku Pojie anak yg sulung.

Oh, tahun nih bertambah kesayuan apabila gaji Pojie lambat masuk. Tgh dintis nih! Jeles tgok kwn² dah meriah shopin raya bagai. Adoi la.. Nmpk gaya nyer Pojie xde baju raya la thn nih. Tkilan gak xdpt nk bli kan mak n adik² baju raya jugak! *nanges*. Alamatnyer thn nih xdpt la anak² buah rasa duit raya POjie. Ala xmauuu!! Mencik²! Dah la duit nk pakai wat deposit byr duit umah baru nti. Kne pindah pas raya. Kering lagi aku di hari raya.*nanges*. Xde la rezeki nk buat opsn house nk jamu kwn² mcm tuh.. Sabor jela Pojie oii.. Meh ler soh Abg Anuar Zain nih pujuk hati nan lara nih...



Love,

12 bicara yang baik hati...:

A j u E said... Reply To This Comment

sabo jela poojie...

sayu lak dengar luahan itu..

Selamat hari raya!!

Hezesuze said... Reply To This Comment

ish ish ish....sabo ler pojie oiiii...dugaan idop tu...ada hikmah d sbalik setiap kejadian...

ALLAH swt mmg nk uji umat2 nye...yg penting raya t balik kg kan jmpa sanak saudara....hehehe

Chem5007 said... Reply To This Comment

huhu..same la aku Pojie..2 3 hari ni kepale mikir nak balik kg jer..keje pun mcm dah x rak sangat dah..asyik dgr lagu raye je kat opis..huhu. Neway, lawo background..very the vogah..

Mr.Homosapiensz said... Reply To This Comment

selamat beraya =)
dah burn lagu raya ker nk dgr masa otw blk kg??

pape pn, syukur ngan per yg ada...

;-)

QieFLy si Dolce said... Reply To This Comment

hurm..ntah la poojie Qief pown sama la....parents semua ader kat sabah....nmpknyer beraya lagi di rantau orang...selamat hari raya....

iva saionji said... Reply To This Comment

saLam jumaat pOjie..sama ar kita..iva pon terasa kesyahduan nak tinggalkan ramadhan..xpelah iva pon same xshopping agie...ntah ar..atie macam xnak tinggalkan ramadhan...tapi apekan daya...xpe2..iva doakan semua yg terbaik tuk pojie k...n one thing pojie...InsyaAllah rezeki ader dimana2..jgn kita mengeluh-kesah kerana Allah lebih mengetahui segalanya...itu kata-kata nasihat my mom pojie..n iva sentiasa ingat n amalkan...InsyaAllah pojie...Allah akan membantu hambaNya...InsyaAllah...

Apit said... Reply To This Comment

very touch...

1st - aku rase sedih gak sebab langsung x amik peluang nk buat pahale ramadhan ni. buat 1st time dlm hiudp aku x p terawih langsung, aku x ngaji, x semayang n macam2 agi,,,ape nk jadi ngan aku...

2nd - kesah arawah adik ko buat aku rase sedih gak, 4 sure parent ko rase penangan yg amat dasyt kan. aku x dapat bayangkan kalu peristiwe 2 terjadi kat family aku.

3rd - kenangan zaman kecik ko memang bes. nk ikut kan aku anak ke 5 dr 9, atas2 aku sume kakak tapi kami anak2 lelaki ni pon turut diajar buat kije pompuan. kalu x buat maunye kene bising

4th - aku pon same jeles tengok orang lain sebok bershoping. poket aku pon kering giler. elaun x masuk agi. raye paling sedih tahun ni bagi aku. warghh

5ft - aku new blogers. suke bace blog ko. salam perkenalan..:)

ArEzO said... Reply To This Comment

same la kite syg..
sodyh~

aMir RaYYaN said... Reply To This Comment

salam...sayunye..bila nk berpisah lg dgn ramadhan kan pojie..insyaALLAh,kita doa byk2..harap2 next year kita masih berkesempatan bertemu ramadhan...btw ada kesamaan sket ngan pojie..adik berdik wan pon semua lelaki..dan yg bongsu je perempuan..hehehe

Corey said... Reply To This Comment

samala.. bro pun rasa cepat sgt.. xmo raya plsss.. xbest thn ni..ntah ngape..
1st time raya mak xde coz gi umrah, 1st time gak raya abah xde coz kembali ke rahmatullah.
sedih.
Alfatihah buat adikmu.

farish sinclair said... Reply To This Comment

sedey kan dear..same la kite senasib..maybe ade hikmah dsblik kjadian2 ni..

░♥si lampu neon♥░ said... Reply To This Comment

takde mood la nak beraye poojiee wuu~~projek besar coming soon..=(