||| Tercari² |||

Friday, October 31, 2008

Operation Apendiks! Arghh!!!

Erm, maybe ramai yang dah tau pasal Pojie dikejarkan oleh ke Pusat Perubatan Pantai di Bangsar pada tengah malam 8 Oktober yang lalu oleh kwn baik Pojie-Awie (walaupun pada asalnyer Pojie call madu diam Nashmie, since dia xde di Pantai Dalam so dia call Awie).

Citernyer macam nih. Pojie dah lebih setahun gak start mengidam sakit nih. Sakit yang menyerang perut belah kanan. 1st Pojie kne sakit nih sehari selepas pemergian Allahyarham Muhd Farid Abdullah, adik Pojie pada 31 Mac 2007. Pojie pk just sakit perut biasa. Maybe sbb salah makan or sbb sedih. Tp atas saranan mak, Pojie pergi jugak wat checkup kat klinik di Muar. Masa tuh doc bgtau yang Pojie suspected apendiks dan suruh pergi hospital for further follow up. Mcm biasa Pojie nih penakut sket, so pk maybe bukan kot sbb sakit tuh terus ilang sejurus keluar dari klinik tuh, jadi xpergi la hospital spt yg disarankan doc tersebut.

Kesakitan yang hilang mulai terasa pada penghujung tahun 2007. Rasa²nya pas cuti hari raya jugak la. Masa tuh Kasih ada bersama², ikut Pojie balik KL dan stay beberapa hari. So Pojie kene tuh mmg sakit sgt. Tp sbb sudah malam sgt jadi Pojie xdpt la pergi, sbb masa tuh xde transport sndiri lagi. Esoknyer bila pergi klinik area KL Sentral, doc itu juga menyarankan Pojie pergi wat follow up kat Pusat Perubatan Pantai tuh. Maka Pojie dan Kasih pergi la. Doc kat sana wat check up segala xdpt mengesahkan yang Pojie kne apendiks sbb tiada sindrom² yang ketara seperti muntah, demam, dsb tetapi cuma sakit perut jer. So doc pun pk bukan apendiks. Selamat xkne admit hospital. Tp tangan dah kne masuk jarum/tiub halus dah masa tuh. Sakit tau! Xsuker!!!

Hah, kalo Allah dah kata "kun faya kun" (jadi, maka jadilah), maka betul² abis seminggu org sambut hari raya, Pojie kne masuk wad WD215 di Pantai Medical Centre. Baru Pojie start keje blk selepas seminggu bercuti di Muar. Dgn beg² baju masih lagi dalam kereta. So bila dah masuk tuh dgn demam segala, doc mmg dah sahkan Pojie kne apendiks dan kne dibedah dgn segera, krn hasil pmeriksaan doc apendiks Pojie dah membengkak and going to be hatch soon. Nasib baik ada pertolongan Nashmie yang menyampaikan berita kepada Awie utk pergi amik Pojie kat umah, so dia datang la ngan adik angkat dia, Rusdi. Thanks a lot dear! Pojie masa kene tuh pas mkn kuih raya, kerepek². Maybe sbb keras tuh yang terus kene. Pojie terus terjatuh pengsan bbrp minit ok. Sedar² Pojie yang masih lagi terasa sakit terus bersusah payah mengesot (mcm suster ngesot tuh), capai hp dan call Nashmie. Tp masa Awie dan Rusdi sampai, Pojie dah ok sket, boleh berjalan tetapi dgn kesakitan.

So pada 8 Oktober 2008 jam 9.30pg, Pojie dimasukkan ke bilih pembedahan. Takut ok. Pojie byk berdoa jer dlm ati. Kaki tangan sejuk xpayah la ckp. Ha, rasakan nak sgt dulu merasa duduk kat spital, now siap kne bedah lagi. Ampunnn.. Dah la xde saper² dcc masa tuh. Otak nih ingat kat Mak, Abah, adik², Kasih dan kwn². Risau gak kot² xpjg umur. Ble dah dlm tuh, dia tekup mulut n hidung Pojie ngan penutup dan menyalurkan gas yang menyebabkan Pojie tertidur. Xsedar bila tidur, siap mimpi lagi tuh! Ada dengar² bunyi nafas org yang tgh sesak dan meter jantung tuh berbunyi. Dalam hati alhamdulillah hidup lagi aku sbb xde bunyi senada dari mesin tuh. Sedar² nurse dah tepuk bahu Pojie cakap yg operation dah selesai. Masa tuh Pojie terlalu ngantuk dan lemah, kesan ubat tuh. Hanya nampak jam depan mata ada jam menunjukkan dekat² pukul 12tghari. Pojie dihantar semule ke bilik Pojie.

Sedar² dalam pukul 2ptg, Kak Alice datang ngan Azmie. Terhibur la jugak. Pastuh kwn² lain cam Ari, Eid, Lynda (siap bawa sebaldi Famous Amos lg, thanks!), Alynn dan Ejam. Adoi la diorg smpt wat lawak lagi tuh. Pdhal perut nih baru pas operate. Gelak² kang terbuka balik. Takut seh! Pastuh datang la Awie ngan Rusdi n Ewan. Menjelang petang datang la pulak geng² Pojie kat opis cam Lat, Huda, Mellisa, Ely dan Kak Mas (wit hubby). Malam baru la Mak, Abah dtg ngan Poksu n Ucu dan Wanie. Keesokan hari pun sama jugak. Ramai yang datang. Xleh ingat sumer. Ada yang xdpt datang Pojie xkecil hati pun. Paham. Yang datang tuh Pojie ucapkan berbanyak² terima kasih. Siap bawa ole² segala bagai. Tp Pojie xdpt la nk mkn sumer, kne jga makan skrg. Xleh mkn makanan yang keras². So mostly Pojie serah kat adik kasi dia lantak ramai² kat umah nnti. Terima kasih buat semua juga kat mereka² yang datang pada 2nd day mcm Zen & friends, Jay, Arez, Huda & friend, Zul, Niza, Haiza, Firuz & friend, Dee & friend dan Kak Ija (mak sempat jumpa n ckp dia cantik cuma belum bertemu jodoh). Juga ucapan tq so much kat wakil geng
SAYAP iaitu Nuar dan Ajim (mcm bese la diorg dlm spital pun jd b'snappy² bagai). Buat insan² yang Pojie terlupa namanyer, ampun yer. Ramai sgt utk diingati tatkala dalam kesakitan.

Hari kedua baru Pojie dapat roomate itu pun pakcik, kne sakit jantung. Dia masuk paling lambat tp keluar dulu sebelum Pojie. Benci. Maka 11 Oktober pada hari Sabtu tuh Pojie membentak² gak ngan nurse nak balik sbb ddk sorg² kebosanan dalam bilik tuh, nurse dtg suntik n bg ubat. Doc haram. Ble dh discaj mlm tuh abah datang ngan Poksu terus amik Pojie bawa balik Muar ngan Vienna Pojie tuh. So rasanyer banyak gak Pojie membebel nih. So layan la pic² seadanyer. Maaf xsmpat nk tangkap pic buat semua. Tingtong seh pas operate! Hahahah...



Muka hepi pas selesai pembedahan (tahan sakit sebenarnyer nih!)


Geng² opis (dari kiri: Mellisa, Kak Mas, Huda dan Ely)


Kenalkan dia nih, Haiza (2x dtg siap bawa kuih n mknn lg). Thanks wak!


Kawan² yang cute & jambu (dari kiri: Rusdi, Awie & Ewan). Baju Pooh pemberian Kasih tetap enterprem.


Jay (berbaju hitam) datang ngan Arez (tiada dalam gambar)
Firus (berbaju petak²) datang ngan kawan dia (si baju biru)

7 bicara yang baik hati...:

rizz said... Reply To This Comment

smoga pojie dlm keadaan shat.jgn mkn keras2 k..:)

Eya said... Reply To This Comment

Salam Singgah..
Ape kabo skang nih?

you are now in my zone said... Reply To This Comment

"Sedar² Pojie yang masih lagi terasa sakit terus bersusah payah mengesot (mcm suster ngesot tuh), "

baru nk feeling sedey tewos feeling serammm! canew tuh? ;)

su said... Reply To This Comment

semoga cepat sembuh yer...

aiZouL diSiSi... said... Reply To This Comment

pojie dah sihat lor..

PöJìé PööH... Mulanya di sini... said... Reply To This Comment

alhmdulillah sihat wpun xspenuhnyer..
cuma masih lg dlm proses pemulihan n kne sntiasa bhati² dlm pgerakan n pmakanan..
thanks utk semua yg mdoakan kesihatan pojie

ArEzO said... Reply To This Comment

pojie..
pic arez xde pon tau..
gegeh dtg dri jaoh nk tgk pojie..
uwwwaaaa..
xpew yg pntg pojie da sehat jerk..