||| Tercari² |||

Thursday, November 27, 2008

Allah Selamatkan Kamu...

Allah selamatkan kamu,
Allah selamatkan kamu,
Allah selamatkan Ari dan Awie,
Allah selamatkan kamu...

Wah, clust! Entry berlagu bagai hah. Hehehe... Ni adalah utk mendoakan kesejahteraan buat 2org kawan baik Pojie, Ari yang pergi training kat Zurich (Switzerland) selama 3bulan dan Awie yang menyambut harijadinya yang 24tahun, masing² pada 26hb Nov yang lalu.


Ari Adzrin;

Ari jgn lupa Malaysia tau!

Dia fly pada pukul 8pm kat KLIA. Sori sgt² xdpt anto ko ek Ari. Btw jgn lupa sampaikan salam aku kat chuben² kendu kat sana. Hehehe. Klo Ari baca blog nih, hope jgn la lupa kami kat sini. Rajin² la emel n bg latest pic yer. Bestnyer dia dapat celebrate Krismas kat oversea. Ada salji segala. Jgn lupa amik pic byk² tau! Create la blog skali baru syok leh link together-gether... Ble la Pojie dapat gi main salji ek. dah la Switzerland is one of my dream vacation spot.


Fadzly (Awie);

Birthday boy, Awie


Kek yg shedap!!!

Tahniah kepada Ewan yang beriya planning wat surprise utk Awie aritu. Tahniah kepada Awie gak ada org sudi wat surprise birthday utk dia. Pojie? Dlm mimpi jela... Pojie doakan semoga panjang umur yg diberkati, dilimpahi rezeki yang halal dan bahagia sampai ke syurga. Nih Pojie ngan 2org lagi adik angkat Awie iaitu Ruzdi dan Ghafar dah siap sedia dalam umah dengan kek dan mkn ringan. Hehehe. Sedap kek tuh tau Ewan bli kat MidValley. Gemuk aku mkn kek mlm². Xpelah sekali sekala kan... So ini antara pic² yang sempat Pojie abadikan dengan handphone berkamera 5.0megapixels Pojie nih (motip mention??!).

Awie ngan tuan tanah yg over dan cute, hehehe...


Ngan Ewan, kepala sumer plan nih!


Awie ngan adik² angkat, Ghafar (kiri) dan Ruzdi (kanan), pilih cepat! Ngee...


Mcm bese i curi buah ceri, yummy!!!


Akhirnya ini sajor yg tggl pas daku telan kesemuanya! Muahahaha!!!

Sayang Kak Rose!!!

Kak Rose yang tomei, semoga cepat sembuh ok!


Ini adalah hadiah dan penghargaan buat Anis (or Kak Rose) buat Pojie dan kawan². Pojie sangat² terharu dan menghargainya. So Pojie xtau nak ckp apa, cuma adalah pantun serangkap dua buat Kak Rose (juga kwn² sekalian..). So, layan!!!


Bunga mawar, bunga ros,
Bunga setaman harum semerbak;
Wahai sahabat, wahai Kak Rose,
Kasih ini kan kekal janganlah tidak..

Jangan ditampi padi yang rosak,
Biarkan dimakan si burung gagak;
Jangan la risau wahai cik akak,
Pojie sayang Kak Rose sampai la botak (choy!!!)

Ikan keli, ikan gelama,
Ikan todak dengan si sepat;
Semoga kita kekal bersama
Selama-lamanya sampai akhirat (insyaAllah)...


Di bawah nih pulak sebagai respon dari tag yang Cik Anis berikan kat Pojie. Baru terhegeh² nak jawab kan (itu pun pas kne ugut sekeh ngan Kak Rose). Bukan apa Cik Anis, Pojie segan la nak soh saper² amik kan pic Pojie yang xsberapa nih... Pojie xse-comei Anis, xse-diva Wanie, xse-artis Nuar, xse-feeling Ajim, xse-bijak Zoul, xse-vogue Remy dan xse-model Rizz. So segan nak la nak soh saper² amik kan. Xmo pkai timer, nnti xtantek!!! Alasan sgt kan!!! So inilah dia permintaan Anis tertunai sudah (cepat letak kat blog kamu), wajah² Pojie yang sengal dan cute... Tadaa!!!

Thanks to Ewan, dia punyer keje n idea la nih!

Tuesday, November 25, 2008

Balas Dendam!!!

Selepas Pojie operate buang apendiks bulan lepas, Pojie terus kene control pemakanan Pojie lebih² lagi utk kumpulan makanan kegemaran Pojie iaitu yang pedas²... Sedih siot! Dah la perut Pojie nih getting expired since study kat Terengganu sbb asyik makan manis² jer sampai makan pedas dah kalah, kene ceri beri (pronounce as; cherry berry) setiap kali mkn pedas. Xkisah, Pojie ttp develop blk perut nih, mkn gak pedas sampai la Pojie kene operate aritu.

So dah lama giler Pojie xmkn pedas² nih. Mak abah bising klo tau Pojie mkn pedas. Klo kat kg tuh skrg, Pojie sajer xmo makan saing ngan family sbb mau curik² makan pedas, tp mak sanggup gigih duduk depan Pojie bila Pojie makan. Sebab? Mau halang niat jin lapor Pojie utk mkn pedas². Hampeh! So since Pojie blk KL n rasa perut Pojie cam ok sket, Pojie balas dendam mkn makanan kegemaran Pojie. Sumenyer pedas² belaka. Sedap wo..

Mostly sumer nih leh dapat area umah Pojie kat Pantai Dalam. Heaven sgt tau! So inilah antara makanan yang sedap dan pedas yang Pojie melantak utk beberapa hari ni utk membalas dendam. Hehehe... Inilah antara menatang² pembawa bencana yg Pojie giler mkn bbrp hari skrg nih. Bersiap sedia la anda utk meleleh airliur...


Bakso yg da best n ever, leh wat member Pojie nangih² peluh² mkn nih sedap n pedas punyer pasal... Pilihan Pojie slalunyer bakso kuey teow, bola lebih!!!


Ini plak nasi kukus ayam dara dari D'Naim, hanya di Pantai Dalam. Sedap giler. Yang pasti Pojie amik bhgian dada yg paling besar!


Nasi ayam, erm yg ni bermadu, cam kureng sket, tp yg black pepper mmg syok!


Ini nasi lemak bli dari cafe Level 8 kat bwh opis Pojie. Pedas dan sedap! Tp yg nih ngan telur mata, Pojie lebih prefer telur rebus...


Ini plak nasi campur dari cafe Level 8 gak. I love rendang daging dia. Nyum²!!!


Bubur nasi dari cafe Level 8 lagi. Tengok ada cili² ijo lg tuh, sedap!!!


Hah, natang nih ngidam since masuk spital lagi. Bubur Ayam McD. Tp Bubur Ayam Madame Suzanne lg sedap tau!!!

Adeh² saket perut, pedih la plak ble mkn mende alah nih! Hampeh tol. Dh la mlm xleh tido lena. Tp jgn risau, pain killer Dr Zain bg masih ada dlm simpananku. So ble sakit telan jela... Hehehe...

Pain killer penyelamat tidurku... Hehehe...

Tagged by Nuar... Interesting!

Holla...
Assalammualaikum...

Nih gedik tau Nuar nak tag Pojie ngan soalan² paparazzi nih. Sibuk jer. Xpelah since Pojie tau ini xakan berlaku, so apa salahnyer klo kita berangan² ia akan berlaku kan. Berangan nk bg ex Pojie sentap seribu bahasa. Huhuhuh... Rasain!!!
WHAT IF UR EX-GIRLFRIEND/EX-BOYFRIEND SAID THESE TO YOU?

1. hi,how r ya?
Alhamdulillah..

2. hey!you wanna go to mall?
No thanks.. (bersikap dingin)

3. i love you...
Sorry, come again...

4. do you want some cookies?
No thanks...

5. can you take me a picture?
Sorry, I can't even know how to snap a picture of person who dumbed me!

6. help me in my homework!
Who do you think I am?!!

7. here's my gift to you
Hah, no thanks. I can buy it by myself... (kekwat nih!)

8. lets just be textmates?
If only I'm freakin free to reply your text.

9. do u want me to buy you an ipod?
iPod? I already got one. Thanks ya (dalam ati, mau²... nak kaler ijo epal!!!)

10. let's sit together in the bus.
Bus..? What is that? Oh, that's my driver, waiting to pick me up and that is my dad's new merce (aiyo... sentap!!!)

11. hi baby....
Who is your baby?

12. you still cute...
Am I? Nope, I'm cuter after clashed with you...

13. i still love you
Buat² xdgr sambil terus esey² angkat phone dgn gaya manja sambil bermonolog, "Yes dear, missing me? You love me? Me too. What? Willing to pick me up with your red Fairlady for a dinner? Of course I do love that!!!" (skali kan!!!!)

14. can i visit your house??
What for? (sambil menjeling dan membeliakkan mata Ida Nerina kepadanya...)

15. do u love me?
Me..? You should know the answer after u left me!

Follow these instructions:
named 5 candidates on ur listask them to complete this tagrepost on their blogwrite the title; "WHAT IF UR EX SAID THIS TO U?

1. nobody
2. nobody

3. nobody
4. nobody
5. nobody

When there's a passion...

I've received an email with a video attachment of a ballet show by two disabled people from one of my . It shows what passion and determination can bring forth. It is really amazing and touching moment when watching to this video. Pls watch and feel the passion of dance and love between these two dancers. Thanks to Masz.


video


p/s: Pojie beberapa kali mengelap airmata yang bergenang, sayu sgt... What a beautiful dance and love...

Tahniah... Clap³!!!

Hah, ini adalah entry yang jimat karan dan jimat masa (pemalas sebenarnya, hehehe...). Pasal apa mau tahniah² n clap² sgala nih?? Bukan apa Pojie nak ucapkan tahniah atas 3 perkara (juga insan) seperti di bawah...

1) Edy Ramanov;


Tahniah kat Edy coz entry dah sampai 100 dah dengan 100 rasa. Walaupun tuan empunya blog http://eizanemirza.blogspot.com ini merintih blog nyer tiada pembaca or pengunjung, tapi berkat kegigihan dan semangat dia utk berkongsi apa jua yang perkara yang berlaku, akhirnya nah!! Terbayar juga penat lelah itu. Xpe Edy, xde saper nak jenguk, Pojie dan geng² Sayap tetap membaca. Silent reader ramai tuh...


2) Ajim Mak Buyong;


Dia nih slalu jer cohlub kan aku. Tau la buahati dia tuh Ratu Watson, Ratu Vit C (saper tatau!), slalu nak kekwat ngan Pojie. Nak kutuk² Pojie. Tau la nanyi sedap (apa kne mengene ngan aku?!). Tp jahat² perangai n mulut dia nih, sayang gak. Xsayang dah lama aku pijak perut dia sapai kuor baby (ooopss!!). Hehehe... Nih, dia pun dah sampai 100 entry gak.. Siap ada tema lagi-100 Faces, 100 Entry. Clust! Tp yg xclust nama aku ttp nak coh lub! Hanj!! Whatever la, janji masing² bahagia... Comolot kan! So walaupun blog dia dah macam Berita Harian online, tapi tetap bagus sbb byk info yg wat Pojie bukak mata, hanya dia http://dukelucedellamore.blogspot.com/. So tahniah (bila la aku nak sampai 100 entry ni)...


3) Geng Sayap;



Nih tahniah buat geng Sayap dan ahli²nya (termasuk gue), sbb dah ada logo yang baru ngan website rasmi lagi, http://gengsayap.ning.com. Kemain! Terima kasih kepada creator Nuar (logo) dan Aizoul (website). Tanpa mereka yang bijak pandai ni, xmeriah la persatuan haram kita ini. Hehehe... Maybe pasni kami akan cuba utk mengibarkan saap lebih jauh lagi dgn bermacam² aktiviti. Yang pasti lebih happening dan berfaedah.


p/s: Pojie teringin nak wat aktiviti amal cam lawatan ke Rumah Anak² Yatim or Rumah Warga Tua. Selain leh hepi kan org yg kurang bernasib baik, leh hiburkan ati sendiri sambil bmuhasabah diri. Pahal pun dapat. Hope ada yang leh sudi usulkan. Pojie dah try usulkan tp cam dingin jer...

Monday, November 24, 2008

Kopi Dangdut!!!

"Kala kupandang kerlip bintang nun jauh disana
Saat kudenger melodi cinta yang menggema
Terasa kembali gelora jiwa mudaku
Karna tersentuh alunan lagu semerdu kopi dangdut

Api asmara yang dahulu pernah membara
Semakin hangat bagai ciuman yang pertama
Detak jantungku seakan ikut irama
karna terlena oleh pesona alunan kopi dangdut

Irama kopi dangdut yang ceria
Menyengat hati menjadi ghairah
membuat aku lupa akan cintaku yang telah lalu..."


Itu adalah bait² lagu Kopi Dangdut yang sgt popular pada era 80-an dulu. Penyanyi asal tidak pula Pojie ketahui sbb terlalu byk versi dan artis yang menyanyikan lagu ini. Tp apa pun bukan Pojie nak wat research pasal lagu nih, tp sajer nak share something ngan kwn²... Dh dgr lagu Kopi Dangdut nih, penah ker tgok mcm mana rupa kopi dangdut??? Ha, inilah dia rupa kopi dangdut masa Pojie ngan family gi breakfast kat Warong Kopi Dangdut kat kg Pojie weekend lepas... Jeng, jeng, jeng!!!


Kopi di atas dan susu di bawah. Ble dibawa dan dihidangkan di atas meja, kelihatan seolah² ia sedang berjoget², bergelek² lagu dangdut. Ewah, ah!!!

sYaMpU -vs- rAmBuT

Rambut, mahkotaku...

Erm, dalam minggu lepas Pojie kehabisan syampu rambut kegemaran (yg cocok ngan kepala nih) Pojie nih! Pojie pun malas nak gi bli² ni since ada byk stok free + stok housemate punya, mcm² jenama la Pojie bantai, tapi hazab!!! Tiba² pojie yang xpnh ada ketombe (atau kelimumur) nih, ada plak. Malu siot if garu² paler or betul²kan rambut tiba² ada "salji" plak turun dari rambut nih. Hanj btol!


Kepala Pojie xleh layan syampu² di atas


Hanj btol! Sumernyer hampeh. Baik utk anti-dandruff or hair-fall control, sama jer kesan dia kat kepala Pojie. Xpnh² kelimumur tiba² ada plak, rambut makin byk gugur. Haram jadah btol! Fouziah Gous gelak² jer ble tgok rambut Pojie yang xsetanding rambut dia tuh, siap dapat Anugerah Shine Pantene lagi utk Anugerah Skrin tahun lepas (tahun nih Wan Sharmila). Xdapat la rambut secantik Maya Karin, model iklan Elseve Loreal tuh. Last² Pojie baru realize yang Pojie xsesuai ngan jenama syampu lain kecuali...

Rejoice Rich. Siap ada conditioner lagi tau!


Ni plak serum rambut Ellips


Ni jela yang paler Pojie leh layan, Rejoice Rich (Rejoice cepat amik Pojie jadi model, at least komisen, hehehe...), siap ngan conditioner lagi tau! Pas tu Pojie serum rambut Ellips utk rambut lebih cantik bermaya (sgt bagus utk rambut² yang kerap diwarnai, rebonding, straighten dan apa² bahan kimia yg kne kat rambut tu). So inilah hasilnya. Leh jadi model iklan Rejoice x nih? So far xpnh ada lagi model lelaki Malaysia jd model Rojoice kan! Let me be the 1st (gigit jari la Rizz)! Hehehehe...



Bakal model iklan syampu... Cewah!!!

Al-Fatihah buat Allahyarhamah Habsah Ibrahim...

Pada tanggal 20hb, pukul 4.25pm yang lalu, perginya seorang lagi insan yang aku sayangi menghadap Allah SWT, sang pencipta yang maha esa, pada usia beliau 85 tahun. Beliau adalah Allahyarhamah Habsah Ibrahim, nenek Pojie sebelah ayah. Dia meninggal kerana sakit tua. Kami meredhai pemergian beliau, memandangkan beliau sudah terlalu uzur. Allah lebih menyayangi beliau. Allahyarmah telah selamat dikebumikan di Masjid Sungai Mati, Muar, Johor, berhampiran dengan pusara arwah suami beliau (datuk Pojie), Allahyarham Ya'acob Ishak. Semoga roh beliau ditempatkan bersama² dengan org² yang beriman... InsyaAllah...


dia dipimjamkan buat kita..
buat peneman hidup...
buat penghapus lara..
buat penambah ceria..
sentiasa senyum bila bersama...

namun hak tetap menjadi hak...
yg dipinjam pasti dipulangkan kembali..
yg meminjam pasti kan mengambilnya kembali

beliau dipanggil kembali oleh ALLAH..Yg berhak terhadap semua makhluk
setelah dia dipinjamkan buat kita, manusia...
Moga ROHnya AMAN DAMAI...
SEJAHTERA... DIAMPUNKAN dan DIUCURI RAHMAT..
moga SEGALA AMALAN BAIKNYA DITERIMA...
AMIN ~~



-anonymous-

Thursday, November 20, 2008

Gurindam Dua Belas (lanjutan)...

"Persimpangan yang indah-indah
Iaitulah ilmu yang memberi faedah
Aku hendak bertutur
Akan gurindam yang beratur"


Sungguh indah akan tutur bicara pemula kata pada entry pada kali ini. Mengapa? Dgn sahaja pojie ingin mengimbau dan merasakan kembali zaman² dahulu kala. Gittew!!! Entry kali ini adalah lanjutan dari entry yang lalu berkenaan ngan Gurindam Dua Belas nih.

Pojie xsangka rupa²nya gurindam ni benar² dicipta oleh insan yang berpengaruh dalam sejarah Melayu kita iaitu Raja Ali Haji. Hal ini dikuatkan ngan lagi ngan citer² yang Kasih bgtau Pojie (fyi, dia nih minat sejarah, info tiptop di hujung jari, so tanya jer apa² pada dia mesti leh jwb ngan jayanyer!). So surf la internet, guna kemudahan apa yang ada (since malas wat study kat National Library, hehehe). So inilah antara info yang Pojie nak kongsi ngan kwn² sumer. Uiks, blom apa² sudah ada yang sangap??! Jgn mcm tuh, bacalah gurindam nih slow² dan jadikan pedoman dlm idup, tentu sgt bermakna...



Gurindam I

Ini gurindam pasal yang pertama:

Barang siapa tiada memegang agama,
sekali-kali tiada boleh dibilangkan nama.
Barang siapa mengenal yang empat,
maka ia itulah orang yang ma'rifat
Barang siapa mengenal Allah,
suruh dan tegahnya tiada ia menyalah.
Barang siapa mengenal diri,
maka telah mengenal akan Tuhan yang bahri.
Barang siapa mengenal dunia,
tahulah ia barang yang teperdaya.
Barang siapa mengenal akhirat,
tahulah Ia dunia mudarat.


Gurindam II

Ini gurindam pasal yang kedua:

Barang siapa mengenal yang tersebut,
tahulah ia makna takut.
Barang siapa meninggalkan sembahyang,
seperti rumah tiada bertiang.
Barang siapa meninggalkan puasa,
tidaklah mendapat dua termasa.
Barang siapa meninggalkan zakat,
tiadalah hartanya beroleh berkat.
Barang siapa meninggalkan haji,
tiadalah ia menyempurnakan janji.


Gurindam III

Ini gurindam pasal yang ketiga:

Apabila terpelihara mata,
sedikitlah cita-cita.
Apabila terpelihara kuping,
khabar yang jahat tiadaiah damping.
Apabila terpelihara lidah,
niscaya dapat daripadanya paedah.
Bersungguh-sungguh engkau memeliharakan tangan,
daripada segala berat dan ringan.
Apabila perut terlalu penuh,
keluarlah fi'il yang tiada senunuh.
Anggota tengah hendaklah ingat,
di situlah banyak orang yang hilang semangat
Hendaklah peliharakan kaki,
daripada berjaian yang membawa rugi.


Gurindam IV

Ini gurindam pasal yang keempat:

Hail kerajaan di daiam tubuh,
jikalau lalim segala anggotapun rubuh.
Apabila dengki sudah bertanah,
datanglah daripadanya beberapa anak panah.
Mengumpat dan memuji hendaklah pikir,
di situlah banyak orang yang tergelincir.
Pekerjaan marah jangan dibela,
nanti hilang akal di kepala.
Jika sedikitpun berbuat bohong,
boleh diumpamakan mulutnya itu pekong.
Tanda orang yang amat celaka,
aib dirinya tiada ia sangka.
Bakhil jangan diberi singgah,
itupun perampok yang amat gagah.
Barang siapa yang sudah besar,
janganlah kelakuannya membuat kasar.
Barang siapa perkataan kotor,
mulutnya itu umpama ketur2.
Di mana tahu salah diri,
jika tidak orang lain yang berperi.


Gurindam V

Ini gurindam pasal yang kelima:

Jika hendak mengenai orang berbangsa,
lihat kepada budi dan bahasa,
Jika hendak mengenal orang yang berbahagia,
sangat memeliharakan yang sia-sia.
Jika hendak mengenal orang mulia,
lihatlah kepada kelakuan dia.
Jika hendak mengenal orang yang berilmu,
bertanya dan belajar tiadalah jemu.
Jika hendak mengenal orang yang berakal,
di dalam dunia mengambil bekal.
Jika hendak mengenal orang yang baik perangai,
lihat pada ketika bercampur dengan orang ramai.


Gurindam VI

Ini gurindam pasal yang keenam:

Cahari olehmu akan sahabat,
yang boleh dijadikan obat.
Cahari olehmu akan guru,
yang boleh tahukan tiap seteru.
Cahari olehmu akan isteri,
yang boleh dimenyerahkan diri.
Cahari olehmu akan kawan,
pilih segala orang yang setiawan.
Cahari olehmu akan abdi,
yang ada baik sedikit budi,


Gurindam VII

Ini Gurindam pasal yang ketujuh:

Apabila banyak berkata-kata,
di situlah jalan masuk dusta.
Apabila banyak berlebih-lebihan suka,
itulah landa hampirkan duka.
Apabila kita kurang siasat,
itulah tanda pekerjaan hendak sesat.
Apabila anak tidak dilatih,
I'ika besar bapanya letih.
Apabila banyak mencela orang,
itulah tanda dirinya kurang.
Apabila orang yang banyak tidur,
sia-sia sahajalah umur.
Apabila mendengar akan khabar,
menerimanya itu hendaklah sabar.
Apabila menengar akan aduan,
membicarakannya itu hendaklah cemburuan.
Apabila perkataan yang lemah-lembut,
lekaslah segala orang mengikut.
Apabila perkataan yang amat kasar,
lekaslah orang sekalian gusar.
Apabila pekerjaan yang amat benar,
tidak boleh orang berbuat onar.


Gurindam VIII

Ini gurindam pasal yang kedelapan:

Barang siapa khianat akan dirinya,
apalagi kepada lainnya.
Kepada dirinya ia aniaya,
orang itu jangan engkau percaya.
Lidah yang suka membenarkan dirinya,
daripada yang lain dapat kesalahannya.
Daripada memuji diri hendaklah sabar,
biar dan pada orang datangnya khabar.
Orang yang suka menampakkan jasa,
setengah daripada syarik mengaku kuasa.
Kejahatan diri sembunyikan,
kebalikan diri diamkan.
Keaiban orang jangan dibuka,
keaiban diri hendaklah sangka.


Gurindam IX

Ini gurindam pasal yang kesembilan:

Tahu pekerjaan tak baik,
tetapi dikerjakan,
bukannya manusia yaituiah syaitan.
Kejahatan seorang perempuan tua,
itulah iblis punya penggawa.
Kepada segaia hamba-hamba raja,
di situlah syaitan tempatnya manja.
Kebanyakan orang yang muda-muda,
di situlah syaitan tempat berkuda.
Perkumpulan laki-laki dengan perempuan,
di situlah syaitan punya jamuan.
Adapun orang tua yang hemat,
syaitan tak suka membuat sahabat
Jika orang muda kuat berguru,
dengan syaitan jadi berseteru.


Gurindam X

Ini gurindam pasal yang kesepuluh:

Dengan bapa jangan durhaka,
supaya Allah tidak murka.
Dengan ibu hendaklah hormat,
supaya badan dapat selamat.
Dengan anak janganlah lalai,
supaya boleh naik ke tengah balai.
Dengan isteri dan gundik janganlah alpa,
supaya kemaluan jangan menerpa.
Dengan kawan hendaklah adil supaya tangannya jadi kafill.


Gurindam XI

Ini gurindam pasal yang kesebelas:

Hendaklah berjasa,
kepada yang sebangsa.
Hendaklah jadi kepala,
buang perangai yang cela.
Hendaklah memegang amanat,
buanglah khianat.
Hendak marah,
dahulukan hajat.
Hendak dimulai,
jangan melalui.
Hendak ramai,
murahkan perangai.


Gurindam XII

Ini gurindam pasal yang kedua belas:

Raja muafakat dengan menteri,
seperti kebun berpagarkan duri.
Betul hati kepada raja,
tanda jadi sebarang kerja.
Hukum adil atas rakyat,
tanda raja beroleh anayat.
Kasihan orang yang berilmu,
tanda rahmat atas dirimu.
Hormat akan orang yang pandai,
tanda mengenal kasa dan cindai.
Ingatkan dirinya mati,
itulah asal berbuat bakti.
Akhirat itu terlalu nyata,
kepada hati yang tidak buta.



Perihal Gurindam Dua Belas

Gurindam Dua Belas ditulis oleh Raja Ali Haji di Pulau Penyengat, Riau pada tarikh 23 Rejab 1263H (1897 masehi). Karya ini terdiri daripada 12 Fasal dan dikategorikan sebagai Syair al-Irsyadi atau puisi didaktik kerana berunsur nasihat dan petunjuk dalam menuju hidup yang diredhai oleh Allah S.W.T.



Gurindam 12 - yang ada di dinding makam beliau di pulau Penyengat


Biografi Raja Ali Haji

Nama lengkap adalah Raja Ali al-Haji ibni Raja Ahmad al-Haji. Beliau dilahirkan pada tahun 1808M di pusat Kesultanan Riau-Lingga di Pusat Penyengat (kini termasuk dalam wilayah Kepulauan Riau, Indonesia). Beliau dilahirkan dua tahun setelah benteng Portugis A-Famosa di Melaka diruntuhkan atas pemerintahan William Farquhar.

Raja Ali Haji merupakan tokoh penting di dunia Melayu kerana pengaruh pemikirannya terhadap perkembangan dunia Melayu melaui karya sastera dan lain-lain yang kini dijadikan bahan rujukan. Beliau juga merupakan ulama yang berpengaruh terhadap wacana dan tradisi pemikiran di dunia Melayu. Beliau merupakan salah satu tokoh Melayu yang pemikiran-pemikirannya baik dalam bidang keagamaan, kebahasaan, kesusasteraan, hukum dan politik sangat berpengaruh terhadap perkembangan peradaban Melayu. Paparan yang berguna untuk menjadikan beliau sebagai manhaj/method dalam berfikir untuk pembangunan peradaban manusia yang lebih baik.


Istana Raja Ali Haji di Pulau Penyengat, Riau


Makam Raja Ali Haji


Rujukan

Tuesday, November 18, 2008

Gurindam Dua Belas...

Apabila banyak berlebih-lebihan suka,
Itulah tanda,
Hampirkan duka...

Ingat akan dirinya mati,
Itulah asal berbuat bakti,
Akhirat itu telah pun nyata,
Kepada hati yang tidak buta...

Gurindam Dua Belas...
Kini mohon berhenti...



*Gurindam yang dilagukan oleh Meriam, watak seorang primadona yang dipegang oleh Maya Karin dalam Pontianak Harum Sundal Malam, hasil karya Suhaimi Baba.

*Tak tau knp tiba² Pojie minat lagu nih (walaupun bukan lagu pada asalnya). Bila dgr time² malam n kesunyian, meremang gak bulu roma. Suara dia penuh "berhantu". Pojie pun kadang² melagukan gurindam nih secara tiba² bila sunyi, xtau knp.

*Mungkinkah Pojie telah diresapi semangat Meriam? Yela, Pojie ngan dia kan ada persamaan yang kuat iaitu PRIMADONA... Hehehe... Cuma jadi pontinak belum lagi. Yang pasti mangsa pertama adalah Ajim!!! Nanti kau!

Monday, November 17, 2008

Nazroon Hardika a.k.a. Anas!!!


Hah, siapa nih? Kenapa plak tiba² entry ada muka nama nama org plak? Klasik dan unik plak tuh namanyer. Hehe, bukan apa, Pojie sajer nak bagi penghargaan selepas melepas rindu akhirnya dapat juga Pojie bertemu kembali kawan baik Pojie masa kat KUSTEM dulu. Orang Kuching, Sarawak yang skrg bekerja di Petronas di Miri. Dia la yang tempat Pojie meluah perasaan segala. Byk rahsia Pojie dia tau tau! Dia ni dulu kos Kimia Analisis dan Persekitaran, xsama ngan Pojie yang budak Biologi Marin nih tapi satu Fakulti Sains dan Teknologi la. Pojie start kenal ngan dia masa sama² join taekwondo dulu. Bezanyer pojie dah red black belt, dia junior lg ngan white belt (tetap nak expose kan!!!).

Tau x, Pojie dah lama giler xjumpa dia tau! Since konvo masa Ogos 2006, iulah kali terakhir kami bertemu, pas tuh terus senyap. Bukan Pojie yang senyap, no³... Tp dia la yang senyap. Bz ngan master n keje katakan. Erm, yelah kwn² Pojie mmg sumer mcm tuh! Berapa kali jugak dia turun KL atas urusan kerja tapi selalu dia xbgtau. Klo bgtau pun last² minit mesti Pojie xleh entertain dia. Yela, kerjaya Pojie sbg artis nih mmg bz slalu, kne la wat appointment dulu at least 3hari sebelum program. Gittew!!! So nih la Pojie just nak share ngan kwn² sumer dan sedikit penghargaan buat Anas.

Hey Anas porok!!! Miak sik malu ngaku gurik! Maghi la nangga blog kamek tok, appreciation utk kitak since sudi jumpa kamek di KL tok. Thanks a lot! Ghindu sgt sama kitak! Mun dtg sitok padah awal² tau, stay lama² sigek. Kelak boleh jalan² n mingle² around ok!!! Miss you!

Pojie wit Anas @ KLCC


Saturday, November 15, 2008

Rizz tagged me?!!

THREE NAMES THATS FRIEND CALL YOU
1) Pojie
2) Kak Pooh (budak² KUSTEM panggil nih!)
3) Fauzi (bestfren kat Muar je yg panggil)

THREE MOST IMPORTANT DATES IN YOUR LIFE
1) 11 April (my birthday)
2) 10 April (anniversary mom & dad)
3) 19 August (anniversary with Kasih)

THREE WAYS TO BE HAPPY
1) Senyum (dan gelak²... Hehehe...)
2) Melepak ngan kwn²..
3) Call Kasih

THREE OF YOUR FAVORITE SONG AS OF NOW
1) Maria Callas feat. Mozart - Queen Of The Night Aria (soprano meletop nih heh!)
2) Marc Anthony - My Baby You
3) Jason Mraz & Colbie Caillat - Lucky

THREE PERSON (group) YOU MISS FROM YOUR PAST
1) Kak Wan (Lakwan Charini from KUSTEM)
2) Payid (my late brother)
3) Abg Hanis (abg angkat)

THREE GIFTS YOU WOULD LIKE TO RECEIVE
1) Laptop (xkisah apa² jenis janji yg latest)
2) Pakej percutian menaiki Star Cruise..
3) Perfume (yg tgh in)

THREE OF YOUR FAVORITE HOBBIES
1) SMS-ing
2) Online
3) Dgr lagu...

THREE PLACE YOU WANT TO GO FOR VACATION
1) Pulau Sipadan (sama cam Rizz, best woo tempat tuh)
2) Switzerland (nak main ice-skying!!!)
3) Bali

THREE FAVORITE CARTOON/ANIME CHARACTERS
1) Oogy n cockroaches!!
2) Shinchan
3) Upin & Ipin

THREE MALLS YOU USUALLY GO TO
1) KLCC (dah keje sini da..)
2) MidValley (dekat sgt ngan umah)
3) Sg Wang (baju cantik² tau!!)

THREE FAVORITE DRINKS
1) Milo ais...
2) Air soya V-Soy
3) Susu coklat Dutch Lady

THREE THING FOUND IN YOUR BAG
1) Pencil case (since zaman SPM lagi, mcm² ada!)
2) Wallet
3) Perfume/Lip gloss/tissue (wajib ada!)

THREE FAVORITE COLOURS
1) Black
2) White
3) Orange

TOP THREE HANGOUT
1) Mentari Court (umah Ari & The Bauties)
2) Pantai Dalam (umah sendiri)
3) PakLi (??)

TOP THREE FOODS YOU LOVE SO MUCH
1) Nasi goreng ayam (pedas² tau!!)
2) Bakso kueyteow (bola lebih ok...)
3) Nasi kukus D'Naim... sumer ada di Pantai Dalam =p

TOP THREE 'THINGS' SPECIAL TO YOU
1) Handphone (merangkap dgcam aku!)
2) Kunci rumah (ha?!!)
3) Ciko & Ciki (heheh...)

TOP THREE ATTITUDES YOU LIKE
1) Sense of humor
2) Talkative
3) Sensitive

TOP THREE FACED YOU LIKE
1) Cute
2) Pretty
3) Innonsence

THREE THINGS YOU'LL BE DOING TOMORROW
1) Tido puas
2) Kemas bilik
3) Tengok Melodi!

TOP THREE WHY YOU ARE BUSY AT THIS TIME
1) Busy answering tis tag
2) Perut dah lapar..
3) Update blog!

THREE PERSON YOU WANT TO TAG
1) Nobody!
2) No one..
3) Heheh

Friday, November 14, 2008

Keputusan UPSR... Tahniah!!!

PUTRAJAYA 13 Nov. – Seramai 46,641 atau 9.2 peratus daripada 518,616 calon Ujian Pencapaian Sekolah Rendah (UPSR) tahun ini memperoleh gred A dalam semua mata pelajaran yang diambil.

Ketua Pengarah Pelajaran, Datuk Alimuddin Mohd. Dom berkata, keputusan itu adalah lebih baik berbanding purata 7.8 peratus calon yang mencapai keputusan sama untuk tempoh lima tahun sebelumnya.

‘‘Sebanyak 317,404 calon (62.7 peratus) mendapat minimum gred C dalam semua mata pelajaran berbanding purata 60.5 peratus untuk tempoh 2003-2007.

‘‘Seramai 488,567 pelajar atau 96.3 peratus daripada jumlah calon pula mencapai tahap literasi yang dikehendaki berbanding purata 95.7 peratus untuk lima tahun lalu,” katanya pada sidang akhbar di sini hari ini.

Alimuddin berkata, hanya terdapat empat mata pelajaran yang mencatatkan penurunan dari segi jumlah pelajar yang mendapat A iaitu Matematik, Bahasa Inggeris SJK, Bahasa Cina (pemahaman) dan Bahasa Tamil (pemahaman).

Menurutnya, lima mata pelajaran iaitu Bahasa Melayu (penulisan) Sekolah Kebangsaan (SK), Bahasa Inggeris SK, Bahasa Melayu (pemahaman) Sekolah Jenis Kebangsaan (SJK), Bahasa Cina (penulisan) dan Bahasa Tamil (penulisan) pula mencatatkan peningkatan yang signifikan dari segi jumlah pelajar yang mendapat gred A.

‘‘Dari segi pelajar yang memperoleh minimum gred C pula, mata pelajaran yang mencatatkan peningkatan signifikan ialah Bahasa Melayu (penulisan) SJK dan Bahasa Inggeris SK.

‘‘Tiada satu pun mata pelajaran yang mencatatkan penurunan yang signifikan dari segi jumlah pelajar yang mencapai gred A hingga C,” katanya.

Dalam pada itu, lebih separuh daripada jumlah calon pelajar berkenaan menggunakan bahasa Inggeris bagi menjawab peperiksaan Sains dan Matematik.

Daripada 511,875 sampel yang diambil, 159,234 (31.1 peratus) calon menggunakan bahasa Inggeris sepenuhnya dalam menjawab soalan Sains.

Alimuddin berkata, keputusan di kalangan calon orang kurang upaya (OKU) turut mencatatkan peningkatan memberangsangkan tahun ini.

‘‘Sebanyak 1.27 peratus daripada jumlah calon terencat akal memperoleh A dalam semua mata pelajaran berbanding hanya 1.19 peratus pada tahun lalu.

‘‘Jumlah calon buta yang mendapat semua A pula meningkat daripada kosong kepada 3.33 peratus. Calon cacat lain daripada kosong kepada 0.33 peratus, calon rabun daripada kosong kepada 1.33 peratus dan calon spastik daripada 1.23 peratus kepada 4.26 peratus.

‘‘Calon bisu yang mendapat A dalam semua mata pelajaran, bagaimanapun, menurun daripada 66.67 peratus kepada 50 peratus manakala masih tiada calon pekak yang mendapat semua A pada tahun ini,” katanya.

Ditanya mengapa analisis keputusan keseluruhan UPSR tahun ini dibandingkan dengan keputusan purata lima tahun lalu dan bukan dengan keputusan tahun lepas, Alimuddin berkata, perbandingan dengan lima tahun lepas dapat memberikan gambaran yang lebih menyeluruh dan tepat.

‘‘Selain itu, tahun 2003 juga merupakan tahun di mana kita memulakan pengajaran Sains dan Matematik dalam bahasa Inggeris,” katanya.


So, beribu² tahniah kepada pelajar² UPSR seramai 46,641 yg dapat 5A. Cayalah!! Especially buat adik Pojie, Mohd Fiqrie Syafiq plak yang walaupun dapat 3A 2B jer (B-BI & Math), tapi Pojie tetap bangga. Dia dah buat yg terbaik dan dapat gak kalahkan Pojie walaupun sipi² jer.. Hehehe.

Kat sini Along nak ucapkan "Tahniah buat Capix coz dah buat yg terbaik. Along bangga sgt². Teruskan usaha ok!!! Cayang Capix!!!"

Thursday, November 13, 2008

Siapalah Aku...

P/S: Karya lama Pojie di tahun 3, masa tertekan ngan final exam, tesis dan masalah² yg lain, termasuk la perhubungan dgn org² sekeliling. Even sampai skrg Pojie masih mempertikaikan diri Pojie di mata sesetangah org. Xpelah, siapalah Pojie nih kan...

Wednesday, November 12, 2008

Tag from Wanie...

Hah, tag nih agak spesel n unik dari Wanie. Dah lama dia tag baru Pojie perasan. Maaf k... Oklah, Pojie layankan ok... Heheheh...

RULES:
  1. Take a recent picture of yourself or take a picture of yourself right now.
  2. Don't change your clothes, don't fix your hair... just take a picture.
  3. Post that picture with NO editing.
  4. Post these instruction with your picture.
  5. Tag 10 people to do this.


Seperti kehendak peraturan² di atas maka inilah wajah Pojie... Cakk!!!

Inilah muka org yg dah demam 5hari xbaik², sangkak internet opis pas keje, duk sorg² kat opis pada pukul 7.45pm nih. Nak gi klinik jap lg la... Chow!!!


p/s: Ramai sgt yg sudah di'tag, jd Pojie nak tag kat Edy Ramanov ok! Edy, now ur turn!!!

Friendship Award


Hah, since Anugerah Skrin 2008 yang lalu Pojie xdpt apa² award, tp Pojie xsedih, sbb ada kwn yg baik n tomei yg sudi bg award kat Pojie. Saper? Award apa? Hah, ramai yg dah dpt dari Cik Wanie sebenarnya. Friendship Award. Thank you so much!!! Terharu sgt²... Hah, nak ucapan? Ok cando!!!!

"Terima kasih daun keladi, ada KFC Pojie minta lagi eh... Hehehe... Pojie ucapkan berbanyak² terima kasih bukan kepada award presenter diva kita, Cik Wanie sorg nih jer, tp buat semua kwn² Pojie di luar sana yang menganggap Pojie sebagai sahabat kamu xkisah la tatkala kita susah atau senang. Sebab pada Pojie sahabat ibarat sepayang SAYAP. Dengan sayap kita boleh terbang tinggi menggapai pelangi, tanpa sayap kita hanya mampu melihat indahnya pelangi. Ntah, actually byk lg makna sahabat dalam hidup Pojie nih. Tp apabila sampai tahap Pojie mampu menangis krn sahabat, ketahuilah bahawa Pojie xmampu kehilangannya..."

Monday, November 10, 2008

Anugerah Skrin 2008

Yeah² dapat invitation card ke Anugerah Skrin 2008


Jeng³...

Mesti semua tertanya² pasal pic di atas. Macam mana leh dapat jemputan ke Anugerah Skrin 2008 yang telah berlangsung pada hari Jumaat 7hb November yang lepas di PWTC telah berlangsung dengan jayanya tuh?! Hehehe... actually invitation card tuh bukan Pojie punya tapi...

Jue Aziz punyer invitation card la...


Eh, macam mana invitation card Jue Aziz ada pada Pojiee...? Jeng³... Nih yang nak story sket nih. Actually Pojie la insan yang bertanggugjawab menatarias Jue Aziz (sbg pembantu jurumekap jer...) sehingga dia kelihatan cantik dan comel cam babydoll nih!!

Cute kan ngan wig cam babydoll!


Sebenarnya Pojie hanya mengikut kawan Pojie seorang jurumekap artis namanya Romzi Nuchi. Pojie sebagai pembantu dia jer. Since Pojie hari Jumaat tuh kebetulan free, so Romzi ajak la Pojie teman dia mekapkan Jue Aziz kat umah dia (umah kakak dia actually) kat Bangsar.

Inilah dia Romzi Nuchi, insan yang bertanggugjawab mencantikkan Jue Aziz.


Seperti yang dirancang Jue amik kami kat area McDonald Bangsar walaupun lambat 2jam atas perkara yang xdpt dielakkan. So apa lagi kelam kabut la kami nak menyiapkan dia sebab red carpet bermula pada 7.30pm. Nasib baik gak dia bli wig, so kami xperlu nak bersusah payah siapkan rambut dia, just mekap jer. Mekap plak agak rumit sebab kami nak ikut konsep berlian dan a sense of Egypt. Lastly sempat la jugak dia lalu ke red carpet walaupun acara hampir bermula. Dia pada malam tuh tercalon utk Pelakon Harapan tapi xde rezeki dia. Pada masa kami mekapkan Jue, kawan baik dia Fezrol Khan pun datang dengan gaya rambut dreedlock dia utk filem terbaru. Cool beb! Kami tumpang Fezrol utk ke PWTC. Lawak jugak la dia nih kepala gila²... Jue biasa² jer, sopan tatkala berbicara.


Credited to myself sbb tolong Fezrol ikatkan tali leher tuh. Hehehe...


Erm, so ble sampai kat dalam dewan tuh Pojie ngan Romzi lebih prefer duduk kat backstage sebab ada ramai kawan² kami n artis². Ramai la xsmpat nak amik pic sumer artis yg Pojie jumpa. Blom lg kne ngan artis yg feeling xleh diganggu di backstage kononnyer takut terganggu mood. Oklah, Pojie paham, xmo la ganggu. Saper la Pojie kan. Tp yg best ble Pojie dapat jumpa kawan lama Pojie masa study kat KUSTEM dulu; Nurul Syuhada Nurul Ain Mohd Zin. Ktorg 1 fakulti n 1 kelas walaupun berlainan kos (Pojie kos Marine Biology dan Nurul kos Marine Science). Dia budak dancer gak dulu, tp dah rezeki dia belom abes study lagi dah ken sambar ngan TV3. Jeles pun ada. Ktorg panggil dia Syud jer dulu. Pojie nampak jer dia terus berborak². Sempat Pojie sagat dia lite² coz kekwat skrg. Mana x nyer, susah nak dapat respon dari dia ble call or sms. Per² dia semakin cantik.


Rasanya malam tuh Pojie lebih layak jadi host menggantikan Adlin Aman Ramli... Setuju??


Ngan Ery Putra, cute kan!!


Hah, nih mesti ada org makan ati. Jgn jeles Nuar... Heheheh...


Jaclyn Victor, my idol!


Hah, bila Marissa kembali menjadi Emelda Rosmila. Meletop diamond neclace dia tau!


So far, baru la Pojie tau bukan mudah sesuatu penerbitan atau produksi itu utk berlangsung tanpa bantuan setiap pihak. Nampak kat dalam tv n atas stage cam smooth jer. Cantik jer semua. Padahal kat backsatge tuh kelam kabut masing² menjalankan segala tugas² yg diamanahkan, baik artis mahupun kru². Pojie yang tengok pun naik pening paler tau! At least Pojie dapat la pengalaman baru. Cuma pengalaman nih Pojie penah gak timba masa study dulu utk buat Konsert Purnama Merindu Siti Nurhaliza. Pojie la ahli produksi (naib bendahari), Pojie la penari. Last² abis event Pojie pun demam. Tapi enjoy! Lebih² dulu 1st time jadi dancer utk Siti Nurhaliza. Bangga beb! Cuma skrg jumpa dia pun dah biasa dah. Xheran pun. Cuma tggu peluang nak jadi artis nnti Pojie mau berduet ngan dia... Ah, feeling!!! Hahaha...


Amacam fesyen red carpet Pojie ok x? Ada bakat jadi artis x? Rambut jgn amik kira ok, paler tgh serabut masa tuh! Hehehe...